1. Talk Talk - Laughing Stock / Mark Hollis - Mark Hollis
Double bill στη συσκευασία του ενός. Ή αλλιώς, σε μια φράση: οι Talk Talk είναι το πιο παραγνωρισμένο συγκρότημα των eighties-nineties. Γκρουπ με καταπληκτικά singles και «δύσκολα» άλμπουμ, που στηρίχτηκε στην περσόνα του ιδιοφυούς Mark Hollis. Το «Laughing Stock» είναι το κύκνειο άσμα τους, ένα art-pop-rock διαμάντι, εύθραυστο και γεμάτο ιδέες που συμπληρώνουν σαν στρώματα η μία την άλλη. Η επανακυκλοφορία και του προσωπικού, ομώνυμου άλμπουμ του Mark Hollis απ’ το 1998 φέρνει στο μικροσκόπιο αυτή την τόσο ιδιαίτερη φωνή, σε οκτώ κομμάτια που, όπως και να τα ονομάσεις, avant jazz ή free folk, έχεις πέσει μέσα.
2. Art of Noise - (Who’s Afraid of?) the Art of Noise!
Οι Art of Noise υπήρξαν ένα απ’ τα πρώτα συγκροτήματα που ενσωμάτωσαν στον ήχο τους τόσο καλά την τεχνική του cut’n’paste, τα samples κι όσα έκαναν δεκαετίες αργότερα γκρουπ όπως οι Avalanches. Το ντεμπούτο τους είναι αξεπέραστο και περιέχει ένα απ’ τα ομορφότερα τραγούδια των eighties, το «Moments in Love».
3. Theo Parrish - Uget
Τα θρυλικά «Ugly Edits» του σπουδαίου Theo Parrish, που κυκλοφορούσαν σε βινύλια με ελάχιστες πληροφορίες για το καθένα, συγκεντρωμένα σ’ ένα διπλό CD. Ο Parrish κόβει και ράβει soul classics του παρελθόντος (Etta James, Kool and the Gang, Quincy Jones, Sugarhill Gang) αλλά και του σήμερα (Jill Scott, Anthony Hamilton) σε επτάλεπτα-δεκάλεπτα edits, με τεχνική ισάξια ενός sushi master.
4. The Beach Boys - Smile Sessions
Το «χαμένο» αριστούργημα των Beach Boys βγαίνει επιτέλους σε boxset, με διπλό CD και σημειώσεις του ιθύνοντα νου του εγχειρήματος, Brian Wilson. Είναι τόσα πολλά αυτά που βρίσκονται κρυμμένα σ’ αυτό εδώ το άλμπουμ: ο Lennon κι ο McCartney, ο Van Dyke Parks, ο Burt Bacharach κι ο Hal David, ο Bob Dylan κι οι Love. Ένα εγχειρίδιο ποπ μουσικής άξιο ανακάλυψης απ’ τον μελετητή του μέλλοντος, το δικό τους «Sgt. Pepper’s».
5. LFO - Frequencies
Αρχετυπικό techno των αρχών των nineties απ’ το θαυμαστό ντούο των Mark Bell και Gez Varley. Θεμελιώδες γιατί εδραίωσε μια ολόκληρη γενιά βρετανικού techno κι αποτέλεσε ένα απ’ τα πρώτα κομψοτεχνήματα της Warp Records.
6. Ride - Nowhere
Το shoegazing γεννήθηκε εδώ. Ένα χρόνο πριν, το «Loveless» των My Bloody Valentine έμελλε να παίξει καθοριστικό ρόλο για μια γενιά που κάηκε απ’ τις παραμορφωμένες κιθάρες και το fuzz. Ποιοι Belle and Sebastian;
7. Biosphere - Substrata
Θα έμοιαζε περίεργο, αν μιλούσαμε για άλλο είδος μουσικής, αλλά εδώ το πράγμα ταιριάζει απόλυτα: ένα απ’ τα καλύτερα ambient άλμπουμ όλων των εποχών προέρχεται απ’ τη Νορβηγία. Το «Substrata» είναι το αριστούργημα του Geir Jenssen. Chill out, όπως και αν το δεις.
8. Arthur Russell - World of Echo
Ο κόσμος του Arthur Russell είναι ένα συναισθηματικό rollercoaster απ’ την disco ως την avant garde pop. Πρώτης τάξεως ευκαιρία να σκαλίσεις τη δισκογραφία ενός σπουδαίου μουσικού.
9. Jürgen Müller - Science of the Sea
Ντοκουμενταρίστικης υφής ambient/synth pop απ’ το 1982, το μοναδικό άλμπουμ του Jürgen Müller είναι ένα χαμένο στον χρόνο διαμάντι του είδους.
10. Virgo Four - Resurrection
Αν θες να ψάξεις τις ρίζες του house, είναι ένας γρήγορος οδηγός. Στο πενταπλό βινύλιο περνούν σαν flashback μπροστά απ’ τα μάτια σου οι διαδρομές του acid house, απ’ το Σικάγο ως την Ευρώπη, σε ρυθμούς 4/4.
+10:
Smashing Pumpkins-Gish/Siamese Dream
Pearl Jam-Pearl Jam 20
The Smiths-Complete
R.E.M.-Lifes Rich Pageant
This Mortal Coil-Box Set
MF DOOM-Operation:Doomsday
U2-Achtung Baby
John Fahey-Your Past Comes Back to Haunt You
Nirvana-Nevermind
Harald Grosskopf-Synthesist/Re-synthesist
σχόλια