«Οι μουσικοί δεν είναι call girls»

«Οι μουσικοί δεν είναι call girls» Facebook Twitter
0

«Στον Καρέα υπήρχε μια περιοχή με προσφυγικές πολυκατοικίες Ρουμάνων. Φαντάσου μια πολιτεία με τέτοια κτίσματα, που έχει όμως και κάποια μέλαθρα, απομεινάρια του 18ου και 19ου αιώνα. Έναν κόσμο εντελώς απαρχαιωμένο, μοναδικό, όπου συγκεντρώθηκαν ασυμβίβαστοι καλλιτέχνες, όχι μόνο μουσικοί αλλά και θεατράνθρωποι, χορευτές, για να δημιουργήσουν μια κολεκτίβα που θα εβγαζε τη ζωή μας από το αδιέξοδο της θλίψης». Είναι ξημερώματα και στην άλλη άκρη της γραμμής, στην πόλη Περμ στα αχανή βάθη της Ρωσίας, βρίσκεται ο σπουδαίος Έλληνας αρχιμουσικός Θεόδωρος Κουρεντζής, που μόλις τέλειωσε την πρόβα του. «Αν μπορούσα να προβάλω σε μια οθόνη όλα τα θέλγητρα αυτού του ιδιαίτερου κόσμου, που από άλλους θεωρείται εξορία, πιστεύω πως πολλοί Έλληνες θα ήθελαν να είναι εξόριστοι, όπως εγώ. Μιλώ για αληθινή αγάπη για τη ζωή και την τέχνη. Οι τελειότεροι μουσικοί να κάθονται στις πρόβες μερόνυχτα για ένα μέτρο μουσικής και το κοινό να σου προσφέρει ως ένδειξη ευγνωμοσύνης, με μια απλότητα, σοκολατάκια ή αγαθά απ’ το περιβόλι, πέρα από τον πλαστικό κόσμο μιας κεντροευρωπαϊκής αίθουσας και μιας εμπειρίας τετριμμένης, συχνά ξοφλημένης πριν καν αρχίσει. Υπάρχει αλήθεια στη ζωή και την τέχνη και πέρα από τα όρια αυτού που ονομάζουμε Δύση...». Αιρετικός, αντισυμβατικός και απόλυτος, ο ιδιοφυής μουσικός έχει καταφέρει, σε μια χώρα με τεράστια μουσική παράδοση, να στρέψει τα βλέμματα επάνω του. Η ορχήστρα που διευθύνει, η MusicAeterna, όχι μόνο έχει αρχίσει να θεωρείται παγκοσμίως ένα από τα σημαντικότερα μουσικά σύνολα αλλά έχει γίνει καταφύγιο για μια σειρά καλλιτεχνών που προτιμούν να εγκαταλείψουν σημαντικές σταδιοδρομίες στη Μόσχα, στην Αγία Πετρούπολη, αλλά και στις μεγαλουπόλεις της Δύσης, για να αναζητήσουν το νόημα της μεγάλης δημιουργίας. Σπουδαίοι σολίστ, που, όπως λέει ο Κουρεντζής, θα ήθελαν πολύ να έχουν στο δυναμικό τους οι καλύτερες συμφωνικές ορχήστρες του κόσμου. «Μια ομάδα φανατικών μουσικών οι οποίοι έρχονται να λάβουν το “σχήμα της εξορίας”, για να υπηρετήσουν τα μεγάλα οράματα της μουσικής. Και μέσα σ’ αυτή την εξορία αναπλάθονται και δίνουν ένα αποτέλεσμα που δεν έχει καμία σχέση με εκείνα των σχημάτων του mainstream. Το δικό μας είναι ένα σχήμα που μας απομακρύνει από τους τεχνητούς παραδείσους... Μας διακατέχει ένας πραγματικός οίστρος. Η έμπνευσή μας είναι ελληνοκεντρική και την εκφράζουμε μέσα από στοιχεία που πολλές φορές φαντάζουν ξένα στη δυτική πραγματικότητα». Γι’ αυτό το σύνολο τα κτίρια του 19ου αιώνα δεν είναι μουσεία, είναι ο χώρος όπου τρώνε όλοι μαζί, όπου γιορτάζουν παίζοντας μουσική για τους ίδιους. Ματαιώνουν την πρόβα όταν δεν έχουν έμπνευση, αποφασίζουν μαζί το πρόγραμμα της ορχήστρας. «Προσπαθούμε να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο. Μοιραζόμαστε την τέχνη μας σε ένα πεδίο αυτοσχεδιαστικού χαρακτήρα. Οργανώνουμε τι θα παίξουμε και πόσο θα παίξουμε από κοινού, αναιρώντας οποιαδήποτε νομοθεσία ή κοντράτο».

«Οι μουσικοί δεν είναι call girls» Facebook Twitter

Σούπερ σταρ στη Ρωσία, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του δίπλα στον Ιλία Μούσιν, μυθική μορφή στον χώρο της διεύθυνσης ορχήστρας και ο οποίος τον πρωτοχαρακτήρισε διάνοια, περνάει τη μισή του ζωή στη δυτική Ευρώπη, διευθύνοντας μερικές από τις σπουδαιότερες ορχήστρες. Ερμηνεύει τη σχέση του με το διεθνές μουσικό κατεστημένο με όρους ιδανικού έρωτα: «Προτιμώ την ανατολική Ευρώπη με τις καμπύλες της. Σαν να ‘ναι η Δύση μια γυναίκα ορθολογίστρια που σε κάνει να νοσταλγείς το ρομαντικό παραμύθι της Ανατολής. Στη Δύση δεν υπάρχει παραμύθι». Απεχθάνεται τον συνδικαλισμό στην τέχνη, τη νοοτροπία των μουσικών που σταματούν την πρόβα όταν το ρολόι σημάνει τη λήξη του ωραρίου. «Δεν κάνεις έρωτα με το ρολόι, οι μουσικοί δεν είναι call girls. Από την άλλη, δικαιολογώ κι αυτούς που κοιτάνε τα ρολόγια τους, εφόσον δεν ανήκουν σε μια ομάδα με αξιώσεις και χάνονται σ’ ένα σύνολο στο οποίο δεν έχουν καμία εγγύηση ότι η προσωπική τους προσπάθεια και ο χρόνος που επενδύουν θα αποφέρουν το αποτέλεσμα που οραματίζονται. Γι’ αυτό στα σύνολα που υπάρχει πραγματική δημοκρατία οι μουσικοί δουλεύουν χωρίς ρολόι, όπως στα ροκ συγκροτήματα. Και αυτό γιατί η ποιότητα τους αφορά άμεσα». Στη MusicAeterna είναι τέτοια η προσωπική εμπλοκή των μουσικών, που συχνά ξεπερνούν τα φυσικά τους όρια, παίζοντας με τρομακτική ενέργεια, όρθιοι καθόλη τη διάρκεια της συναυλίας. 

Προσκεκλημένοι του Φεστιβάλ Αθηνών, με την οικονομική στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, θα παρουσιάσουν δύο βραδιές με καθαρά ρωσικό πρόγραμμα. Στις 10 Ιουλίου το δεύτερο κονσέρτο για πιάνο του Ραχμάνινοφ με σολίστ στο πιάνο τον Αλεξάντερ Μέλνικοφ και την Πέμπτη Συμφωνία του Σοστακόβιτς, και στις 12 Ιουλίου, μαζί με το Μπαλέτο της Όπερας του Περμ, δύο θρυλικά μπαλέτα του Στραβίνσκι από την εποχή του Ντιάγκιλεφ σε σύγχρονη εκδοχή: Οι Γάμους, σε χορογραφία του μεγάλου Γίρζι Κύλιαν, και Πετρούσκα ,σε χορογραφία του Νίκολο Φόντε.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

elton john

Μουσική / Το ντοκιμαντέρ που αποκάλυπτε τον πραγματικό Έλτον Τζον

Ένα νέο ντοκιμαντέρ στο Disney+ ακολουθεί τον διάσημο μουσικό στην πρόσφατη περιοδεία του και κάνει μια αναδρομή στην 55χρονη καριέρα του. Πριν από τρεις δεκαετίες όμως, μια άλλη ταινία τον έδειχνε σε όλο το αφιλτράριστο μεγαλείο του.
THE LIFO TEAM
Κοντσέρτο του Αρανχουέθ: Ποιος μπορεί να μείνει ασυγκίνητος από αυτό το κοντσέρτο;

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Ποιος μπορεί να μείνει ασυγκίνητος από το Κοντσέρτο του Αρανχουέθ;

Σχεδόν έναν αιώνα μετά τη δημιουργία του το «Κοντσέρτο του Αρανχουέθ» του Χοακίν Ροντρίγκο παραμένει η μουσική στην οποία όλοι με κάποιο τρόπο παραδινόμαστε. Η Ματούλα Κουστένη αποκρυπτογραφεί τη μελαγχολία, τη σπαρακτική μελωδία, τη δύναμη της κιθάρας και τη μοναδική του ενέργεια.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Μας αφορά σήμερα η Lady Gaga;

The Review / Μας αφορά σήμερα η Lady Gaga;

Ο Αλέξανδρος Διακοσάββας και ο δημοσιογράφος Γιάννης Τσιούλης aka Cartoon Dandy συζητούν για την πορεία και τα τελευταία βήματα στη μουσική και κινηματογραφική βιομηχανία μιας από τις μεγαλύτερες ποπ σταρ της τελευταίας 15ετίας και για το πόσο relevant είναι σήμερα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
10 χρόνια μετά, ακόμη μας στοιχειώνει το «Ταπεινοί Και Πεινασμένοι»

Μουσική / Το «Ταπεινοί Και Πεινασμένοι» του ΛΕΞ ακόμη μας στοιχειώνει

Πέρασαν 10 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου προσωπικού δίσκου του «Τ.Κ.Π.», που δεν ήταν απλώς ένα σημείο τομής για την εγχώρια ραπ σκηνή. Ήταν κάτι που σε άρπαζε και σε προσγείωνε με το ζόρι στην καθημερινότητα.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
Η Bipolia δεν φοβάται να παίζει μουσική στον δρόμο

Μουσική / Η Bipolia δεν φοβάται να παίζει μουσική στον δρόμο

«Είναι σίγουρα πιο χαλαρά στην Κυψέλη, πιο γειτονιά σε σχέση με την Ερμού»: Η νεαρή μουσικός φέρνει αναζωογονητική αύρα στα ελληνικά ροκ και ποπ δεδομένα με το ντεμπούτο άλμπουμ της και τις εμφανίσεις της στους δρόμους της Αθήνας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
«Βλάσφημο, σατανιστικό, πορνογραφικό»: Η ιστορία του θρυλικού ‘666’, του άλμπουμ που σήμανε το τέλος των Aphrodite’s Child

Μουσική / «Βλάσφημο, σατανιστικό, πορνογραφικό»: Η ιστορία του θρυλικού «666», του άλμπουμ που σήμανε το τέλος των Aphrodite’s Child

Οι εξωφρενικές ιδέες του Νταλί, τα λάγνα φωνητικά της Ειρήνης Παπά και οι διαμάχες του Βαγγέλη Παπαθανασίου με τη δισκογραφική εταιρεία ήταν μόνο μερικά από τα επεισόδια της δημιουργίας ενός μνημειώδους άλμπουμ που επανακυκλοφορεί αυτές τις μέρες σε deluxe έκδοση.
THE LIFO TEAM
«Μόλις νιώσεις σιγουριά ως γυναίκα, θα προσπαθήσουν να σε σπρώξουν προς τα κάτω»

Μουσική / «Μόλις νιώσεις σιγουριά ως γυναίκα, θα προσπαθήσουν να σε σπρώξουν προς τα κάτω»

Aφήνοντας πίσω της την προηγούμενη ζωή της ως νοσοκόμα, μετά από παρότρυνση των ασθενών της να κυνηγήσει τα όνειρά της, η παραγωγός και καλλιτέχνιδα Kelly Lee Owens μιλά για την τελευταία της δουλειά, τις σημαντικές συνεργασίες της και τη μουσική που διαμορφώνει συνειδήσεις και επηρεάζει συναισθήματα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Η σπουδαία επανεκκίνηση της Καμεράτα ως Ορχήστρα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Μουσική / Η συγκινητική επανεκκίνηση της Καμεράτας

Τέσσερα χρόνια, δύο νομοθετικές παρεμβάσεις, τρεις υπουργικές αποφάσεις και μία εκκαθάριση χρειάστηκαν ώστε να μπορέσει η Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής να κάνει restart και να επανέλθει ως Ορχήστρα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Beyoncé εναντίον Beatles: Τα βραβεία Grammy ξεπέρασαν κάθε όριο φαιδρότητας

Μουσική / Beyoncé εναντίον Beatles: Τα βραβεία Grammy ξεπέρασαν κάθε όριο φαιδρότητας

Η υποψηφιότητα ενός ξεχασμένου και μάλλον αδιάφορου κομματιού του Τζον Λένον για το βραβείο του δίσκου της χρονιάς φαίνεται να συμπυκνώνει όλη την σύγχυση και την έλλειψη σοβαρότητας που διακρίνει τον κουρασμένο μηχανισμό κύρους των Grammy.
THE LIFO TEAM
Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος αφηγείται τη ζωή του στη LIFO

Γεννήθηκε Σαν Σήμερα / Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος αφηγείται τη ζωή του στη LIFO

Δημοσιογράφος, στιχουργός. Θα ήταν ευχαριστημένος αν, απ’ όλα τα τραγούδια του, έμενε στην ιστορία το τετράστιχο: «Το απομεσήμερο έμοιαζε να στέκει, σαν αμάξι γέρικο, στην ανηφοριά».
ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΙΟΣΚΟΥΡΙΔΗΣ