Mείωση της προσέλευσης στα νοσοκομεία εν μέσω κορωνοϊού- Ακόμη και για σοβαρά περιστατικά

Mείωση της προσέλευσης στα νοσοκομεία εν μέσω κορωνοϊού- Ακόμη και για σοβαρά περιστατικά Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού παρατηρήθηκε σημαντική μείωση της προσέλευσης στα νοσοκομεία για άλλα περιστατικά, ακόμη και για σοβαρές περιπτώσεις.

Το φαινόμενο παρατηρήθηκε τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε άλλες χώρες, την περίοδο που ίσχυσαν τα αυστηρά μέτρα περιορισμού, στο πλαίσιο της προσπάθειας αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Στις αρχές του μήνα ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Ιωάννης Γουδεβένος, είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για καρδιοπαθείς που παρερμήνευσαν τη γενική οδηγία «μένουμε σπίτι», κάνοντας λόγο για ανθρώπους που πεθαίνουν από έμφραγμα στο σπίτι.

Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», Ιωάννης Κανακάκης, Ευστάθιος Καστρίτης, Κωνσταντίνος Τσιτσιμπής και Θάνος Δημόπουλος, ανασκόπησαν τη βιβλιογραφία που αφορά σε αυτό το θέμα και ανέλυσαν τα δεδομένα της Θεραπευτικής Κλινικής.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, από τα δεδομένα προκύπτει σημαντική ελάττωση της προσέλευσης στα νοσοκομεία των ασθενών ακόμα και με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιολογικά προβλήματα, αγγειακά εγκεφαλικά, ακόμα κι αιμορραγίες του πεπτικού. Οι γιατροί αποδίδουν αυτή την ελάττωση αυτή πιθανότατα στον φόβο και τον δισταγμό των ασθενών να προσέλθουν, παρά σε άλλους παράγοντες, καθώς στο σύστημα υγείας δεν πιέστηκε όσο στη βόρεια Ιταλία ή την Ισπανία.

«Οι συνέπειες αυτής της συμπεριφοράς δεν μπορούν ακόμα να εκτιμηθούν, αλλά τα δεδομένα είναι ανησυχητικά», επισημαίνουν οι γιατροί. Σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα ξεκινούν τα τακτικά χειρουργεία και τα απογευματινά ιατρεία στα νοσοκομεία, στο πλαίσιο της σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων. 

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Μελέτη από το νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», η οποία έχει αποσταλεί προς δημοσίευση σε διεθνές περιοδικό, δείχνει μια σημαντική μείωση στην προσέλευση ασθενών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Παθολογικού Τομέα.

Στο πλαίσιο της μελέτης, έγινε σύγκριση του αριθμού και των αιτιών των επισκέψεων στα επείγοντα το διάστημα 1-31 Μαρτίου το 2019 και το 2020. Σημειώνεται ότι τα περιοριστικά μέτρα στην Ελλάδα ξεκίνησαν στις 11 Μαρτίου, αλλά οι πρώτες περιπτώσεις COVID-19 καταγράφηκαν στη χώρα μας από τα τέλη Φεβρουαρίου και οι εξελίξεις στην Ιταλία είχαν ήδη προκαλέσει ανησυχία.

Από την ανάλυση προκύπτει ότι από 1 Μαρτίου έως 31 Μαρτίου 2020, οι συνολικές επισκέψεις στο Τμήμα των Παθολογικών επειγόντων του νοσοκομείου (δηλαδή για παθολογικά, καρδιολογικά, γαστρεντερολογικά περιστατικά) μειώθηκαν κατά 42.3% (1.133 το 2019 σε 653 την ίδια περίοδο το 2020).

Όσον αφορά τις επισκέψεις που αφορούσαν καρδιολογικά προβλήματα υπήρξε μείωση κατά 36.1%, για προβλήματα που απαιτούσαν εκτίμηση από γαστρεντερολόγο η μείωση ήταν 57%, ενώ στα παθολογικά περιστατικά η μείωση ήταν 43% (λοιμώξεις, εγκεφαλικά επεισόδια, μη ειδικά συμπτώματα, αντιμετώπιση επιπλοκών καρκίνου κ.λπ.).

Επίσης, μειώθηκε κατά 34,8% ο αριθμός των εισαγωγών (217 το 2020, 333 το ίδιο διάστημα του 2019). Παρατηρήθηκε ακόμη ότι οι επισκέψεις λόγω στηθάγχης ελαττώθηκαν κατά 36.5%, ο αριθμός των οξέων στεφανιαίων επεισοδίων μειώθηκε κατά 30%, ο αριθμός των πρωτογενών αγγειοπλαστικών κατά 52% και οι επισκέψεις λόγω απορρύθμισης καρδιακής ανεπάρκειας κατά 31.4%, ενώ ο αριθμός των ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο ελαττώθηκε κατά 66%. Τέλος, οι επισκέψεις λόγω πιθανής αιμορραγίας από το πεπτικό ελαττώθηκαν κατά 59.5%.

Η μελέτη για την Ιταλία

Την Τρίτη δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine ανάλυση που αφορά τις εισαγωγές σε νοσοκομείο για οξύ στεφανιαίο σύνδρομο, κατά τις πρώτες ημέρες της επιδημίας του κορωνοϊού στη βόρεια Ιταλία.

Πρόκειται για ανάλυση που αφορά 15 νοσοκομεία στη βόρεια Ιταλία, το διάστημα από 20 Φεβρουαρίου έως 31 Μαρτίου.

Οι συγγραφείς συνέκριναν τα ποσοστά νοσηλείας μεταξύ της περιόδου της μελέτης και δύο περιόδων ελέγχου: μιας αντίστοιχης περιόδου κατά το προηγούμενο έτος (δηλαδή 20 Φεβρουαρίου έως 31 Μαρτίου 2019) και μιας προηγούμενης περιόδου κατά το ίδιο έτος (1 Ιανουαρίου έως 19 Φεβρουαρίου 2020).

Κατά την περίοδο μελέτης νοσηλεύθηκαν 547 ασθενείς για οξύ στεφανιαίο σύνδρομο, αριθμός σημαντικά χαμηλότερος από τον αντίστοιχο είτε κατά την προηγούμενη περίοδο του ίδιου έτους (899 εισαγωγές) είτε σε ό,τι αφορά το προηγούμενο έτος (756).

Ακόμη, οι γιατροί αναφέρουν περαιτέρω μείωση των εισαγωγών για οξύ στεφανιαίο σύνδρομο μετά την επιβολή της καραντίνας σε εθνικό επίπεδο στην Ιταλία. Μάλιστα οι συγγραφείς αναφέρουν ότι πρόσφατα δεδομένα υποδηλώνουν σημαντική αύξηση της θνησιμότητας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που δεν εξηγείται πλήρως μόνο από τις περιπτώσεις COVID-19. Αυτή η παρατήρηση και τα δεδομένα από τη μελέτη οδήγησαν τους συγγραφείς να θέσουν και το ερώτημα εάν ορισμένοι ασθενείς πέθαναν από οξύ στεφανιαίο σύνδρομο χωρίς να ζητήσουν ιατρική βοήθεια κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

 

 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η χρήση μολύβδου από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μείωσε τα επίπεδα IQ στην Ευρώπη, σύμφωνα με μελέτη

Τech & Science / Η χρήση μολύβδου από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μείωσε τα επίπεδα IQ στην Ευρώπη, σύμφωνα με μελέτη

Η έρευνα εκτιμά ότι η συγκέντρωση μολύβδου στο αίμα των παιδιών κατά την ακμή της αυτοκρατορίας έφτανε τα 2,4 μικρογραμμάρια ανά δεκατόλιτρο, προκαλώντας μείωση IQ κατά 2,5-3 μονάδες
LIFO NEWSROOM
Έκτακτη ανάγκη με τα αντιβιοτικά: «Μπορεί να στοιχίσει 40 εκατομμύρια ζωές τα επόμενα 25 χρόνια»

Τech & Science / Έκτακτη ανάγκη με τα αντιβιοτικά: «Μπορεί να στοιχίσει 40 εκατομμύρια ζωές τα επόμενα 25 χρόνια»

Η μικροβιακή αντοχή αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη δημόσια υγεία, απαιτώντας διεθνή συνεργασία, έρευνα και υπεύθυνη χρήση των διαθέσιμων πόρων
LIFO NEWSROOM
Το μυστήριο για την αιτία του καρκίνου στους νέους οδηγεί στο έντερο - Τι λένε οι επιστήμονες

Τech & Science / Το μυστήριο για τον καρκίνο στους νέους κάτω των 50 οδηγεί στο έντερο

Πώς το Ozempic, από φάρμακο για απώλεια βάρους, θα δοκιμαστεί για την πρόληψη καρκίνου του παχέος εντέρου - Οι παράγοντες κινδύνου - «Κάτι μας διαφεύγει» λένε οι επιστήμονες που ψάχνουν την αιτία εμφάνισης καρκίνου στους νέους
LIFO NEWSROOM