Οι διοργανωτές του Indie Free Festival μιλούν στο LIFO.gr

Οι διοργανωτές του Indie Free Festival μιλούν στο LIFO.gr Facebook Twitter
0

Οι διοργανωτές του Indie Free Festival μιλούν στο LIFO.gr Facebook Twitter
Ο Γιάννης Ραουζαίος είναι ένα από τα 15 μέλη του Kενού Δικτύου και από τους διοργανωτές του Indie Free Festival που φέτος συμπληρώνει τα 25 χρόνια του. Φωτo: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
 

Ο Γιάννης Ραουζαίος είναι από τις κλασικές φιγούρες της Αθήνας. Τον συναντάς έξω από συναυλίες, συνήθως να μοιράζει φυλλάδια για τα θρυλικά rave πάρτι στην Πανεπιστημιούπολη και τις εκδηλώσεις που διοργανώνει το Κενό Δίκτυο. Είναι ένα από τα 15 μέλη του και από τους διοργανωτές του Indie Free Festival που φέτος, όπως και το Κενό Δίκτυο, συμπληρώνει τα 25 χρόνια του. Στην καφετέρια των Εξαρχείων που συναντιόμαστε μου μιλάει για την ιστορία και την φιλοσοφία της ομάδας του και του φεστιβάλ που εδώ και χρόνια είναι μια εκδήλωση που χαρακτηρίζει το Πεδίο του Άρεως.

«Το πρώτο Indie Free Festival έγινε στις αρχές του καλοκαιριού του 1991. Ουσιαστικά ήταν μια παραγωγή της ομάδας «Ο Τρόμος του Κενού», το πρώτο όνομα που είχαμε ως Κενό Δίκτυο. Ήταν μια συλλογικότητα-ομάδα συνάφειας και μια παρέα φίλων που στόχο είχαμε την παρουσίαση μη-εμπορευματικών δράσεων μέσα στην πόλη. Ενώ όλοι ήμαστε αναμεμειγμένοι με διάφορες καλλιτεχνικές δράσεις δεν ήμασταν με κανέναν τρόπο αμειβόμενοι γι’ αυτά που κάναμε ως Τρόμος του Κενού. Πέρασαν πάρα πολλές μπάντες που εκείνη την εποχή ήταν νέες αλλά στο peak τους, όπως οι Στέρεο Νόβα, οι Make Believe ή οι Groove Machine που ήμουν εγώ. Πάρα πολλά τέτοια πράγματα. Η λογική ήταν πάντα ότι δεν θα είχαμε εισιτήριο. Δεν θα είχαμε χορηγούς. Τα έσοδα θα έβγαιναν πάντα από το μπαρ ή από ένα κουτί συνεισφοράς που υπήρχε στο μπαρ. Δεν θα είχαμε security. Ήμασταν αντίθετοι στους μπράβους και πάντα είμαστε σε αυτό το πλαίσιο.

Πιστεύω ότι το 2015 είναι πολύ πιο έντονα πολιτικοποιημένο από το 1991. Και το Κενό Δίκτυο σαν ομάδα είναι πολύ πιο πολιτικοποιημένο. Είναι πιο σαφείς οι θέσεις που εκφράζει ξεκάθαρα πια, αντί να τις υπονοεί μέσα από το αισθητικό κομμάτι ή το πολιτιστικό.

Έκτοτε έχουν περάσει πολλά χρόνια και έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Οι θέσεις μας έχουν εξελιχθεί πάρα πολύ. Δεν θεωρούμε το Indie Free Festival σαν ένα μεμονωμένο πράγμα αλλά σαν ένα κομμάτι των συνολικότερων δραστηριοτήτων του Κενού Δικτύου που είναι η ονομασία που έχουμε από το 1998. Στα ίδια πλαίσια και με τον ίδιο τρόπο διοργανώνουμε τα πάρτι Transcedelica, No Future, Dark Side of the City και για επτά συναπτά χρόνια διοργανώναμε το Electro Free Festival στο Πολυτεχνείο. Έχουμε κάνει δράσεις και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε πολλές χώρες. Μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εκτός. Το Indie Free Festival θα μπορούσες να το εντάξεις σε μια λογική προσωρινής αυτόνομης ζώνης, δηλαδή εμφανίζεται, παράγει ένα τελείως διαφορετικό πολιτισμό και εξαφανίζεται. Εκεί μοιάζει λίγο με τον κλασικό ορισμό που θα έδινε ο Peter Lamborn Wilson, o Hakim Bey εξαφανίζεται πριν προλάβει κάποια μορφή εξουσίας να το συντρίψει. Κάτι ανάλογο ήταν και τα πάρτι και το electro free festival και άλλες πολλές ανάλογες δράσεις που κάνουμε.

Οι διοργανωτές του Indie Free Festival μιλούν στο LIFO.gr Facebook Twitter
Χρόνια τώρα προσπαθούμε μέσα από εκδηλώσεις που κάνουμε, είτε συναυλίες ή προβολές, το Πεδίο του Άρεως να είναι κάτι ζωντανό, να μην είναι κάτι εγκαταλελειμμένο. Φωτo: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Για 9 χρόνια το Indie Free Festival είχε μεταφερθεί στο Λόφο του Στρέφη, αλλά πριν γινόταν στο Πεδίο του Άρεως και τα τελευταία 4 χρόνια γίνεται πάλι εκεί. Στο Στρέφη πήγαμε επειδή θέλαμε να ηρεμήσει λίγο ο χώρος του Πεδίου του Άρεως. Συνέβαιναν και πάρα πολλά τότε. Υπήρχαν και πάρα πολλές καταστάσεις που θέλαμε με μία έννοια να υπερασπίσουμε και σαν παρουσία στο Στρέφη. Βλέπαμε ότι στο Στρέφη ήθελαν να φτιαχτούν περισσότερα μαγαζιά και να εμπορευματοποιηθεί, κάτι που εμείς δεν το θέλαμε, οπότε η λογική μας ήταν να μεταφέρουμε κάποια στιγμή το Indie Free και να δούμε πώς να διαδράσει πιο άμεσα μέσα στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων. Μας ενδιέφερε αυτή η αίσθηση του βράχου, του πιο απομονωμένου. Βέβαια το πεδίο του Άρεως είναι πιο απλωμένο. Και πιο άνετο για το φεστιβάλ, γιατί το φεστιβάλ είναι πάντοτε γεμάτο από κόσμο. Στο Πεδίο του Άρεως υπάρχουν περισσότερες από μία σκηνές πάντα.

Το πρώτο Indie Free Festival έγινε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και μάλιστα στην μπροστινή πλευρά του Πολυτεχνείου, στην πλευρά που δείχνει προς Πατησίων.

Μια πολύ ωραία στιγμή του, ήταν η εμφάνιση των Στερεο Νόβα το 1993. Πολύ δυνατή στιγμή για μένα προσωπικά ήταν το τελευταίο μας live με τους Groove Machine στα τέλη της δεκαετίας του 90. Επίσης η συναυλία των Διάφανων Κρίνων ήταν το πολυπληθέστερο φεστιβάλ που είχαμε ποτέ, στις αρχές των 00s. Πρέπει να φτάσαμε τις 12.000 κόσμο. Μπορεί και παραπάνω. Ήταν όλο το Πεδίο του Άρεως γεμάτο.

Πιστεύω ότι το 2015 είναι πολύ πιο έντονα πολιτικοποιημένο από το 1991. Και το Κενό Δίκτυο σαν ομάδα είναι πολύ πιο πολιτικοποιημένο. Είναι πιο σαφείς οι θέσεις που εκφράζει ξεκάθαρα πια, αντί να τις υπονοεί μέσα από το αισθητικό κομμάτι ή το πολιτιστικό. Εμείς θεωρούμε το Indie Free Festival ξεκάθαρα πια ως ένα κομμάτι μιας συλλογικής στρατηγικής επέμβασης και στην πόλη και στις δομές της κοινωνίας του ελέγχου. Θεωρούμε ότι τέτοιες καταστάσεις φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά, σε μια κατάσταση γιορτής και αυτή την κατάσταση μπορούμε μετά να την δούμε μαζί τους να προεκτείνεται σε πιο συνειδητοποιημένες δράσεις, στην συγκρότηση αντιθεσμών, στην ενεργό συγκρότηση μιας αντικουλτούρας η οποία είναι ανταγωνιστική και δεν έχει την λογική του εναλλακτικού.

Οι διοργανωτές του Indie Free Festival μιλούν στο LIFO.gr Facebook Twitter
Έχουμε συναντήσει πάρα πολλές δυσκολίες. Και επεισόδια έχουν γίνει στο παρελθόν στο και με τις αρχές δεν είχαμε πολλές φορές τις καλύτερες των σχέσεων, με τις συγκεκριμένες ιδέες που έχουμε. Πολλές φορές έχουμε δεχτεί απειλές να μην γίνει το φεστιβάλ. Φωτo: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το κενό δίκτυο είναι αντίθετο στο εναλλακτισμό. Δεν πιστεύουμε σε μια παράλληλη κατάσταση η οποία θα είναι καλή και θα μας βολεύει όλους, ενώ γύρω μας θα γίνεται το χάος. Πιστεύουμε σε μια δυναμική αντικουλτούρα στα πρότυπα των πιο ριζοσπαστικών στιγμών της δεκαετίας του ’60, του ’70 αλλά και του ’90 η οποία θα διεκδικεί ανταγωνιστικά την θέση της σε σχέση με κυρίαρχο πολιτισμό, την κυρίαρχη πολιτικο-κοινωνική, οικονομική και πολυπολιτισμική συγκρότηση και θα επιδιώκει να την ανατρέψει.

Με πολλούς πρόχειρους υπολογισμούς πρέπει να έχουν λάβει μέρος γύρω στα 250 με 300 γκρουπ και μουσικοί. Αν βάλεις όλες τις σκηνές, μπορεί να φτάνουν και στις 800 συμμετοχές περίπου. Φέτος συμμετέχουν καμιά 60ρια μουσικοί και γκρουπ πάνω-κάτω.

Έχουμε συναντήσει πάρα πολλές δυσκολίες. Και επεισόδια έχουν γίνει στο παρελθόν στο και με τις αρχές δεν είχαμε πολλές φορές τις καλύτερες των σχέσεων, με τις συγκεκριμένες ιδέες που έχουμε. Πολλές φορές έχουμε δεχτεί απειλές να μην γίνει το φεστιβάλ. Θυμάμαι όταν είχαν συλλάβει την ηγεσία της Χρυσής Αυγής, τους συνέλαβαν το πρωί της ημέρας που θα γινόταν το φεστιβάλ. Αυτό μας έδωσε πολύ μεγάλη χαρά, το ότι έπαθαν τέτοιο πατατράκ αυτοί οι τύποι και πραγματικά εκείνο το βράδυ περιμέναμε ότι θα συμβεί το οτιδήποτε, αλλά τελικά δεν συνέβη. Ήταν όμως πραγματικά αστείο, επειδή αυτοί ήταν ακόμη στα δικαστήρια και εμείς κάναμε το Indie Free και το αφιερώναμε σε πολιτικούς κρατούμενους που έχουν να κάνουν με τον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Είναι μια εκδήλωση στην οποία κανένας δεν πληρώνεται από αυτή, ούτε οι μπάντες πληρώνονται. Είναι πολύ σημαντικό ότι μεγάλες μπάντες όπως τα Διάφανα Κρίνα, οι Purple Overdose, οι Make Believe, οι Στέρεο Νόβα ποτέ δεν ζήτησαν χρήματα. Κανένας από εμάς επίσης δεν πήρε ποτέ χρήματα γι’ αυτό που έκανε. Επειδή όμως είναι πολλές σκηνές και πολλά μηχανήματα, είναι δύσκολο πολλές φορές να βγει οικονομικά μόνο από το μπαρ. Οπότε μετά χρειάζεται να κάνουμε 2-3 εκδηλώσεις για να καλύψουμε τα σπασμένα του. Ένα πάρτι εδώ, μια συναυλία μικρότερης εμβέλειας εκεί. Ιστορικά από τα 25 Indie Free Festival, κάποιο κέρδος που να μπήκε στο ταμείο του Δικτύου έχουν βγάλει μόνο τα 5. Κάποια ελάχιστα από αυτά, 3 περίπου, έχουν έρθει στα ίσια τους και τα υπόλοιπα έχουν μπει μέσα.

Οι διοργανωτές του Indie Free Festival μιλούν στο LIFO.gr Facebook Twitter
Είχαν γίνει πολύ ισχυρές συγκρούσεις λόγω της Ολυμπιάδας που είδαμε πού μας οδήγησε τελικά. Αυτή η περίφημη στιγμή εθνικής ανάτασης που πλέον σίγουρα αποτελεί ένα από τα κομμάτια της οικονομικής κρίσης. Εμείς τα κοροϊδεύουμε αυτά.Φωτo: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Θυμάμαι επίσης τις μεγάλες συγκρούσεις με την αστυνομία το 2003-4. Ειδικά το 2003 που εκκρεμούσε το θέμα της καγκελοποίησης του Πεδίου του Άρεως και όλης της κατάστασης που επικρατούσε, της πιθανής εκμετάλλευσης ενός μεγάλου κομματιού του από οικονομικά συμφέροντα. Οπότε ένα μέρος του κόσμου από εμάς που είναι ευαίσθητο σε αυτά τα ζητήματα συγκρούστηκε πολύ με τις αστυνομικές δυνάμεις εκείνο το βράδυ.

Είχαν γίνει πολύ ισχυρές συγκρούσεις λόγω της Ολυμπιάδας που είδαμε πού μας οδήγησε τελικά. Αυτή η περίφημη στιγμή εθνικής ανάτασης που πλέον σίγουρα αποτελεί ένα από τα κομμάτια της οικονομικής κρίσης. Εμείς τα κοροϊδεύουμε αυτά.

Το 2005, το φεστιβάλ είχε ένα κορδόνι από ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας γύρω γύρω, από ασφάλεια κτλ. οι οποίοι τσέκαραν πολύ χοντρά, απειλούσαν τον κόσμο που έρχονταν. Το θεωρούμε θαύμα που έγινε εκείνη την χρονιά. Η τρομοκρατία όμως μετά από 2 χρόνια συγκρούσεων ήταν φοβερή. Είχαν κατεβάσει ό,τι είχαν και δεν είχαν από δυνάμεις τότε.

Χρόνια τώρα προσπαθούμε μέσα από εκδηλώσεις που κάνουμε, είτε συναυλίες ή προβολές, το Πεδίο του Άρεως να είναι κάτι ζωντανό, να μην είναι κάτι εγκαταλελειμμένο. Για μας είναι ένα ισχυρότατο ατού του δημόσιου χώρου στο κέντρο της πόλης και πρέπει να διατηρηθεί ελεύθερο και ανοικτό ενάντια σε οποιαδήποτε συμφέροντα, είτε αυτά είναι οικονομικά, είτε που έχουν να κάνουν με διάφορες υπόγειες μαφίες εργολάβων, είτε αυτά είναι συμφέροντα κάποιων οι οποίοι θέλουν να κλείσουν έναν χώρο ελεύθερης κίνησης των πολιτών και ριζοσπαστικής παρουσίας εκδηλώσεων και δημιουργίας μέσα στο κέντρο της πόλης, τόσο μεγάλο και τόσο ωραίο.

Οι διοργανωτές του Indie Free Festival μιλούν στο LIFO.gr Facebook Twitter
Φωτo: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Info:

Από το 1990 έως σήμερα το Κενό Δίκτυο προσφέρει αδιάκοπα στον Δημόσιο Χώρο το έργο του για την πνευματική καλλιέργεια, την καλλιτεχνική έκφραση και την κοινωνική ευαισθητοποίηση διοργανώνοντας μουσικά φεστιβάλ, διαλέξεις ακτιβιστών και επιστημόνων από όλο τον κόσμο, multi media βραδιές ποίησης, εικαστικές εκθέσεις, διεθνή συνέδρια, θεατρικές παραστάσεις, εκδόσεις βιβλίων, ενημερωτικές καμπάνιες, διαδηλώσεις, δράσεις και πολύμορφες παρεμβάσεις.

Το πρόγραμμα του Indie Free Festival #25:

Παρασκευή 26/6/2015

Έναρξη: 20.00

live concert stage
starts 20.00

20.30-21.00 EMPTY SOULS
21.00-21.45 ANIMA TRISTE
21.45-22.30 THREE WAY PLANE
22.30-23.15 BLUE NIGHT TRIP
23.15-12.00 THE BOY
12.00-12.45 MΠΑΛΑΝΤΕΣ ΓΙΑ ΦΟΝΟΥΣ
12.45-01.30 ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΔΕΡΑΙΟ
01.30-02.15 FUNDRACAR
02.15-03.00 RADIO SOL
03.00-03.45 MUCHATRELA BAND
03.45- end BAD BID

hip hop stage
starts 20.00

20.00-20.30 CARNALS
20.30-21.00 WOLVES
21.00-21.30 XAΡΤΟΠΟΛΕΜΟΣ
21.30-22.00 Α5
22.00-22.30 ΤΕ PAVARURIT
22.30-23.00 MAMALETTA
23.00-23.30 45
23.30-12.00 VΑVΕL Α.D.
12.00-12.30 ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗΣ
24.30-01.00 ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΜΗΔΕΝ
01.00-01.30 MENTIRA WITCH PROJECT
01.30-02.00 FLOW JOB
02.00-02.30 ΣΠΕΙΡΑ
02.30-03.00 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΚΟΥΝΙΑ
03.00-03.30 POR HOUITOS
03.30-04.00 NASTIE REBEL
+MC ΔΙΧΩΣ ΧΡΩΜΑ
04.00-04.30 TWO BUMS

Σάββατο 27/6/2015

Έναρξη: 20.00

live concert stage
starts 20.00

20.15-20.45 TRIBAL WEST
20.45-21.30 LIE
21.30-22.15 DUOYU
22.15-23.00 CLOSER
23.00-23.45 FILM
23.45-12.30 ΜC YINCA
12.30-01.15 THE CALLAS
01.15-02.00 MΙΚAEL DELTA
02.00-02.45 ACID BARRETTS
02.45-03.30 I SAW 43 SUNSETS
03.30- end REVERSED NATURE

psychedelic trance stage
starts 21.00

21.00-22.00 WAR
22.00-23.00 SISSY STARDUST
23.00-12.00 RISING CALAXY
12.00-01.00 JUNIOR X
01.00-02.00 CACTUS ARISING
02.00-03.00 UNDERVERSE
03.00-04.00 CONFO
04.00-05.00 IRAKLIS MINDPHASER
05.00-06.00 CRYSTAL ZERO
06.00-07.00 PACHANOI

enemies of the state
drum 'n bass / dubstep stage
starts 22.00

23.00-00.00 HyDrone
00.00 -01.00 BAN
01.00-02.00 Kernelcoremode
02.00-03.00 D-jahsta
03.00-04.00 Abend
04.00-05.30 Disphonia
05.30-06.30 Joz Moz
Hosted by MC Dash
Visuals by MANARAVER / KINOMATIK

Πάρκο Πεδίον του Άρεως (είσοδος ελεύθερη / από οδό Αλεξάνδρας)

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λόφος Φιλοπάππου: Ξερά δέντρα, παραίτηση και παρακμή

Αθήνα / Λόφος Φιλοπάππου: Ξερά δέντρα, παραίτηση και παρακμή

Ένα άψυχο φυσικό τοπίο με ξερά δέντρα και κομμένους κορμούς είναι η δυσάρεστη έκπληξη που αντικρίζει κανείς ανεβαίνοντας στον λόφο του Φιλοπάππου. Ποια είναι η ευθύνη του δήμου, τι καταγγέλλουν οι πολίτες, τι λέει το υπουργείο Πολιτισμού και τι δηλώνει η Αγνή Πικιώνη, πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Δημήτρης Πικιώνης».
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Athens Talks»: Μια πλατφόρμα διαλόγου για τη βιωσιμότητα και τη συμπερίληψη

Αθήνα / «Athens Talks»: Μια πλατφόρμα διαλόγου για τη βιωσιμότητα και τη συμπερίληψη

Η Περιφέρεια Αττικής δημιούργησε μια νέα πλατφόρμα, μέσω της οποίας υποστηρίζει ότι θέλει να φέρει κοντά ανθρώπους και πρωτοβουλίες που έχουν κοινό σημείο προβληματισμού τη βιωσιμότητα του Λεκανοπεδίου.
LIFO NEWSROOM
Δεν πεθαίνουν μόνο οι μουριές στην Αθήνα. Tώρα πεθαίνουν και οι όμορφοι συριακοί Ιβίσκοι

Αστικό πράσινο / Δεν πεθαίνουν μόνο οι μουριές στην Αθήνα. Tώρα πεθαίνουν και οι συριακοί ιβίσκοι

Εκατοντάδες δέντρα της Αθήνας πεθαίνουν. Είναι συριακοί ιβίσκοι που ξεραίνονται ο ένας μετά τον άλλο, από μια ασθένεια που πρώτη φορά επελαύνει στο αστικό πράσινο. Η LiFO έμαθε ποια είναι η μυστηριώδης ασθένεια που αποδεκατίζει τους ιβίσκους και ρώτησε τον δήμο τι κάνει γι' αυτό.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φαληρικός Όρμος: Δυναμική επανεκκίνηση για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Αττικής

Αθήνα / Φαληρικός Όρμος: Δυναμική επανεκκίνηση για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Αττικής

Στην τελική τροχιά για την υλοποίησή του μπαίνει το πρότυπο πάρκο στον Φαληρικό Όρμο, το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης που έχει γίνει ποτέ στην Περιφέρεια Αττικής. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή του, πώς διασώθηκε στο παρά πέντε και ποιο θα είναι το προφίλ του έργου.
LIFO NEWSROOM