Σχεδόν οι μισοί Έλληνες πληρώνουν με καθυστέρηση στεγαστικά δάνεια, ενοίκια, λογαριασμούς ΔΕΚΟ και άλλες μηνιαίες υποχρεώσεις, σύμφωνα με έρευνα της Eurostat που βγήκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Το 2016, το 10,4% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) καθυστερούσε στις πληρωμές στεγαστικού δανείου, του ενοικίου ή άλλες υποχρεώσεις, οι οποίες συνήθως πληρώνονται ως μηνιαίες δόσεις.
Με άλλα λόγια, ένας στους δέκα ανθρώπους στην Ε.Ε . διέθετε τέτοιου είδους οφειλές και καθυστερήσεις πληρωμών το 2016.
Στην Ελλάδα όμως, σχεδόν το μισό του πληθυσμού (47.9%) καθυστερεί στις πληρωμές τέτοιων υποχρεώσεων.
Στην επόμενη θέση βρίσκεται η Βουλγαρία, με σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού της (34,2%) να πληρώνει καθυστερημένα τις υποχρεώσεις του ενώ ακολουθεί η Κύπρος με 26,6% και η Κροατία με 26,4%.
Στην αντίθετη πλευρά βρίσκονται τα μισά (14 από τα 28) των κρατών μελών της Ε.Ε., στα οποία καταγράφεται λιγότερο από 10 % του πληθυσμού τους να καθυστερεί σε πληρωμές τέτοιου είδους. Τα μικρότερα ποσοστά σημειώνονται στην Ολλανδία (5%), στην Τσεχία (4,4%) και στη Γερμανία (4,2%).
Αναφορικά με τις καθυστερούμενες οφειλές για πληρωμές υποθηκών ή ενοικίων, το ποσοστό ανερχόταν σε 3,5% στην Ε.Ε. Οι άνθρωποι που ζουν σε νοικοκυριά με εξαρτώμενα μέλη (παιδιά) (4,8%) είχαν τις διπλάσιες πιθανότητες να έρθουν αντιμέτωποι με αυτήν την κατάσταση σε σχέση με αυτούς χωρίς εξαρτώμενα παιδιά (2,3%).
Τριπλασιάστηκε το ποσοστό των Ελλήνων που χρωστάνε στεγαστικά και ενοίκια
Η ίδια εικόνα προκύπτει όταν εξετάζονται τα στοιχεία που αφορούν μόνο στις δόσεις των στεγαστικών δανείων και των ενοικίων. Η Ελλάδα καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό ανάμεσα στα κράτη –μέλη της Ε.Ε., με το 15,3% του συνολικού πληθυσμού να έχει χρέη τέτοιου είδους για το 2016.
Το επόμενο μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφηκε στην Κύπρο (8,6%), ενώ ακολουθεί η Ισπανία και η Γαλλία (5,2%), η Ουγγαρία (5,1%), η Φινλανδία (4,9%) και η Ιταλία (4,2%).
Αντίθετα, το ποσοστό του πληθυσμού με καθυστερημένα χρέη ήταν κάτω από 2% σε επτά κράτη μέλη της ΕΕ: Εσθονία (1,8%), Γερμανία (1,6%), Ιρλανδία και Λιθουανία (και 1,4%), Κροατία και Πολωνία Ρουμανία (0,9%).
Ωστόσο, αυτά τα χαμηλά επίπεδα μπορεί να σχετίζονται εν μέρει με το μικρό ποσοστό του πληθυσμού που είχε υποθήκη ή ενοίκιο σε τιμές αγοράς, υποδεικνύοντας ότι είχαν ήδη πληρώσει την υποθήκη τους ή δεν πληρώνουν ενοίκιο σε τιμές αγοράς.
Σε σύγκριση με το 2008, το ποσοστό του πληθυσμού που έμεινε πίσω με τα στεγαστικά δάνεια ή τις πληρωμές μισθωμάτων σχεδόν τριπλασιάστηκε στην Ελλάδα από 5,5% σε 15,3%, ενώ υπερδιπλασιάστηκε στην Κύπρο (από 3,4% το 2008 σε 8,6% το 2016 ), καθώς και στο Λουξεμβούργο (από 1,1% έως 2,7%) και στην Πολωνία (από 0,6% έως 1,3%).
Ωστόσο, για το Λουξεμβούργο και την Πολωνία, το συνολικό μερίδιο του πληθυσμού που χρωστάει παραμένει χαμηλό σε σύγκριση με άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε.
Πηγή: Eurostat
σχόλια