Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Ποιοι απαλλάσσονται από το υποχρεωτικό όριο του 30%

Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Ποιοι απαλλάσσονται από το υποχρεωτικό όριο του 30% Facebook Twitter
Ποιοι απαλλάσσονται από το υποχρεωτικό όριο του 30% των ηλεκτρονικών συναλλαγών (EUROKINISSI)
0

Σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες θα κατατάσσονται από το 2020 οι φορολογούμενοι, σχετικά με το υποχρεωτικό ποσοστό ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους το όριο μπαίνει στο 30% των συνολικών εισοδημάτων και όσοι δεν πιάσουν τον στόχο θα δουν να τους επιβάλλεται «ποινή» 22%. Αντίθετα, όσοι έχουν δεσμευμένο τραπεζικό λογαριασμό ή δίνουν το 60% του εισοδήματος τους σε φόρους, δάνεια ή και ενοίκια θα απαλλάσσονται εντελώς από την υποχρέωση του 30%. 

Συνολικά, δώδεκα ειδικές ομάδες φορολογούμενων θα απαλλαγούν πλήρως από την υποχρέωση. Η τελική μορφή της σχετικής διάταξης αποσκοπεί στον περιορισμό της χρήσης των μετρητών κατατάσσει τους πολίτες σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες. 

Ποιοι εξαιρούνται

Από την υποχρέωση εξαιρούνται εντελώς όσοι φορολογούμενοι  έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας τους και άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%. Παράλληλα απαλλάσσονται:

-όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση

-κάτοικοι ΕΕ που υποχρεούνται να κάνουν φορολογική δήλωση στην Ελλάδα (σ.σ χωρίς να είναι εδώ)

-δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο εξωτερικό

-όσοι ανήλικοι οφείλουν (για ειδικούς λόγους) να κάνουν φορολογική δήλωση

-όσοι κάνουν τη στρατιωτική τους θητεία, κάτοικοι χωριών με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και νησιών με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους, -δικαιούχοι του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης

-φορολογούμενοι που νοσηλεύονται για χρονικό διάστημα άνω των 6 μηνών

-φυλακισμένοι και

-όσοι για όσους ζουν σε οίκο ευγηρίας ή ψυχιατρικό κατάστημα.

Εκτιμάται, πως ο αριθμός των φορολογουμένων που θα εξακολουθήσουν να απαλλάσσονται από την υποχρεωτική χρήση κάρτας ξεπερνά τα δύο εκατομμύρια.

Τα όρια για τους υπόλοιπους

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν περίπου 1,2 εκατομμύριο πολίτες, στους οποίους έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα της εφορίας και έχουν δεσμευμένο τραπεζικό λογαριασμό. Αυτοί θα πραγματοποιούν μεν ηλεκτρονικές πληρωμές μέχρι το 30% του εισοδήματός τους, αλλά το ποσό των ηλεκτρονικών πληρωμών δεν θα μπορεί να ξεπερνάει τις 5.000 ευρώ.

Στην τρίτη κατηγορία ανήκουν εκείνοι που διαθέτουν το 60% και πλέον του δηλωθέντος εισοδήματός τους σε δάνεια ή ενοίκια, καταβολές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ (άλλωστε οι ασφαλιστικές εισφορές ούτως ή άλλως δεν συμπεριλαμβάνονται στο φορολογητέο εισόδημα). Όσοι βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία θα πρέπει να κάνουν πληρωμές μέχρι το 20% του ετήσιου εισοδήματός τους και όχι μέχρι το 30%.

Στην τέταρτη κατηγορία ανήκουν όλοι οι υπόλοιποι μισθωτοί και τους συνταξιούχοι που δεν ανήκουν σε κάποια από τις τρεις προηγούμενες κατηγορίες, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες και οι εισοδηματίες από ενοίκια. Αυτοί υποχρεώνονται να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές πληρωμές έως το 30% του ετήσιου εισοδήματός τους και με ανώτατο όριο τις 20.000 ευρώ, προκειμένου να αποφύγουν το πρόστιμο που θα υπολογίζεται με συντελεστή 22%.

Η διάταξη που υποχρεώνει τους πολίτες να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές πληρωμές ανάλογα με το εισόδημά τους είναι μόνο μία από όσες αποσκοπούν στον περιορισμό χρήσης των μετρητών:

-τα ενοίκια των επιχειρήσεων θα πρέπει στο εξής να καταβάλλονται μέσω τράπεζας προκειμένου η συγκεκριμένη δαπάνη να αναγνωρίζεται ως επαγγελματική

-όλες οι επαγγελματικές δαπάνες άνω των 300 ευρώ θα πρέπει να γίνονται μέσω τράπεζας, ενώ σήμερα το όριο είναι στα 500 ευρώ

-για την έκπτωση φόρου για επισκευή ή ενεργειακή θωράκιση ακινήτων, τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να πληρώσουν ηλεκτρονικά την παροχή των σχετικών υπηρεσιών. Η έκπτωση, που αγγίζει το 40% της δαπάνης, θα μοιράζεται σε βάθος τετραετίας.

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ