Νέα μέτρα ύψους 8 δις ζητά η Κομισιόν

Νέα μέτρα ύψους 8 δις ζητά η Κομισιόν Facebook Twitter
0

Η Ελλάδα θα επιτύχει τους στόχους της για το 2013 και το 2014 σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, όμως θα χρειαστούν επιπλέον περικοπές δαπανών ύψους 8 δις για το 2015 και το 2016. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταδεικνύεται το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ευθυγραμμιστεί με τους στόχους του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και τονίζεται για πρώτη φορά ότι οι προοπτικές της χώρας έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες, σε σχέση με τις αποφάσεις του Eurogroup τον Δεκέμβριο του 2012. Οι προβλέψεις  εξακολουθούν να κάνουν λόγο για μια σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014, όμως στην έκθεση επισημαίνεται ότι η χώρα θα πρέπει να υλοποιήσει νέες περικοπές για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3% το 2015 και 4,5% το 2016.

Την ίδια ώρα δείκτες όπως αυτοί της βιομηχανικής παραγωγής, των λιανικών πωλήσεων και της κατασκευαστικής παραγωγής εξακολουθούν να συρρικνώνονται. Το 2013, το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 4,2%, ενώ για τις αρχές του 2013 η Κομισιόν προβλέπει μέτρια ανάκαμψη. Το 2014 ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να «τρέξει» με 0,6%.

Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης ότι ο ρυθμός των αποκρατικοποιήσεων εξακολουθεί να μην είναι ικανοποιητικός ενώ ο στόχος για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις μειώθηκε στα 2 δισ. ευρώ για φέτος από 2,6 δισ. ευρώ.

Η Κομισιόν προβλέπει ακόμη ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για την πλήρη επάνοδό της στις αγορές ομολόγων μετά τη λήξη του μνημονίου το 2014. Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Στουρνάρας εξέφρασε την πίστη του ότι η χώρα θα επιστρέψει στις αγορές το 2014.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Παγκόσμια τάξη βάσει κανόνων ή εξουσίας: Η άποψη της ΕΕ» Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμετέχει στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

Οικονομία / «Παγκόσμια τάξη βάσει κανόνων ή εξουσίας: Η άποψη της ΕΕ» Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμετέχει στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

Το Σάββατο, 12 Απριλίου και ώρα 10:30, ο επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα, κ. Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης  θα συντονίσει συζήτηση με το καθόλα επίκαιρο θέμα «Παγκόσμια τάξη βάσει κανόνων ή εξουσίας: Η άποψη της ΕΕ» (Rules or Power-Based World Order: the EU view).
LIFO NEWSROOM
Δισεκατομμυριούχος υποστηρικτής του Τραμπ προειδοποιεί για «οικονομικό πυρηνικό χειμώνα» λόγω δασμών

Διεθνή / Δισεκατομμυριούχος υποστηρικτής του Τραμπ προειδοποιεί για «οικονομικό πυρηνικό χειμώνα» λόγω δασμών

Οταν οι αγορές καταρρέουν, προειδοποίησε ο Μπλιν Άκμαν, οι νέες επενδύσεις σταματούν, οι καταναλωτές σταματούν να ξοδεύουν και οι επιχειρήσεις δεν έχουν άλλη επιλογή από το να περιορίσουν τις επενδύσεις και να απολύσουν εργαζόμενους
LIFO NEWSROOM
Η ημερομηνία «κλειδί» για τις νέες φορολογικές ελαφρύνσεις – Ποιοι ωφελούνται

Οικονομία / Η ημερομηνία «κλειδί» για τις νέες φορολογικές ελαφρύνσεις – Ποιοι ωφελούνται

Τα στοιχεία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης δείχνουν ότι για ακόμη ένα έτος, το 2024, σημειώθηκε σημαντική υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού
LIFO NEWSROOM