Νέα μέτρα ύψους 8 δις ζητά η Κομισιόν

Νέα μέτρα ύψους 8 δις ζητά η Κομισιόν Facebook Twitter
0

Η Ελλάδα θα επιτύχει τους στόχους της για το 2013 και το 2014 σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, όμως θα χρειαστούν επιπλέον περικοπές δαπανών ύψους 8 δις για το 2015 και το 2016. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταδεικνύεται το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ευθυγραμμιστεί με τους στόχους του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και τονίζεται για πρώτη φορά ότι οι προοπτικές της χώρας έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες, σε σχέση με τις αποφάσεις του Eurogroup τον Δεκέμβριο του 2012. Οι προβλέψεις  εξακολουθούν να κάνουν λόγο για μια σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014, όμως στην έκθεση επισημαίνεται ότι η χώρα θα πρέπει να υλοποιήσει νέες περικοπές για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3% το 2015 και 4,5% το 2016.

Την ίδια ώρα δείκτες όπως αυτοί της βιομηχανικής παραγωγής, των λιανικών πωλήσεων και της κατασκευαστικής παραγωγής εξακολουθούν να συρρικνώνονται. Το 2013, το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 4,2%, ενώ για τις αρχές του 2013 η Κομισιόν προβλέπει μέτρια ανάκαμψη. Το 2014 ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να «τρέξει» με 0,6%.

Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης ότι ο ρυθμός των αποκρατικοποιήσεων εξακολουθεί να μην είναι ικανοποιητικός ενώ ο στόχος για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις μειώθηκε στα 2 δισ. ευρώ για φέτος από 2,6 δισ. ευρώ.

Η Κομισιόν προβλέπει ακόμη ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για την πλήρη επάνοδό της στις αγορές ομολόγων μετά τη λήξη του μνημονίου το 2014. Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Στουρνάρας εξέφρασε την πίστη του ότι η χώρα θα επιστρέψει στις αγορές το 2014.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χατζηδάκης: Έρχεται νέο νομοσχέδιο για να γίνει το Χρηματιστήριο πιο ελκυστικό

Οικονομία / Χατζηδάκης: Έρχεται νέο νομοσχέδιο για να γίνει το Χρηματιστήριο πιο ελκυστικό

Σε ερώτηση για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι παρά την πρόοδο και τη μεγάλη αύξηση των εξαγωγών την τελευταία πενταετία, παραμένει το πιο σημαντικό πρόβλημα
LIFO NEWSROOM