Οι Βρετανοί τα βάζουν με Amazon, Google και Starbucks

Οι Βρετανοί τα βάζουν με Amazon, Google και Starbucks Facebook Twitter
2

Στο στόχαστρο των βρετανών βουλευτών έχουν μπει οι πολυεθνικές Amazon, Google και Starbucks, καθώς οι ίδιοι έκριναν ότι οι εταιρείες εφαρμόζουν «ανήθικες» πρακτικές για να αποφεύγουν τη φορολόγησή τους στη χώρα.

Όπως αναφέρει η Guardian, σήμερα Δευτέρα, η επιτροπή δημόσιων λογαριασμών καλεί την κυβέρνηση να κλείσει όλα τα νομοθετικά κενά, ενώ παράλληλα την προτρέπει να κατονομάσει και να καταγγείλει τις εταιρείες που δεν πληρώνουν το μερίδιό τους. 

Ύστερα από τη θύελλα που έχει ξεσπάσει στη χώρα, ήδη η αλυσίδα Starbucks γνωστοποίησε ότι θα επανεξετάσει τον τρόπο με τον οποίο φορολογείται, ώστε να αποφεύγονται αδικίες.

Το πρόβλημα δημιουργείται από το γεγονός ότι οι πολυεθνικές εταιρείες δεν πληρώνουν τον προβλεπόμενο φόρο για τα εισοδήματα που προέρχονται από την οικονομική τους δραστηριότητα στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς εκμεταλλεύονται τα νομοθετικά κενά και την πολύπλοκη δομή τους.

Ο Andrew Cecil της Amazon τονίζει ότι η βρετανική κυβέρνηση είναι ανέτοιμη για περαιτέρω φορολόγηση των πολυεθνικών, ενώ υπό αμφισβήτηση είναι και η αξιοπιστία ενός τέτοιου μέτρου.

Σημειώνεται ότι για το οικονομικό έτος 2011, η εταιρεία είχε τζίρο 207 εκατομμυρίων λιρών αλλά πλήρωσε μόλις 1,8 εκατομμύριο λίρες. Η Google, την ίδια χρονιά, είχε τζίρο αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων λιρών, αλλά πλήρωσε το δυσανάλογο ποσό των 3,4 εκατομμυρίων λιρών.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χατζηδάκης: Έρχεται νέο νομοσχέδιο για να γίνει το Χρηματιστήριο πιο ελκυστικό

Οικονομία / Χατζηδάκης: Έρχεται νέο νομοσχέδιο για να γίνει το Χρηματιστήριο πιο ελκυστικό

Σε ερώτηση για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι παρά την πρόοδο και τη μεγάλη αύξηση των εξαγωγών την τελευταία πενταετία, παραμένει το πιο σημαντικό πρόβλημα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Μία μικρή αλλά σημαντική σημείωση.Αυτή η είδηση δεν προέκυψε από μόνη της. Ξεκίνησε με διαμαρτυρίες πολιτών που ανακάλυψαν ότι οι μεγάλες αλυσίδες βρίσκουν νόμιμα παραθυράκια για να αποφεύγουν τις υψηλές φορολογήσεις που ισχύουν για όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις. Απλοί φορολογούμενοι που πήγαιναν έξω από τις εταιρείες αυτές με πανώ και φυλλάδια μέχρι που άρχισαν να τους προσέχουν οι δημοσιογράφοι και τα κανάλια.Εφόσον το θέμα αποσχολούσε τόσο κόσμο, ήταν επόμενο να το αναλάβουν οι Times, ο guardian και το bbc (ανάμεσα σε άλλους).Και τώρα έχει αφυπνιστεί η κοινή γνώμη και απαιτεί αλλαγές από το εφοριακό σύστημα. Θα δούμε που θα καταλήξει. τι θέλω να πω; Ότι για να δούμε αυτή την είδηση σήμερα, ο δημοκρατικός λαός πήρε την κατάσταση στα χέρια του και η υγιης μερίδα του δημοσιογραφικού κόσμου ανέλαβε τα υπόλοιπα. = Δημοκρατία όπως θα έπρεπε να είναι ακόμα και σε μία από τις πιο καπιταλιστικές χώρες του κόσμου.να πως αλλάζει ο κόσμος. Κάθε σύγκριση με εγχώριες διαμαρτυρίες είναι επιθυμητή μπας και ανοίξουν τα μάτια μας.
Καλά τους κάνουν. Για να μη μιλήσουμε για τον αθέμιτο ανταγωνισμό από το Starbucks και τα ομοειδή του μαγαζιά, που με την πολιτική της "εμφύτευσης" παραρτημάτων σε κάθε γειτονιά (ακόμη και χωρίς να αναμένουν σημαντικό κέρδος) έχουν α) αποκλείσει μικρότερες επιχειρήσεις από πόλεις όπως το Λονδίνο και β) έχουν επέμβει βάναυσα και με τάσεις ηγεμονικές στην ιδιαίτερη φυσιογνωμία του αστικού χώρου.