Ταμείο Ανάκαμψης: Όχι από Αυστρία, Ολλανδία, Σουηδία & Δανία στο σχέδιο Μακρόν-Μέρκελ - Τι προτείνουν

Ταμείο Ανάκαμψης: Όχι από Αυστρία, Ολλανδία, Σουηδία & Δανία στο σχέδιο Μακρόν-Μέρκελ - Τι προτείνουν Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Με την κατάθεση αντιπρότασης 4 χώρες της ΕΕ εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους στη γαλλογερμανική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης που ανακοίνωσαν προ ημερών οι Άνγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν.

Η Αυστρία, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Δανία αντιπροτείνουν νέο σχέδιο αντιδρώντας έτσι στο σχέδιο Μακρόν- Μέρκελ. Γαλλία και Γερμανία είχαν προτείνει τη σύσταση ενός εργαλείου 500 δισ. ευρώ, με τους πόρους να προέρχονται από κοινή έκδοση χρέους μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να διανέμονται στις περιοχές και τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

Τα χρήματα θα διανεμηθούν με τη μορφή επιχορηγήσεων μέσω των προγραμμάτων του νέου μακροπρόθεσμου κοινοτικού προϋπολογισμού, ενώ η αποπληρωμή του χρέους δεν θα είναι συνάρτηση της στήριξης που έλαβε κάθε χώρα.

Σύμφωνα με non paper που διέρρευσε το Σάββατο, οι γνωστοί «τέσσερις» καταθέτουν τη δική τους πρόταση, της οποίας οι βασικοί άξονες είναι:

-Το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να κλείσει εντός δύο ετών


-Η χρηματοδότηση θα πρέπει να γίνει με τη μορφή δανείων και όχι επιχορηγήσεων


-Τα δάνεια αυτά θα πρέπει να συνοδεύονται από δέσμευση για μεταρρυθμίσεις και μελλοντική δημοσιονομική προσαρμογή

Όπως τονίζουν, μεταξύ άλλων, «στόχος είναι η χορήγηση έκτακτης και στοχευμένης χρηματοδότησης και η προσφορά δανείων με ευνοϊκούς όρους στις χώρες που επηρεάσθηκαν περισσότερο από την κρίση. Δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε εργαλεία ή μέτρα που οδηγούν σε αμοιβαιοποίηση χρέους και σημαντικές αυξήσεις στον προϋπολογισμό της Ενωσης».

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στουρνάρας: Λείπουν 200.000 χέρια στην αγορά εργασίας

Οικονομία / Στουρνάρας: Λείπουν 200.000 χέρια στην αγορά εργασίας

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επισήμανε τη σημασία της μετανάστευσης για την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, όπου η γήρανση του πληθυσμού μειώνει τις διαθέσιμες εργατικές δυνάμεις
LIFO NEWSROOM