Η πλατφόρμα Mubi, μια διεθνής εταιρεία streaming, παραγωγής και διανομής ταινιών τέχνης, με έδρα το Λονδίνο, ιδρύθηκε το 2007 από τον Τούρκο επιχειρηματία Efe Cakarel και προσφέρει υπηρεσίες streaming σε περισσότερες από 195 χώρες.
Ήταν βασικός διοργανωτής ενός τετραήμερου φεστιβάλ κινηματογράφου στο Καντικόι, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, και ανακοίνωσε χθες, λίγες μόνο ώρες πριν από την έναρξή του, ότι ακυρώνει ολόκληρο το πρόγραμμα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαγόρευση της προβολής της ταινίας «Queer» του Λούκα Γκουαντανίνο με τον Ντάνιελ Κρεγκ.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας, «ώρες πριν από την έναρξη... μας είπαν ότι οι αρχές της περιοχής Καντικόι απαγορεύουν την προβολή της εναρκτήριας ταινίας, με την αιτιολογία ότι περιέχει προκλητικό περιεχόμενο που θα διατάρασσε την ειρήνη, και ότι η απαγόρευση θα επιβληθεί για λόγους ασφαλείας».
Στην ταινία, η οποία έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας, ο Κρεγκ υποδύεται έναν μοναχικό ομοφυλόφιλο άνδρα, εθισμένο στα ναρκωτικά. Είναι μια ιστορία αγάπης μεταξύ δύο ανδρών βασισμένη σε μια νουβέλα του William S. Burroughs, η οποία, θέλοντας να δείξει τα συναισθηματικά τους σκαμπανεβάσματα, περιλαμβάνει τολμηρές σεξουαλικές σκηνές.
Το Mubi κατήγγειλε την απαγόρευση ως «λογοκρισία της τέχνης και της ελευθερίας της έκφρασης», καταλήγοντας ότι «τα φεστιβάλ είναι χώροι αναπνοής όπου γιορτάζεται η τέχνη και η πολιτιστική ποικιλομορφία και φέρνουν τους ανθρώπους κοντά. Αυτή η απαγόρευση δεν επηρεάζει μόνο μια ταινία αλλά το νόημα και τον σκοπό ολόκληρου του φεστιβάλ».
Αν και η ομοφυλοφιλία αποποινικοποιήθηκε στην Τουρκία το 1858, θεωρείται κατακριτέα από μεγάλα τμήματα της κοινωνίας, ενώ ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρεται συχνά στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα ως «ανώμαλους», κατηγορώντας τα ότι αποτελούν απειλή για τις παραδοσιακές οικογένειες.
Το 2020, το Netflix ακύρωσε την παραγωγή μιας σειράς με έναν ομοφυλόφιλο ήρωα στην Τουρκία, καθώς δεν κατάφερε να λάβει κυβερνητική άδεια για τα γυρίσματα.
Το ετήσιο Pride της Κωνσταντινούπολης είναι απαγορευμένο από το 2015 για λόγους ασφαλείας και τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα συχνά αντιμετωπίζουν παρενοχλήσεις και κακοποίηση.