Ένα σπάνιο έργο του Πικάσο με τη Φρανσουάζ Ζιλό βγαίνει σε δημοπρασία

Ένα σπάνιο έργο του Πικάσο με τη Φρανσουάζ Ζιλό βγαίνει σε δημοπρασία Facebook Twitter
Pablo Picasso, Femme Assise en Costume Vert, 1953. SOTHEBY'S
0

Ένας πίνακας του Πάμπλο Πικάσο, έργο του 1952, που απεικονίζει μια από τις μούσες του, την εικαστικό Φρανσουάζ Ζιλό θα προσφερθεί από τον οίκο Σόθμπις σε μια δημοπρασία ιμπρεσιονιστών και μοντέρνας τέχνης στη Νέα Υόρκη, στις 12 Μαΐου. Ο πίνακας αναμένεται να φθάσει σε μια τιμή ανάμεσα στα 14 και 18 εκατομμύρια δολάρια.

Ο καμβάς απεικονίζει την πρώην σύντροφο του Πικάσο, με την οποίο είχε αποκτήσει δυο παιδιά, την Παλόμα και τον Κλοντ. Η Ζιλό ζει στη Νέα Υόρκη και θα γίνει 100 ετών το Νοέμβριο. Ο πίνακας βγαίνει σε δημοπρασία μετά από 35 χρόνια, ενώ προηγουμένως ήταν στα χέρια του Ευρωπαίου ιδιοκτήτη, ο οποίος τον αγόρασε το 1986 στον Σόθμπις με μόλις 568.000 δολάρια.

Η μούσα που του χάρισε δυο παιδιά, έζησε μαζί του έναν θυελλώδη έρωτα που κράτησε δέκα χρόνια, τον χώρισε μέσα σε απειλές, ενώ τον έχει αποκαλέσει δημοσίως σαδιστή. Καλλιτέχνης και η ίδια, ήταν η μόνη γυναίκα του που αποφάσισε να τον εγκαταλείψει, κάτι που τρέλανε τον Πικάσο. Από όλες τις γυναίκες και ερωμένες του είναι η μόνη εν ζωή σήμερα.

Όταν χώρισαν ο Πικάσο, που ήταν σαράντα χρόνια μεγαλύτερός της, την κυνήγησε, τη διέσυρε κι έκανε τα πάντα προκειμένου να την καταστρέψει. Η Ζιλό το έσκασε κυριολεκτικά και βρέθηκε στην άλλη μεριά του Ατλαντικού για να γλυτώσει και να ξαναφτιάξει τη ζωή της αυτή τη φορά με τον Αμερικανό ιατρικό ερευνητή, γνωστό για την ανακάλυψη και την ανάπτυξη του πρώτου εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας, Τζόνας Σολκ.

Ένα σπάνιο έργο του Πικάσο με τη Φρανσουάζ Ζιλό βγαίνει σε δημοπρασία Facebook Twitter
Η Φρανσουά Ζιλό (δεύτερη από αριστερά) με τον Πάμπλο, τα παιδιά τους και φίλους στην Κυανή Ακτή το 1954.

«Δεν μετανιώνω για τίποτα. Πιστεύω ότι πρέπει να τολμάει κανείς στη ζωή του, αλλιώς δεν αξίζει τον κόπο να ζεις. Όταν ριψοκινδυνεύεις περνάς τρομερές στιγμές, αλλά μαθαίνεις, ζεις και αντιλαμβάνεσαι τα πράγματα», έχει δηλώσει η Ζιλό.

Η ιδιαιτερότητα της πώλησης αφορά το γεγονός ότι σε αντίθεση με άλλες μούσες του, πολύ σπάνια βγαίνουν στην αγορά πορτρέτα της Φρανσουάζ Ζιλό, αυτής της ποιότητας και κλίμακας.

Στο πορτρέτο, η Ζιλό κάθεται σε μια καρέκλα και είναι βαμμένη σε γκρι και πράσινο χρώμα. Ο Πικάσο έκανε το έργο στο Βαλορί της Γαλλίας, όπου το ζευγάρι ζούσε με τα παιδιά τους. Την απεικόνισε περίπου τη χρονιά που τέλειωσε η σχέση τους.

Μοναχοπαίδι μιας εύπορης οικογένειας η Ζιλό γεννήθηκε το 1921 στο Neuilly-Sur-Seine, μυήθηκε στην τέχνη από την κεραμίστρια και φιλότεχνη μητέρα της, δημιούργησε τα πρώτα της ζωγραφικά έργα στα 6 της χρόνια, σπούδασε νομική στη Σορβόννη και το Κέιμπριτζ και τα εγκατέλειψε προς χάριν της τέχνης. Παραδέχεται ότι από μωρό της άρεσε να σοκάρει τον κόσμο.

Η Ζιλό καμαρώνει πάντα λέγοντας ότι οι ιδέες της ήταν μπροστά από την εποχή της και δεν μπόρεσε κανείς -ούτε ο Πικάσο- να της υποδείξει τι θα κάνει. Η δυναμική, πολυτάλαντη, μικροκαμωμένη γυναίκα, επιτυχημένη και ανυπότακτη, ήταν η μοναδική που έλεγε «σώθηκα από τον Πικάσο και δεν έχω μετανιώσει ούτε μια στιγμή γι' αυτό».

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

pablo picasso ceramics

Εικαστικά / Δημοπρατούνται τα άγνωστα αριστουργηματικά κεραμικά του Πάμπλο Πικάσο

Μια από τις πιο δημιουργικές περιόδους της μακράς καλλιτεχνικής ζωής του Πικάσο είναι αυτή που πέρασε στα εργαστήρια του Ζορζ και της Σουζάν Ραμιέ, του ζευγαριού πίσω από το διάσημο εργαστήριο κεραμικής Madoura.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γλυπτά Παρθενώνα: «Δεν έχω έτοιμη λύση αλλά οφείλουμε να συνεργαζόμαστε» λέει ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Πολιτισμός / Γλυπτά Παρθενώνα: «Δεν έχω έτοιμη λύση αλλά οφείλουμε να συνεργαζόμαστε» λέει ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

 «Θα ήθελα να μιλήσουμε περισσότερο για μια εταιρική σχέση παρά να συζητήσουμε για την ιδιοκτησία»: Για το αίτημα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα μίλησε ο επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου
LIFO NEWSROOM
Διαμαντένιο κολιέ που συνδέεται με τη Μαρία Αντουανέτα πουλήθηκε σε δημοπρασία για $4,81 εκατ.

Πολιτισμός / Διαμαντένιο κολιέ που συνδέεται με τη Μαρία Αντουανέτα πουλήθηκε σε δημοπρασία για $4,81 εκατ.

Το κόσμημα φέρει ιστορική σημασία, καθώς θεωρείται ότι περιλαμβάνει μερικά από τα αυθεντικά διαμάντια του θρυλικού "κολιέ των διαμαντιών" που βρέθηκε στο επίκεντρο σκανδάλου τη δεκαετία του 1780
LIFO NEWSROOM
Φωτογραφική έκθεση για την επανένωση της Γερμανίας 35 χρονια μετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Πολιτισμός / Φωτογραφική έκθεση για την επανένωση της Γερμανίας 35 χρονια μετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Με αφορμή τα 35 χρόνια από την Πτώση του Τείχους (09.11.89) μια φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Dream on- Βερολίνο, δεκαετία του 90» αποτυπώνει την κρίσιμη αυτή δεκαετία μετάβασης ανάμεσα στο παρελθόν και το αβέβαιο μέλλον, την αισιοδοξία και το φόβο για το νέο Βερολίνο
ΕΙΡΗΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Η σπουδαία επανεκκίνηση της Καμεράτα ως Ορχήστρα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Μουσική / Η συγκινητική επανεκκίνηση της Καμεράτας

Τέσσερα χρόνια, δύο νομοθετικές παρεμβάσεις, τρεις υπουργικές αποφάσεις και μία εκκαθάριση χρειάστηκαν ώστε να μπορέσει η Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής να κάνει restart και να επανέλθει ως Ορχήστρα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ