Ένα σπάνιο έργο του Πικάσο με τη Φρανσουάζ Ζιλό βγαίνει σε δημοπρασία

Ένα σπάνιο έργο του Πικάσο με τη Φρανσουάζ Ζιλό βγαίνει σε δημοπρασία Facebook Twitter
Pablo Picasso, Femme Assise en Costume Vert, 1953. SOTHEBY'S
0

Ένας πίνακας του Πάμπλο Πικάσο, έργο του 1952, που απεικονίζει μια από τις μούσες του, την εικαστικό Φρανσουάζ Ζιλό θα προσφερθεί από τον οίκο Σόθμπις σε μια δημοπρασία ιμπρεσιονιστών και μοντέρνας τέχνης στη Νέα Υόρκη, στις 12 Μαΐου. Ο πίνακας αναμένεται να φθάσει σε μια τιμή ανάμεσα στα 14 και 18 εκατομμύρια δολάρια.

Ο καμβάς απεικονίζει την πρώην σύντροφο του Πικάσο, με την οποίο είχε αποκτήσει δυο παιδιά, την Παλόμα και τον Κλοντ. Η Ζιλό ζει στη Νέα Υόρκη και θα γίνει 100 ετών το Νοέμβριο. Ο πίνακας βγαίνει σε δημοπρασία μετά από 35 χρόνια, ενώ προηγουμένως ήταν στα χέρια του Ευρωπαίου ιδιοκτήτη, ο οποίος τον αγόρασε το 1986 στον Σόθμπις με μόλις 568.000 δολάρια.

Η μούσα που του χάρισε δυο παιδιά, έζησε μαζί του έναν θυελλώδη έρωτα που κράτησε δέκα χρόνια, τον χώρισε μέσα σε απειλές, ενώ τον έχει αποκαλέσει δημοσίως σαδιστή. Καλλιτέχνης και η ίδια, ήταν η μόνη γυναίκα του που αποφάσισε να τον εγκαταλείψει, κάτι που τρέλανε τον Πικάσο. Από όλες τις γυναίκες και ερωμένες του είναι η μόνη εν ζωή σήμερα.

Όταν χώρισαν ο Πικάσο, που ήταν σαράντα χρόνια μεγαλύτερός της, την κυνήγησε, τη διέσυρε κι έκανε τα πάντα προκειμένου να την καταστρέψει. Η Ζιλό το έσκασε κυριολεκτικά και βρέθηκε στην άλλη μεριά του Ατλαντικού για να γλυτώσει και να ξαναφτιάξει τη ζωή της αυτή τη φορά με τον Αμερικανό ιατρικό ερευνητή, γνωστό για την ανακάλυψη και την ανάπτυξη του πρώτου εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας, Τζόνας Σολκ.

Ένα σπάνιο έργο του Πικάσο με τη Φρανσουάζ Ζιλό βγαίνει σε δημοπρασία Facebook Twitter
Η Φρανσουά Ζιλό (δεύτερη από αριστερά) με τον Πάμπλο, τα παιδιά τους και φίλους στην Κυανή Ακτή το 1954.

«Δεν μετανιώνω για τίποτα. Πιστεύω ότι πρέπει να τολμάει κανείς στη ζωή του, αλλιώς δεν αξίζει τον κόπο να ζεις. Όταν ριψοκινδυνεύεις περνάς τρομερές στιγμές, αλλά μαθαίνεις, ζεις και αντιλαμβάνεσαι τα πράγματα», έχει δηλώσει η Ζιλό.

Η ιδιαιτερότητα της πώλησης αφορά το γεγονός ότι σε αντίθεση με άλλες μούσες του, πολύ σπάνια βγαίνουν στην αγορά πορτρέτα της Φρανσουάζ Ζιλό, αυτής της ποιότητας και κλίμακας.

Στο πορτρέτο, η Ζιλό κάθεται σε μια καρέκλα και είναι βαμμένη σε γκρι και πράσινο χρώμα. Ο Πικάσο έκανε το έργο στο Βαλορί της Γαλλίας, όπου το ζευγάρι ζούσε με τα παιδιά τους. Την απεικόνισε περίπου τη χρονιά που τέλειωσε η σχέση τους.

Μοναχοπαίδι μιας εύπορης οικογένειας η Ζιλό γεννήθηκε το 1921 στο Neuilly-Sur-Seine, μυήθηκε στην τέχνη από την κεραμίστρια και φιλότεχνη μητέρα της, δημιούργησε τα πρώτα της ζωγραφικά έργα στα 6 της χρόνια, σπούδασε νομική στη Σορβόννη και το Κέιμπριτζ και τα εγκατέλειψε προς χάριν της τέχνης. Παραδέχεται ότι από μωρό της άρεσε να σοκάρει τον κόσμο.

Η Ζιλό καμαρώνει πάντα λέγοντας ότι οι ιδέες της ήταν μπροστά από την εποχή της και δεν μπόρεσε κανείς -ούτε ο Πικάσο- να της υποδείξει τι θα κάνει. Η δυναμική, πολυτάλαντη, μικροκαμωμένη γυναίκα, επιτυχημένη και ανυπότακτη, ήταν η μοναδική που έλεγε «σώθηκα από τον Πικάσο και δεν έχω μετανιώσει ούτε μια στιγμή γι' αυτό».

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

pablo picasso ceramics

Εικαστικά / Δημοπρατούνται τα άγνωστα αριστουργηματικά κεραμικά του Πάμπλο Πικάσο

Μια από τις πιο δημιουργικές περιόδους της μακράς καλλιτεχνικής ζωής του Πικάσο είναι αυτή που πέρασε στα εργαστήρια του Ζορζ και της Σουζάν Ραμιέ, του ζευγαριού πίσω από το διάσημο εργαστήριο κεραμικής Madoura.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με Μαρμαρινό, Κουρεντζή, Ράσσε, Mouawad και Ζυλιέτ Μπινός στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου

Πολιτισμός / Μαρμαρινός, Κουρεντζής, Ράσε, Mouawad και Ζιλιέτ Μπινός στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου

Καλλιτέχνες με ιστορικό ίχνος στην Επίδαυρο θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους δίπλα σε ξένους και άλλους Έλληνες δημιουργούς, ενώ στις 19 Ιουλίου θα ακούσουμε την ορχήστρα Utopia υπό τη διεύθυνση του Θ. Κουρεντζή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η εντυπωσιακή τοποθέτηση του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου του Γιάννη Παππά στο Μουσείο Μπενάκη

Πολιτισμός / Η εντυπωσιακή τοποθέτηση του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου του Γιάννη Παππά στο Μουσείο Μπενάκη

Πρόκειται για τον μπρούτζινο αδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σαν αυτόν που βρίσκεται στη συμβολή των λεωφόρων Αμαλίας και Όλγας, στο κέντρο της Αθήνας
LIFO NEWSROOM
Κώστας Γαβράς, Στίβεν Σόντερμπεργκ και Στίβεν Κινγκ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Κώστας Γαβράς, Στίβεν Σόντερμπεργκ και Στίβεν Κινγκ από αύριο στους κινηματογράφους

Η «Τελευταία Πνοή» του Κώστα Γαβρά, το φαντασματικό «Presence» του Στίβεν Σόντερμπεργκ και το «Monkey» του Οζ Πέρκινς είναι μερικές από τις επιλογές του προγράμματος αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο σκηνοθέτης του «The Brutalist» δεν έβγαλε «ούτε ένα δολάριο» από την ταινία που είναι υποψήφια για 10 όσκαρ

Πολιτισμός / Ο σκηνοθέτης του «The Brutalist» δεν έβγαλε «ούτε ένα δολάριο» από την ταινία που είναι υποψήφια για 10 όσκαρ

Ο Μπρέιντι Κόρμπετ αποκάλυψε ότι δεν έβγαλε κανένα κέρδος από τις τελευταίες δύο ταινίες του - «Μόλις σκηνοθέτησα τρεις διαφημίσεις στην Πορτογαλία και είναι η πρώτη φορά που έβγαλα χρήματα εδώ και χρόνια»
LIFO NEWSROOM
Ο 7χρονος «χορευτής με τα εγκαύματα» που επιβίωσε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έγινε ταινία

Πολιτισμός / Ο 7χρονος «χορευτής με τα εγκαύματα» που επιβίωσε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έγινε ταινία

Τον Ιούλιο του 2022 ένα παιδί με όνειρο να γίνει επαγγελματίας χορευτής ballroom τραυματίζεται από βόμβα στην Ουκρανία σε ηλικία επτά ετών και η ιστορία του γίνεται
LIFO NEWSROOM
Η Leica γιορτάζει τα 100 της με μια έκθεση αφιερωμένη σε δύο εμβληματικoύς φωτογράφους της

Πολιτισμός / Η Leica γιορτάζει τα 100 της με μια έκθεση αφιερωμένη σε δύο εμβληματικoύς φωτογράφους της

Η έκθεση-ορόσημο με τα αξιοσέβαστα στον κόσμο της φωτογραφίας ονόματα των Joel Meyerowitz και Barbara Davidson προσφέρει στον επισκέπτη την ευκαιρία να βιώσει τη δύναμη της φωτογραφίας στην πιο εντυπωσιακή της μορφή.
LIFO NEWSROOM