Εντυπωσιακές ανακαλύψεις κοντά στην ελληνιστική Ίκαρο που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος στο Κουβέιτ

Εντυπωσιακές ανακαλύψεις κοντά στην ελληνιστική Ίκαρο που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος στο Κουβέιτ Facebook Twitter
Άποψη των ιωνικών κιονόκρανων πάνω σε περσική βάση από το ναό της Ικάρου στο Κουβέιτ / Φωτ.: Flickr
0

Το Εθνικό Συμβούλιο Πολιτισμού, Τεχνών και Γραμμάτων (NCCAL) ανακοίνωσε ένα αξιοσημείωτο αρχαιολογικό εύρημα στο νησί Φαϊλάκα, αποκαλύπτοντας μια αυλή και ένα κτήριο που χρονολογούνται περίπου 2.300 χρόνια πίσω, στην Ελληνιστική περίοδο.

Η ανακάλυψη αυτή έγινε από μια αρχαιολογική αποστολή Κουβέιτ-Ιταλίας στην τοποθεσία, βόρεια από την Ίκαρο, μία ελληνιστική πόλη που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος, στο νησάκι που ανήκει το Κουβέιτ, η οποία αποτελεί επίκεντρο αρχαιολογικής έρευνας από το 2014.

Ο Mohammad bin Redha, Αναπληρωτής Βοηθός Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Αρχαιοτήτων και Μουσείων, μοιράστηκε λεπτομέρειες της ανακάλυψης με το KUNA. Η Ίκαρος, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού Φαϊλάκα και έχει θέα στη θάλασσα, έχει δώσει στοιχεία ανθρώπινης εγκατάστασης που καλύπτουν πολλαπλές ιστορικές περιόδους.

Η ομάδα ανασκαφών αποκάλυψε βραχώδη θεμέλια, έναν εσωτερικό τοίχο και μια είσοδο που συνδέει την εξωτερική αυλή με ένα δωμάτιο που περιείχε υπολείμματα επιχρισμένων τοίχων και πολυάριθμα κεραμικά αντικείμενα, όλα ηλικίας άνω των 2.000 ετών. Ο Bin Redha τόνισε ότι τα παλαιότερα στρώματα αυτού του χώρου ανάγονται στον τρίτο και δεύτερο αιώνα π.Χ., χαρακτηρίζοντάς τον ως έναν από τους μεγαλύτερους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού.

Εντυπωσιακές ανακαλύψεις κοντά στην ελληνιστική Ίκαρο που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος στο Κουβέιτ Facebook Twitter

Σύμφωνα με τον Αρριανό, στην Αλεξάνδρου Ανάβασις, όταν ο Μέγας Αλέξανδρος επέστρεφε στη Βαβυλώνα από την εκστρατεία του στην Ινδία, αντιλήφθηκε τη στρατηγική σημασία του νησιού και εγκατέστησε εκεί μία φρουρά στρατιωτών του. Αυτός ήταν που έδωσε και το όνομα «Ίκαρος» στο νησί το οποίο χρησιμοποιήθηκε και για την ελληνική πόλη που ιδρύθηκε εκεί. 

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για το πως προέκυψε το όνομα αυτό και κάποιες το συνδέουν με την Ικαρία, είτε επειδή οι πρώτοι Έλληνες άποικοι ήταν από εκεί είτε λόγω της μεγάλης ομοιότητας στα σχήματα των δύο νησιών (κάτι που πρώτοι ισχυρίστηκαν οι αρχαίοι συγγραφείς, Στράβων και Αρριανός). Όμως, το όνομα που τελικά επικράτησε για το νησί ήταν «Φαϊλάκα», το οποίο πέρασε και στους Άραβες και ισχύει μέχρι και σήμερα. Ακόμη όμως και αυτό θεωρείται ότι είναι ελληνικό και προέρχεται από τη λέξη «φυλάκιον», δηλαδή στρατιωτική εγκατάσταση που φρουρούσε μία περιοχή.

Φιλολογικές πηγές της ρωμαϊκής εποχής αναφέρουν τον Ίκαρο ως μία πλούσια ελληνική πόλη που διέθετε ναό του Απόλλωνα και μαντείο (ή ναό) της Αρτέμιδος Ταυροπόλου. Σύμφωνα με τον Στράβωνα, όλα τα άγρια ζώα στο νησί ήταν αφιερωμένα στην Αρτέμιδα και απαγορευόταν το κυνήγι. Η Άρτεμις ήταν η σημαντικότερη θεότητα και στην Ικαρία και ίσως αυτό αποτελεί ένδειξη ότι οι πρώτοι Έλληνες άποικοι του Ίκαρου ήταν από εκεί.

Εντυπωσιακές ανακαλύψεις κοντά στην ελληνιστική Ίκαρο που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος στο Κουβέιτ Facebook Twitter

Η πόλη του Ίκαρου ανασκάφηκε αρχικά από Δανούς αρχαιολόγους τη δεκαετία του 1950. Μετά τον Πόλεμο του Κόλπου το 1991, οι ανασκαφές συνεχίστηκαν από Πολωνούς, Αμερικανούς και Έλληνες αρχαιολόγους. Από τα αρχαία ελληνικά κατάλοιπα στο νησί αποκαλύφθηκε ένα μεγάλο οχυρό της ελληνιστικής εποχής καθώς και δύο ναοί, ο ένας ίσως να είναι αυτός της Άρτεμης και τα κατάλοιπα του απεικονίστηκαν στο χαρτονόμισμα του ενός κουβετιανού δηναρίου.

Οι ανασκαφικές έρευνες στην πόλη έδειξαν ότι ο τρόπος τοιχοποιίας ήταν ο ίδιος με αυτόν της αρχαίας Πέλλας και τα αγγεία που βρέθηκαν είχαν τα ίδια χαρακτηριστικά με αυτά που ανευρίσκονται στην Μακεδονία. Μάλιστα η ελληνική αρχαιολογική ομάδα υπό την Αγγελική Κοτταρίδη, αποκατέστησε τη «Στήλη της Ικάρου», η οποία φέρει επιγραφή αποτελούμενη από 43 στίχους στην ελληνική γλώσσα και την επανατοποθέτησε έπειτα από 2.000 χρόνια στη βάση της.

Ο Dr. Hassan Ashkanani, καθηγητής Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κουβέιτ, χαιρέτισε την ανακάλυψη ως ένα σημαντικό επίτευγμα για το νησί. Σημείωσε ότι τα προηγούμενα ευρήματα από την ελληνιστική περίοδο εντοπίστηκαν κυρίως στα νοτιοδυτικά του νησιού, ενώ οι νεοανακαλυφθείσες δομές στα βόρεια υποδηλώνουν μια ευρύτερη ελληνιστική παρουσία. Αυτό υποδηλώνει ότι η τοποθεσία Al-Qurainiya μπορεί να χρησίμευε ως στρατηγικό σημείο ελέγχου ή λιμάνι εκτός από τη στέγαση ελληνιστικών κατοικιών, κάστρων και ναών.

Εντυπωσιακές ανακαλύψεις κοντά στην ελληνιστική Ίκαρο που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος στο Κουβέιτ Facebook Twitter

Κοιτάζοντας μπροστά, ο Dr. De Micheli ανέφερε ότι το επίκεντρο της ανασκαφικής περιόδου του 2025 θα είναι το δυτικό τμήμα του οικισμού Al-Qurainiya, το οποίο προϋπήρχε της ισλαμικής περιόδου. Οι ανασκαφές έχουν ήδη αποκαλύψει υπολείμματα μιας αυλής και ενός κτηρίου από την ελληνιστική εποχή, μαζί με στοιχεία από την πρώιμη και την ύστερη ισλαμική περίοδο, αναδεικνύοντας μια συνεχή ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή για πάνω από 1.800 χρόνια.

Από το 2014 έως το 2020, οι ανασκαφές αποκάλυψαν διάφορα κτήρια, κυρίως κατοικίες από τον όγδοο αιώνα μ.Χ., κατά την πρώιμη ισλαμική περίοδο. Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι ο χώρος εγκαταλείφθηκε στα τέλη του όγδοου αιώνα ή στις αρχές του ένατου αιώνα, αλλά η ανθρώπινη δραστηριότητα επανήλθε στο δεύτερο μισό του 18ου αιώνα και συνεχίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα.

Η ανακάλυψη εκτεταμένης κεραμικής και φούρνων παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για την καθημερινή ζωή των κατοίκων της θέσης Al-Qurainiya. Τα αρχαιολογικά κατάλοιπα εκτείνονται περίπου 500 μέτρα κατά μήκος της ακτογραμμής και 250 μέτρα στην ενδοχώρα, διαθέτοντας πολυάριθμες κατασκευές από ασβεστόλιθο, τούβλα από λάσπη και κεραμικά από διάφορες ιστορικές περιόδους, εδραιώνοντας τη θέση του ως έναν από τους μεγαλύτερους αρχαιολογικούς χώρους στο νησί Φαϊλάκα.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φυλαχτό για προστασία από τον καρκίνο βρέθηκε στην Αντιόχεια Πισιδίας στη Μικρά Ασία

Πολιτισμός / Φυλαχτό για προστασία από τον καρκίνο βρέθηκε στην Αντιόχεια Πισιδίας στη Μικρά Ασία

Κατά την εξέταση του φυλαχτού, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η μία πλευρά είχε μια φιγούρα καβουριού, ενώ η άλλη πλευρά περιείχε το όνομα ενός άρρωστου κοριτσιού και των γονέων του
LIFO NEWSROOM
Μικρά Ασία: Αναστηλώνεται η πρωτοχριστιανική εκκλησία στην αρχαία Κνίδο

Πολιτισμός / Μικρά Ασία: Αναστηλώνεται η πρωτοχριστιανική εκκλησία στην αρχαία Κνίδο

Η Κνίδος, που φέρεται να έχει ιδρυθεί από τον πατέρα του Πελασγού, καρπώνεται την καταγωγή αξιοσημείωτων μορφών της αρχαιότητας όπως ο μαθηματικός Εύδοξος και ο Σώστρατος, κατασκευαστής του Φάρου της Αλεξανδρείας
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με Μαρμαρινό, Κουρεντζή, Ράσσε, Mouawad και Ζυλιέτ Μπινός στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου

Πολιτισμός / Μαρμαρινός, Κουρεντζής, Ράσε, Mouawad και Ζιλιέτ Μπινός στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου

Καλλιτέχνες με ιστορικό ίχνος στην Επίδαυρο θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους δίπλα σε ξένους και άλλους Έλληνες δημιουργούς, ενώ στις 19 Ιουλίου θα ακούσουμε την ορχήστρα Utopia υπό τη διεύθυνση του Θ. Κουρεντζή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η εντυπωσιακή τοποθέτηση του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου του Γιάννη Παππά στο Μουσείο Μπενάκη

Πολιτισμός / Η εντυπωσιακή τοποθέτηση του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου του Γιάννη Παππά στο Μουσείο Μπενάκη

Πρόκειται για τον μπρούτζινο αδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σαν αυτόν που βρίσκεται στη συμβολή των λεωφόρων Αμαλίας και Όλγας, στο κέντρο της Αθήνας
LIFO NEWSROOM
Κώστας Γαβράς, Στίβεν Σόντερμπεργκ και Στίβεν Κινγκ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Κώστας Γαβράς, Στίβεν Σόντερμπεργκ και Στίβεν Κινγκ από αύριο στους κινηματογράφους

Η «Τελευταία Πνοή» του Κώστα Γαβρά, το φαντασματικό «Presence» του Στίβεν Σόντερμπεργκ και το «Monkey» του Οζ Πέρκινς είναι μερικές από τις επιλογές του προγράμματος αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο σκηνοθέτης του «The Brutalist» δεν έβγαλε «ούτε ένα δολάριο» από την ταινία που είναι υποψήφια για 10 όσκαρ

Πολιτισμός / Ο σκηνοθέτης του «The Brutalist» δεν έβγαλε «ούτε ένα δολάριο» από την ταινία που είναι υποψήφια για 10 όσκαρ

Ο Μπρέιντι Κόρμπετ αποκάλυψε ότι δεν έβγαλε κανένα κέρδος από τις τελευταίες δύο ταινίες του - «Μόλις σκηνοθέτησα τρεις διαφημίσεις στην Πορτογαλία και είναι η πρώτη φορά που έβγαλα χρήματα εδώ και χρόνια»
LIFO NEWSROOM
Ο 7χρονος «χορευτής με τα εγκαύματα» που επιβίωσε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έγινε ταινία

Πολιτισμός / Ο 7χρονος «χορευτής με τα εγκαύματα» που επιβίωσε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έγινε ταινία

Τον Ιούλιο του 2022 ένα παιδί με όνειρο να γίνει επαγγελματίας χορευτής ballroom τραυματίζεται από βόμβα στην Ουκρανία σε ηλικία επτά ετών και η ιστορία του γίνεται
LIFO NEWSROOM
Η Leica γιορτάζει τα 100 της με μια έκθεση αφιερωμένη σε δύο εμβληματικoύς φωτογράφους της

Πολιτισμός / Η Leica γιορτάζει τα 100 της με μια έκθεση αφιερωμένη σε δύο εμβληματικoύς φωτογράφους της

Η έκθεση-ορόσημο με τα αξιοσέβαστα στον κόσμο της φωτογραφίας ονόματα των Joel Meyerowitz και Barbara Davidson προσφέρει στον επισκέπτη την ευκαιρία να βιώσει τη δύναμη της φωτογραφίας στην πιο εντυπωσιακή της μορφή.
LIFO NEWSROOM