Μια μεγάλη συλλογή προσωπικών εγγράφων και βιβλίων του Τζέιμς Τζόις στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ

Μια μεγάλη συλλογή προσωπικών εγγράφων και βιβλίων του Τζέιμς Τζόις στο Πανεπιστήμιο του Reading Facebook Twitter
Τηλεγράφημα του Μπέκετ στον Τζόυς, 1931. Φωτο: Beckett Estate/The University of Reading
0

Ένα τηλεγράφημα που έστειλε ο Σάμιουελ Μπέκετ στον Τζειμς Τζόυς για τα 49α γενέθλιά του, πριν από 91 χρόνια, δόθηκε στο Πανεπιστήμιο του Reading από τον εγγονό του Τζόις και τη σύζυγό του. Είναι μέρος μιας μεγάλης συλλογής βιβλίων και εγγράφων που δόθηκαν από τον Στίβεν Τζέιμς Τζόις και τη σύζυγό του Σολάνζ στο πανεπιστήμιο.

Η δωρεά, η οποία περιλαμβάνει επίσης μια φωτογραφία του ζευγαριού στο γάμο τους, με έναν δύστροπο Μπέκετ, ο οποίος ήταν ο κουμπάρος, ανακοινώθηκε επίσης για την εκατονταετηρίδα από τη δημοσίευση στο Παρίσι του θεμελιώδους μυθιστορήματος του Τζόις «Οδυσσέας».

«Το ασυνήθιστο τηλεγράφημα γενεθλίων από τον Μπέκετ στον Τζόις λέει πολλά για τη φιλία τους. Σύντομη και γλυκιά, η παιχνιδιάρικη γλώσσα υποδηλώνει μια κοινή αίσθηση του χιούμορ και δείχνει τον σεβασμό που έτρεφε ο Μπέκετ για τον συγγραφέα που επηρέασε πολύ το δικό του στυλ γραφής», δήλωσε ο Δρ Μαρκ Νίξον, ερευνητής Αγγλικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Reading και συνδιευθυντής του Beckett International Foundation.

«Η νέα συλλογή επιβεβαιώνει τη σχέση που γνωρίζαμε ότι υπήρχε μεταξύ του Μπέκετ και του Τζόις, με την προσωπική τους αλληλογραφία να ρίχνει νέο φως στην εγγύτητα μεταξύ των δύο. Τέτοιοι πολύτιμοι λίθοι μεταξύ της συλλογής θα αποδειχθούν ανεκτίμητοι για όσους μελετούν αυτούς τους δύο ιστορικούς συγγραφείς».

Μια μεγάλη συλλογή προσωπικών εγγράφων και βιβλίων του Τζέιμς Τζόις στο Πανεπιστήμιο του Reading Facebook Twitter
Ο Τζέιμς Τζόυς σε φωτογραφία του Man Ray.

Το πανεπιστήμιο φιλοξενεί ήδη τη συλλογή Σάμιουελ Μπέκετ, όπως αναφέρει ο Γκάρντιαν. Ο Έντουαρντ Μπέκετ, ανιψιός του Σάμιουελ Μπέκετ, είπε ότι «οι δύο συγγραφείς ήταν στενοί φίλοι και τα ιδρύματα και οι οικογένειές τους ήταν επίσης κοντά. Το ότι ήταν δυνατό να ενωθούν τα λογοτεχνικά τους αρχεία είναι ένα επίτευγμα που πρέπει να επικροτήσουμε».

Σχεδόν 900 επιστολές προς και από τον Τζόις περιλαμβάνονται στη συλλογή, η πλειονότητα των οποίων είναι αδημοσίευτες, συμπεριλαμβανομένων των επιστολών από τον Μπέκετ, τον Χ. Γουέλς και περίπου 100 από την εκδότρια και υποστηρίκτρια του Τζόις, Χάριετ Σο Γουίβερ.

«Υπάρχουν δύο ή τρεις επιστολές που μιλούν για τους αγώνες του να φύγει από τη Γαλλία του Βισύ το 1940, που ήταν μια απίστευτα δύσκολη στιγμή για εκείνον. Του πήρε τουλάχιστον τρεις μήνες για να τακτοποιήσει τα χαρτιά για να φύγει από τη Γαλλία και να πάρει τη βίζα για να μπει στην Ελβετία, στα τέλη του 1940. Και, φυσικά, ο Τζόις πέθανε ένα μήνα αργότερα στην Ελβετία. Έτσι, ένα από τα τελευταία πράγματα που κάνει είναι να βγάλει την οικογένειά του από την κατεχόμενη Γαλλία», είπε ο Νίξον. «Αυτό είναι υλικό από την τελευταία περίοδο της ζωής του Τζόις, από την οποία δεν έχουμε πολλά στοιχεία, κάτι που το κάνει συναρπαστικό».

Η συλλογή περιλαμβάνει επίσης ένα αντίγραφο του χειρόγραφου ποιήματος Ecce Puer του Τζόις για να σηματοδοτήσει τη γέννηση του Στίβεν Τζόις και ένα χριστουγεννιάτικο δώρο από τον Τζόις στη σύζυγό του Νόρα, στο οποίο αντέγραψε την ποιητική του συλλογή «Μουσική δωματίου». «Είναι ένα πολύ όμορφο δείγμα της αγάπης του για τη Νόρα. Μαζί με πολλά προσωπικά αντικείμενα και τις επιστολές που έγραψε στον Στίβεν, δείχνει πραγματικά τον Τζόις ως οικογενειάρχη, όχι μόνο αυτόν τον λογοτεχνικό γίγαντα. Πολλά από αυτά τα στοιχεία τον δείχνουν με τον πιο ανθρώπινο τρόπο».

Το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ σκοπεύει να καταστήσει το αρχείο δημόσια διαθέσιμο στους μελετητές. «Ο Τζέιμς Τζόις ήταν ένας συγγραφέας που άλλαξε τις ιδέες μας για τον κόσμο, τη δημιουργικότητα και την ανθρωπότητα. Οι επιστολές, τα χειρόγραφα και τα τεχνουργήματά του είναι πολύτιμα και δικαίως φυλάσσονται, αλλά παίρνουμε αυτή τη συλλογή όχι μόνο για να την προστατεύσουμε αλλά για να τη μοιραστούμε», δήλωσε ο καθηγητής Robert Van de Noort, αντιπρύτανης του ιδρύματος.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τζέιμς Τζόυς "Οι Δουβλινέζοι"

Το πίσω ράφι / «Οι Δουβλινέζοι» του Τζέιμς Τζόις: Ένα μωσαϊκό της ιρλανδέζικης ζωής επί βικτωριανής εποχής

Οι σύντομες ιστορίες που ο ξεκίνησε να γράφει ο Τζόις στα 22 του αποτυπώνουν την ασφυξία, την οργή αλλά και την αλλόκοτη τρυφερότητα που ένιωθε για τη γενέτειρά του ο μετέπειτα δημιουργός του «Οδυσσέα».
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως τάφους κοντά στον ναό της βασίλισας Χατσεψούτ στο Λούξορ

Πολιτισμός / Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως τάφους κοντά στον ναό της βασίλισας Χατσεψούτ στο Λούξορ

Οι ανακαλύψεις καλύπτουν την περίοδο από τη 15η δυναστεία (1650-1550 π.Χ.) έως την ισχυρή 18η δυναστεία (1550-1292 π.Χ.) που περιλαμβάνει φαραώ όπως η βασίλισσα Χατσεψούτ και ο βασιλιάς Τουταγχαμών
LIFO NEWSROOM
Έρωτες τρίτης ηλικίας, αθλητικά θρίλερ και ο Σιλβέστερ Σταλόνε από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Έρωτες τρίτης ηλικίας, αθλητικά θρίλερ και ο Σιλβέστερ Σταλόνε από αύριο στους κινηματογράφους

Η σκληρή καταστολή του ιρανικού καθεστώτος εμπνέει το «My Favorite Cake»  και το «Tatami», δυο καλές ταινίες που ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ