Πέντε ηθοποιοί, πέντε ενσαρκώσεις της Μήδειας στην Επίδαυρο

Πέντε ηθοποιοί, πέντε ενσαρκώσεις της Μήδειας στην Επίδαυρο Facebook Twitter
(Από αριστερά) Ευδοκία Ρουμελιώτη, Στεφανία Γουλιώτη, Μαρία Ναυπλιώτου, Αγγελική Παπούλια και Σοφία Κόκκαλη θα υποδυθούν την Μήδεια.
0

Στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, στις 21 & 22 Ιουλίου ο Γερμανός σκηνοθέτης Φρανκ Κάστορφ, ιστορικός διευθυντής της βερολινέζικης Φολκσμπίνε και ανανεωτης του μεταπολεμικού γερμανικού θεάτρου, καλεσμένος από το ελληνικό φεστιβάλ, θα παρουσιάσει τη Μήδεια σε μια παράσταση που θα προσδώσει διεθνές άρωμα στο φετινό του πρόγραμμα.

Ο πρωτοποριακός καλλιτέχνης ο οποίος έχει αφήσει το στίγμα του στο λεγόμενο «γερμανικό στυλ» από τη δεκαετία του 1990, συνεργάζεται με σημαντικούς ηθοποιούς του ελληνικού θεάτρου, συνδυάζοντας έναν αναρχικό τρόπο υποκριτικής, τον αυτοσχεδιασμό και την ελευθερία στην ερμηνεία και παραδίδοντας μια ηλεκτρισμένη σκηνοθετική προοπτική.

Πέντε ηθοποιοί, πέντε ενσαρκώσεις της Μήδειας στην Επίδαυρο Facebook Twitter
Ο Φρανκ Καστορφ σκηνοθετεί πρώτη φορά στην Επίδαυρο.

Στεφανία Γουλιώτη, Σοφία Κόκκαλη, Μαρία Ναυπλιώτου, Αγγελική Παπούλια και Ευδοκία Ρουμελιώτη θα υποδυθούν την Μήδεια, καθεμιά ένα πρόσωπο μιας ηρωίδας που είναι ακόμα και σήμερα δύσκολο να της προσδώσει κάποιος ταυτότητα, συμπρωταγωνιστώντας με τους Αινεία Τσαμάτη, Νικόλα Χανακούλα & Νίκο Ψαρρά.

Οι πέντε Ελληνίδες ηθοποιοί επιλέχθηκαν μετά από ακρόαση από τον ίδιο τον σκηνοθέτη και, η καθεμιά με το δικό της τρόπο και ύφος, θα προσεγγίσουν την ηρωίδα του Ευριπίδη φέρνοντας επι σκηνής τους διαχρονικούς συμβολισμούς του ρόλου.

Είναι η πρώτη φορά που ο Φρανκ Κάστορφ σκηνοθετεί στην Επίδαυρο, και η τρίτη στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, μετά το Nord, το πρώτο μέρος της Γερμανικής Τριλογίας του Σελίν που ανέβηκε το 2007, αλλά και τον Παίκτη, που βασίστηκε στο έργο του Ντοστογέφσκι και ανέβηκε το 2017 στην Πειραιώς 260, επ’ αφορμή του μεγάλου αφιερώματος στη Φολκσμπίνε. 

Ο Κάστορφ υπηρετεί ένα θέατρο ακραίο και ρηξικέλευθο με υλικά μια έντονα εικαστική γλώσσα και μια σύγχρονη υποκριτική υψηλής θερμοκρασίας. Συνηθίζει να συνθέτει διαφορετικά κείμενα ανεξαρτήτως εποχής, με στόχο να αναδείξει τον στοχασμό και τη φιλοσοφική αντιπαράθεση στο υπόστρωμα της κάθε ιστορίας.

Έχοντας ασχοληθεί με τη Μήδεια του Ρωμαίου φιλόσοφου και τραγωδού Σενέκα, αυτή τη φορά αντλεί από το έργο του Ευριπίδη, ενώ έχει μελετήσει το Υλικό Μήδειας του Χάινερ Μίλλερ, που προσφέρει ένα υλικό αποκαλυπτικό ως προς τη σύνθετη προσωπικότητα του χαρακτήρα της Μήδειας.

Σκηνοθεσία: Frank Castorf
Σκηνικό: Aleksandar Denic
Κοστούμια: Adriana Braga Peretzki
Μουσική: William Minke
Φωτισμοί: Lothar Baumgarte
Δραματουργία: Γρηγόρης Λιακόπουλος
Παίζουν (αλφαβητικά): Στεφανία Γουλιώτη, Σοφία Κόκκαλη, Μαρία Ναυπλιώτου, Αγγελική Παπούλια, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Αινείας Τσαμάτης, Νικόλας Χανακούλας, Νίκος Ψαρράς
Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου 21 και 22 Ιουλίου
Περισσότερες πληροφορίες εδώ

 
Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

Πολιτισμός / Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

«Οι επισκέπτες θα κατανοήσουν καλύτερα γιατί ο ελληνικός πολιτισμός δεν είναι μόνο η κοιτίδα του Δυτικού Πολιτισμού, αλλά έχει τεράστιο αποτύπωμα και στην Ασία» τόνισε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κίνα
LIFO NEWSROOM
Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Πολιτισμός / Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Η έκθεση «Χέρι με χέρι: Γλυπτική και Χρώμα στην Ισπανική Χρυσή Εποχή», καταδεικνύει ότι ο δυτικός καλλιτεχνικός κανόνας δεν έκανε διακρίσεις σε βάρος ορισμένων καλλιτεχνών μόνο λόγω γεωγραφίας και φύλου, αλλά και λόγω των υλικών που χρησιμοποιούσαν
LIFO NEWSROOM
Κίλιαν Μέρφι

Πολιτισμός / Ο Κίλιαν Μέρφι, ο Νόμος του Μέρφι και η Μαριόν Κοτιγιάρ από αύριο στους κινηματογράφους

Η κινηματογραφική μεταφορά των «Μικρών Πραγμάτων σαν κι Αυτά», ένα εγχώριο εμπορικό στοίχημα από τον σκηνοθέτη της «Ευτυχίας» και τρεις ακόμα επιλογές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Αλέν Ντελόν: Νέα βιογραφία υποστηρίζει πως ο μύθος του γαλλικού σινεμά ήταν αμφιφυλόφιλος

Πολιτισμός / Αλέν Ντελόν: Νέα βιογραφία υποστηρίζει πως ο μύθος του γαλλικού σινεμά ήταν αμφιφυλόφιλος

Ο βιογράφος του Αλέν Ντελόν, δήλωσε πως ο μεγάλος Γάλλος ηθοποιός «από σεξουαλική άποψη είχε εξερευνήσει τα πάντα, με άνδρες, με γυναίκες και κάνοντας τρίο»
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ