Σε δημοπρασία βιολί Stradivarius του 1714 – Διεκδικεί τον τίτλο του ακριβότερου μουσικού οργάνου στην ιστορία

Σε δημοπρασία βιολί Stradivarius του 1714 – Διεκδικεί τον τίτλο του ακριβότερου μουσικού οργάνου στην ιστορία Facebook Twitter
Τεχνικός του Sotheby’s κρατά το βιολί Joachim-Ma Stradivarius στο Sotheby’s στο Λονδίνο, ενόψει της πώλησής του κατά τη Masters Week στη Νέα Υόρκη στις 7 Φεβρουαρίου/ Φωτ.: Getty
0

Ένα βιολί κατασκευασμένο από τον διάσημο Ιταλό οργανοποιό Αντόνιο Στραντιβάρι το 1714 ενδέχεται να γίνει το ακριβότερο μουσικό όργανο που πωλήθηκε ποτέ, καθώς πρόκειται να δημοπρατηθεί την Παρασκευή από τον οίκο Sotheby’s στη Νέα Υόρκη.

Η αξία του ιστορικού βιολιού, γνωστού ως «Joachim-Ma Stradivarius», εκτιμάται από 12 έως 18 εκατομμύρια δολάρια. Αν η τελική του τιμή αγγίξει το ανώτατο όριο της εκτίμησης, θα ξεπεράσει το ρεκόρ των 15,9 εκατομμυρίων δολαρίων που καταβλήθηκαν το 2011 για το επίσης διάσημο «Lady Blunt», ένα άλλο βιολί του Στραντιβάρι κατασκευασμένο το 1721, το οποίο έχει καταγραφεί στο Guinness World Records ως το ακριβότερο όργανο που έχει πωληθεί σε δημοπρασία.

Η Mari-Claudia Jimenez, πρόεδρος της Sotheby’s Americas και επικεφαλής παγκόσμιων επιχειρήσεων, ανέφερε ότι το βιολί κατασκευάστηκε κατά την «Χρυσή Περίοδο» του Στραντιβάρι, η οποία ξεκίνησε περίπου το 1700 και σηματοδοτήθηκε από εξαιρετική βελτίωση της τεχνικής του.

«Αυτή είναι η κορυφή της δημιουργικής του παραγωγής. Πρόκειται για το καλύτερο βιολί αυτής της εποχής», δήλωσε η Jimenez. Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, το βιολί βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση διατήρησης, ενώ η ιστορία των ιδιοκτητών του είναι αξιοσημείωτη.

Ένα βιολί με ιστορία και μουσική κληρονομιά

Το όργανο πήρε το όνομά του από δύο διάσημους βιολονίστες που το κατείχαν: τον Γιόζεφ Γιόαχιμ (Joseph Joachim), Ούγγρο μουσικό (1831-1907), και τον Σι-Χον Μα (Si-Hon Ma), γεννημένο στην Κίνα το 1926, ο οποίος μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1948 και απεβίωσε το 2009.

Το Joachim-Ma Stradivarius συνδέεται άμεσα με τη μουσική κληρονομιά του Γιοχάνες Μπραμς, καθώς πιστεύεται ότι επηρέασε τον συνθέτη στη δημιουργία του «Κοντσέρτου για Βιολί σε Ρε μείζονα». Σύμφωνα με τη Sotheby’s, ο Γιόαχιμ έπαιξε αυτό το βιολί στην πρεμιέρα του κοντσέρτου το 1879.

Ο Σι-Χον Μα απέκτησε το βιολί το 1969, και μετά τον θάνατό του το 2009, η περιουσία του το δώρισε στο New England Conservatory στη Βοστώνη, όπου είχε ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό του το 1950.

Το New England Conservatory αποφάσισε να διαθέσει το βιολί σε δημοπρασία, με όλα τα έσοδα να πηγαίνουν σε υποτροφίες για φοιτητές.

Με την ιστορία, τη σπανιότητα και την άριστη διατήρησή του, το Joachim-Ma Stradivarius αναμένεται να προσελκύσει τεράστιο ενδιαφέρον στη δημοπρασία και ενδέχεται να γράψει ιστορία ως το ακριβότερο μουσικό όργανο όλων των εποχών.

Με πληροφορίες από Associated Press

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

UNESCO: Προτείνει να ανακηρυχθεί η 9η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Πολιτισμός / UNESCO: Προτείνει να ανακηρυχθεί η 9η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Η UNESCO επισημαίνει ότι η ελληνική υπήρξε η πρώτη lingua franca της Μεσογείου κατά την Ελληνιστική περίοδο, γλώσσα των Ευαγγελίων, των πρώτων επιστημονικών εγχειριδίων και των κειμένων που γέννησαν την Αναγέννηση και τον Διαφωτισμό
LIFO NEWSROOM
Λευτέρης Χαρίτος: Ο Γιώργος Λάνθιμος ψάχνει εναλλακτική λύση μετά την άρνηση του ΚΑΣ

Πολιτισμός / Λευτέρης Χαρίτος: Ο Γιώργος Λάνθιμος ψάχνει εναλλακτική λύση μετά την άρνηση του ΚΑΣ

«Δεν γίνεται κάθε φορά να βάζουμε μια ταυτότητα στην Ακρόπολη ανάλογα με το τι θέλουμε» ξεκαθάρισε ο γνωστός σκηνοθέτης και πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου
LIFO NEWSROOM
Μεγάλη συναυλία στη μνήμη του Βασίλη Καρρά στο Καλλιμάρμαρο

Πολιτισμός / Μεγάλη συναυλία στη μνήμη του Βασίλη Καρρά στο Καλλιμάρμαρο

Κωνσταντίνος Αργυρός, Μίλτος Πασχαλίδης, Δέσποινα Βανδή, Αντώνης Ρέμος, Γιάννης Πλούταρχος, Έλενα Παπαρίζου, Πυξ Λαξ και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες, θα τραγουδήσουν στη μνήμη του Βασίλη Καρρά
LIFO NEWSROOM
Επιστολή καλλιτεχνών προς την Εθνική Πινακοθήκη: «Αποσύρετε τα έργα μας, αν δεν επιστρέψουν τα βανδαλισμένα»

Πολιτισμός / Επιστολή καλλιτεχνών προς την Εθνική Πινακοθήκη: «Αποσύρετε τα έργα μας, αν δεν επιστρέψουν τα βανδαλισμένα»

«Η ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης προστατεύεται συνταγματικά από το άρθρο 16» αναφέρουν, κατηγορώντας ευθέως την Πινακοθήκη και το υπουργείο Πολιτισμού για αδράνεια και προσβολή της συνταγματικής τάξης
THE LIFO TEAM
Τα παιδιά ενός κατώτερου θεού

Πολιτισμός / «Τα παιδιά ενός κατώτερου θεού»: Το πολυβραβευμένο θεατρικό έργο ανεβαίνει το φθινόπωρο στην Ελλάδα

Θεωρήθηκε «επαναστατικό» σαν έργο, καθώς ανέτρεψε τα ταμπού και τις προκαταλήψεις γύρω από τα άτομα με κώφωση, φέρνοντας στην επιφάνεια τη δύναμη των ανθρώπινων σχέσεων.
LIFO NEWSROOM