Επεισόδιο στην Χάλκη: Η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τις τουρκικές ακταιωρούς

Επεισόδιο στην Χάλκη: Η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τις τουρκικές ακταιωρούς Facebook Twitter
Φωτογραφία: Λιμενικό Σώμα
0

Τα όσα έγιναν στην Χάλκη περιέγραψε σε ανακοίνωσή του το Λιμενικό Σώμα ρίχνοντας φως στον ρόλο δύο τουρκικών ακταιωρών κατά την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης δεκάδων μεταναστών.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή, κατά τη διάρκεια «ευρύτατης επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών», που βρίσκεται σε εξέλιξη στη θαλάσσια περιοχή 21 ναυτικών μιλίων δυτικά της Χάλκης σε διεθνή ύδατα και εντός της ελληνικής περιοχής ευθύνης, κατέφθασαν στην περιοχή δύο τουρκικά σκάφη χωρίς ουσιαστική συνδρομή ενώ «καλούσαν συνεχώς τα παραπλέοντα πλοία να αποχωρήσουν». 

Όλα αυτά ενώ σύμφωνα με ρεπορτάζ το πλήρωμα μιας τουρκικής ακταιωρού επιχείρησε να «τυφλώσει» με προβολείς και εξοπλισμό λέιζερ ένα ελικόπτερο Super Puma του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, καθώς αυτό επιχειρούσε να παραλάβει τραυματία. Η τουρκική ακταιωρός φέρεται πως στη συνέχεια επιχείρησε να εμβολίσει σκάφος του ελληνικού Λιμενικού που συμμετείχε στην επιχείρηση.

 

Στους 96 οι διασωθέντες, τεστ για κορωνοϊό 

Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί ενενήντα έξι αλλοδαποί εκ των οποίων πέντε μεταφέρθηκαν στην Κάρπαθο, εβδομήντα δύο στη Ρόδο ενώ δεκαεννέα παρελήφθησαν από σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής. Η επιχείρηση πραγματοποιείται υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος. «Με γνώμονα την τήρηση και των υγειονομικών πρωτοκόλλων, οι διασωθέντες, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, υποβάλλονται σε τέστ για τον COVID-19 και μπήκαν καραντίνα για τις προσεχείς ημέρες, σε ξενοδοχείο που ενοικιάστηκε γι'αυτό το σκοπό», τονίσει το Λιμενικό Σώμα. 

Επεισόδιο στην Χάλκη: Η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τις τουρκικές ακταιωρούς Facebook Twitter
Φωτογραφία: Λιμενικό Σώμα

Από τις μεγαλύτερες και πιο επιτυχείς επιχειρήσεις 

Το Λιμενικό Σώμα αναφέρει ότι το συγκεκριμένο περιστατικό «συνιστά μια από τις μεγαλύτερες και πιο επιτυχείς επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που έχει καταγραφεί στο Αιγαίο Πέλαγος», λαμβάνοντας υπόψη τον ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό των διασωθέντων, το γεγονός ότι το συμβάν έλαβε χώρα κατά κύριο λόγο νύχτα, το γεγονός πως ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός διασωθέντων, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, δεν φορούσαν σωσίβια και τον χρόνο ρεκόρ εντός του οποίου διασώθηκαν 96 αλλοδαποί. Τονίζεται ότι, οι Λιμενικές Αρχές έχουν ήδη εντοπίσει μεταξύ των διασωθέντων τρεις διακινητές, οι οποίοι και συνελήφθησαν. Οι έρευνες συνεχίζονται.

Επεισόδιο στην Χάλκη: Η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τις τουρκικές ακταιωρούς Facebook Twitter
Φωτογραφία: Λιμενικό Σώμα

Ο ρόλος των δύο τουρκικών ακταιωρών 

Σύμφωνα με όσα ανακοινώνει το Λιμενικό Σώμα, η Ελλάδα, και με αυτή την επιχείρηση, αποδεικνύει ότι, αφενός φυλάσσει τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης, και αφετέρου σώζει ζωές που βρίσκονται σε κίνδυνο και κάνει λόγο για τιτάνια προσπάθεια επιτήρησης και προστασίας των θαλάσσιων συνόρων «καθώς οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα που δρουν στην Τουρκία έχουν επανειλημμένα προβεί σε διαδικασίες παράνομης μεταφοράς μεγάλου αριθμού μεταναστών».

«Τελευταία, μάλιστα, κάνουν χρήση ιστιοφόρων σκαφών καθώς και θαλαμηγών, με απώτερο σκοπό την διασπορά τους στην Ευρώπη και την αποβίβασή τους κατά κύριο λόγο σε περιοχές της Νότιας Ιταλίας», αναφέρει το Λιμενικό Σώμα προσθέτοντας πως για τον σκοπό αυτό, ακολουθούν πάντα θαλάσσιες διαδρομές σε διεθνή χωρικά ύδατα, κρατώντας μεγάλες αποστάσεις από τα ελληνικά νησιά, όπου πραγματοποιούν περιπολίες σκάφη του Λιμενικού Σώματος και της FRONTEX. 

«Επιγραμματικά αναφέρεται ότι περισσότερες από είκοσι πέντε τέτοιες περιπτώσεις έχουν λάβει χώρα τους τελευταίους 3 μήνες και έχουν επιτυχώς διαχειριστεί τόσο οι ελληνικές, όσο και οι ιταλικές αρχές. Για το συγκεκριμένο φαινόμενο έχουν επανειλημμένα ενημερωθεί οι Τουρκικές αρχές, χωρίς καμία ανταπόκριση», τονίζει το Λιμενικό Σώμα. 

«Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδυνής επιχείρησης προς εντοπισμό τυχόν αγνοούμενων και ενώ είχε ήδη διασωθεί με απόλυτη επιτυχία και σε ελάχιστο χρόνο, μεγάλος αριθμός ατόμων, κατέφθασαν στην περιοχή δύο τουρκικές ακταιωροί» αναφέρει το Λιμενικό Σώμα και επισημαίνει ότι τα ανωτέρω τουρκικά σκάφη δεν είχαν καμία ουσιαστική συνδρομή στην περιοχή για έρευνα προς εντοπισμό κινδυνευόντων στη θάλασσα, ούτε δήλωσαν στον έχοντα τον συντονισμό της επιχείρησης ΕΚΣΕΔ την παρουσία τους. Επίσης, καλούσαν συνεχώς τα παραπλέοντα πλοία που βρίσκονταν στην περιοχή να αποχωρήσουν.

 

Παραλαβή διασωθέντων σε αντίθεση με τις διεθνείς συμβάσεις 

Παράλληλα, «σε αντίθεση με τη Διεθνή Σύμβαση περί Παροχής Υπηρεσιών Έρευνας και Διάσωσης στην Θάλασσα και του ασφαλούς συντονισμού και διεξαγωγής τέτοιων επιχειρήσεων, προσέγγισαν και παρέλαβαν από παραπλέον στην περιοχή πλοίο, σημαίας Μάλτας, τουρκικών συμφερόντων, δεκαεννέα συνολικά διασωθέντες» δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο το έργο της Ελληνικής Ακτοφυλακής, τόσο για την ταυτοποίηση των διασωθέντων όσο και για την εξέλιξη της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης τυχόν αγνοούμενων.

«Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα συνεχίσει να κάνει ότι χρειάζεται για τη φύλαξη των συνόρων της και της Ευρώπης και την προστασία της ανθρώπινης ζωής», καταλήγει το Λιμενικό Σώμα. 

  

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ