Η Βανέσα Νακάτε, η 24χρονη ακτιβίστρια από την Ουγκάντα, η οποία κάνει εκστρατεία για την κλιματική δικαιοσύνη στις ευάλωτες κοινότητες έχει ένα σύνθημα «Δεν μπορούμε να τρώμε άνθρακα».
Το μήνυμα στοχεύει στην φαινομενικά ακόρεστη επένδυση από κυβερνήσεις και εταιρείες σε ορυκτά καύσιμα, τα οποία η επιστήμη λέει ότι πρέπει να σταματήσουν προκειμένου να αποτραπεί η κλιματική καταστροφή.
«Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που θα ήθελα να κάνω, αλλά νομίζω ότι (αυτό που θα έκανα θα ήταν) να σταματήσω τις επενδύσεις σε έργα ορυκτών καυσίμων, επειδή δεν μπορούμε να τρώμε άνθρακα, δεν μπορούμε να πίνουμε πετρέλαιο, δεν μπορούμε να αναπνέουμε φυσικό αέριο» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο, η Νακάτε, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των νέων για το κλίμα, στο Μιλάνο αυτήν την εβδομάδα.
«Αν κάποιος ενδιαφερόταν πραγματικά για τη ζωή των κοινοτήτων, των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν τη χειρότερη κλιματική κρίση, τότε η πραγματική ηγεσία θα σταματούσε τις επενδύσεις σε έργα ορυκτών καυσίμων».
Για τη Νακάτε, η κλιματική αλλαγή είναι στο επίκεντρο της, ένα ζήτημα ανισότητας και αδικίας.
Η συντριπτική πλειοψηφία των εκπομπών άνθρακα που υπερθερμαίνει τον πλανήτη έχει αντληθεί από μια μόλις χούφτα πλουσίων (κρατών).
Αντίθετα, υπάρχουν ευάλωτες κοινότητες στον αναπτυσσόμενο κόσμο - ιδιαίτερα στην Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία - οι οποίες ήδη αντιμετωπίζουν τις ακραίες πλημμύρες, την ξηρασία και τις καταιγίδες που προκαλούνται από την υπερθέρμανση του πλανήτη.
«Οι άνθρωποι και οι κοινότητες, που είναι λιγότερο υπεύθυνες για την αύξηση των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων, είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν τη χειρότερη κρίση από την κλιματική αλλαγή αυτή τη στιγμή», είπε.
Η Νακάτε, απόφοιτη διοίκησης επιχειρήσεων, πήρε την κατάσταση στα χέρια της, χρησιμοποιώντας το Rise Up Movement για να ξεκινήσει το έργο «Vash Green Schools», που αφορά στην εγκατάσταση ηλιακών συσσωρευτών στα σχολεία για να αντικαταστήσει το παραδοσιακό - αλλά εχθρικό - σύστημα με τις ξυλόσομπες.
Ωστόσο και η ίδια, παραδέχεται ότι το έργο δεν είναι παρά μια σταγόνα στον ωκεανό από όλα όσα πραγματικά χρειάζεται να γίνουν.
Η Νακάτε πιστεύει ότι τα έθνη που πλούτισαν από το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα, θα πρέπει να πληρώσουν τις χώρες που δεν φέρουν ευθύνη για την κλιματική αλλαγή ενώ τονίζει ότι αυτές οι χώρες οφείλουν να «πρασινίσουν» τα δίκτυά τους.
Επιπλέον, ζητά έναν ειδικό μηχανισμό χρηματοδότησης για τις κλιματικές «απώλειες και ζημιές», ο οποίος είναι πιθανό να αποτελέσει βασική συζήτηση στην επικείμενη σύνοδο κορυφής COP26 του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκώβη.
«Οι απώλειες και οι ζημιές (στον πλανήτη) είναι εδώ μαζί μας αυτή τη στιγμή και οι ηγέτες και όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να το αναγνωρίσουν και να αρχίσουν να σκέφτονται πως πρέπει να παράσχουν χρηματοδότηση για αυτές (τις απώλειες και τις ζημιές), να παράσχουν χρηματοδότηση στις κοινότητες που το βιώνουν αυτό τώρα», δήλωσε.
«Υπάρχουν ορισμένα πράγματα στα οποία δεν μπορούμε να προσαρμοστούμε. Δεν μπορούμε να προσαρμοστούμε στην πείνα, στην εξαφάνιση, στην χαμένη παράδοση ή στην χαμένη ιστορία», πρόσθεσε.
Παραδέχεται ότι «της προκαλεί έκπληξη» η προσοχή που δέχεται στις συγκεντρώσεις για το κλίμα πλέον. Εξάλλου, στην εκδήλωση στο Μιλάνο ήταν η δεύτερη ατραξιόν μετά την Γκρέτα Τούνμπεργκ.
Αλλά πίσω στην πατρίδα της στην Ουγκάντα, είναι σε θέση να είναι «λίγο πολύ άγνωστη», κάτι που και η ίδια όπως λέει προτιμά.
Παρά τις τρομερές προειδοποιήσεις των επιστημόνων και την έλλειψη δράσης από τους παγκόσμιους ηγέτες για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η Νακάτε δηλώνει αισιόδοξη για το μέλλον.
«Είναι η ελπίδα που με ωθεί πραγματικά να συνεχίσω να απαιτώ κλιματική δικαιοσύνη» λέει. «Αν δεν υπήρχε ελπίδα, τότε δεν νομίζω ότι θα το έκανα».
Με πληροφορίες του AFP