Η Γκρέτα Τούνμπεργκ ξεκινά σήμερα τον διάπλου του Ατλαντικού με ιστιοπλοϊκό

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ ξεκινά σήμερα τον διάπλου του Ατλαντικού με ιστιοπλοϊκό Facebook Twitter
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ κατά τις δοκιμαστικές πλεύσεις Φωτογραφία: Greta Thunberg/Facebook
0

Με ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος που θα αποπλεύσει σήμερα από το Πλίμουθ η Γκρέτα Τούνμπεργκ θα διασχίσει τον Ατλαντικό Ωκεανό με προορισμό τις ΗΠΑ, όπου θα παραστεί σε μια σειρά συνόδων για το κλίμα και σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

 

Η 16χρονη Τούνμπεργκ, που αρνείται να ταξιδέψει με αεροπλάνο επειδή τα αεροπλάνα εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα, θα ταξιδέψει με το αγωνιστικό ιστιοφόρο Malizia ΙΙ με σκίπερ τον Γερμανό σκίπερ Μπόρις Χέρμαν και τον Πιερ Κασιράγκι, γιο της πριγκίπισσας Καρολίνας του Μονακό ο οποίος διέθεσε δωρεάν το σκάφος για να διαπλεύσει τα 3.000 ναυτικά μίλια μέχρι την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού.

Η Τούνμπεργκ σχεδιάζει να παρακολουθήσει τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για τη Δράση για το Κλίμα που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Σεπτεμβρίου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, καθώς και να συμμετάσχει σε διαδηλώσεις για το κλίμα που προγραμματίζονται για τις 20 και 27 Σεπτεμβρίου.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ ξεκινά σήμερα τον διάπλου του Ατλαντικού με ιστιοπλοϊκό Facebook Twitter
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ. ο πατέρας της Σβάντε Τούνμπεργκ και ο Γερμανός σκίπερ Μπόρις Χέρμαν στο Malizia II. ΕPA

Η έφηβη, η οποία σε ηλικία 11 ετών είχε κατάθλιψη και στα 12 της διαγνώστηκε με σύνδρομο Άσπεργκερ, έχει κινητοποιήσει νέους σε όλη την Ευρώπη και πέρα από αυτήν αφότου ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο την αποχή από τα μαθήματα μια ημέρα την εβδομάδα, κάθε Παρασκευή, για να διαδηλώνει έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο.

Ο ακτιβισμός της μετατράπηκε σε ένα παγκόσμιο κίνημα που απαιτεί την ανάληψη δράσης για την κλιματική αλλαγή υπό το σύνθημα «Παρασκευές για το Μέλλον». Ο πατέρας της, ο Σβάντε, και ο σκηνοθέτης Νέιθαν Γκρόσμαν θα τη συνοδεύσουν στο ταξίδι αυτό. Επίσης θα επισκεφθεί τον Καναδά και το Μεξικό προτού μεταβεί στο Σαντιάγο της Χιλής για την ετήσια Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή τον Δεκέμβριο.

Θα είναι το πρώτο ταξίδι της Τούνμπεργκ με πλοίο. Έπαθε ναυτία την πρώτη φορά που ανέβηκε στο ιστιοφόρο, προχθές Δευτέρα, ανοικτά του Πλύμουθ, ωστόσο δεν ανησυχεί. Το Malizia II, ένα ιστιοπλοϊκό 18 μέτρων, είναι εξοπλισμένο με ηλιακά πάνελ και υποθαλάσσιες τουρμπίνες που επιτρέπουν την παραγωγή ηλεκτρισμού, ο οποίος τροφοδοτεί τα όργανα πλοήγησης, τον αυτόματο πιλότο, την αφαλάτωση και ένα εργαστήριο προκειμένου να ελέγχονται τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στη θάλασσα.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ ξεκινά σήμερα τον διάπλου του Ατλαντικού με ιστιοπλοϊκό Facebook Twitter
To αγωνιστικό ιστιοπλοϊκό σκάφος Malizia II

Η μοναδική συσκευή που καταναλώνει ορυκτά καύσιμα είναι ένα γκαζάκι για να ζεσταίνει το απαραίτητο νερό για την παρασκευή κατεψυγμένων χορτοφαγικών φαγητών. Η καρίνα του ιστιοφόρου, 4,5 μέτρων, καθιστά δύσκολη την ανατροπή του. Στο σκάφος δεν υπάρχουν ντους ούτε τουαλέτες, οι επιβαίνοντες θα πρέπει να χρησιμοποιούν έναν μπλε κουβά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/dpa/AFP/Reuters

Περιβάλλον
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Market news / «Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Μαζί με τη ΜΚΟ «Μπορούμε», η Coca-Cola συνεχίζει για 2η χρονιά το έργο της για τη διάσωση και προσφορά εκατομμυρίων μερίδων τροφίμων και συστήνει ξανά τη δράση «Ένα Κυριακάτικο Γεύμα για Όλους».
THE LIFO TEAM
Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Περιβάλλον / Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Νέα ανάλυση δείχνει ότι η φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να αυξήσει τα κονδύλια του ταμείου του ΟΗΕ για τις απώλειες και ζημίες της κλιματικής κρίσης κατά 2.000%
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Τρεις από τις πέντε επιστημονικές ομάδες που παρακολουθούν την παγκόσμια θερμοκρασία λένε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη δεν μπορεί να περιοριστεί στους 1,5°C
LIFO NEWSROOM