Θερμότερο το καλοκαίρι στα Βαλκάνια φέτος σύμφωνα με την ομάδα MedCOF (Mediterranean Climate Outlook Forum/Φόρουμ Παρακολούθησης Μεσογειακού Κλίματος), του Διεθνούς Μετεωρολογικού Οργανισμού WMO.
Σε έκθεσή της η εξειδικευμένη ομάδα κάνει λόγο για αυξημένη θερμοκρασία στην νότια Ευρώπη και τα Βαλκάνια κατά τη θερινή περίοδο, με υψηλότερες, από τις κανονικές για την εποχή, θερμοκρασίες.
Στην έκθεσή της αναφέρει συγκεκριμένα πως «Οι συνθήκες αναμένεται να συνεχιστούν κατά τους μήνες Ιούνιος- Ιούλιος- Αύγουστο του 2020.
Σε γενικές γραμμές, τα ατμοσφαιρικά μοντέλα φαίνεται να ευνοούν τις υψηλότερες πιέσεις στην Κεντρική και τη Νότια Ευρώπη, και τις πιο έντονες δυτικές περιοχές στη βόρεια Ευρώπη.
Ορισμένα μέρη της Κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων παρουσίασαν σημαντική ξηρασία τους τελευταίους μήνες, με την υγρασία του εδάφους κάτω από την κανονική τον Μάιο.
Σε περίπτωση αντικυκλωνικών καταστάσεων, ένα ξηρό έδαφος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο του κύματος θερμότητας.
Σε αυτό το γενικό πλαίσιο, η θερμοκρασία αναμένεται να είναι υψηλότερη από την κανονική σε σχέση με το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής, με ένα ισχυρότερο κύμα να επικεντρώνεται στα Βαλκάνια.
Οι προβλέψεις βροχόπτωσης δείχνουν ξηρότερες από τις κανονικές συνθήκες στη Νότια Ευρώπη και στη Μεσόγειο Θάλασσα.
Για την υπόλοιπη περιοχή δεν υπάρχει σήμα μεγάλης κλίμακας υετού στις προβλέψεις.
Για το νότιο τμήμα του τομέα (Βόρεια Αφρική), δεν μπορεί να παρασχεθεί σημαντική πρόβλεψη καθώς αυτές οι περιοχές είναι κλιματολογικά ξηρές κατά τη θερινή περίοδο.
Οι εποχιακές παραλλαγές, που δεν είναι προβλέψιμες για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενδέχεται να κυριαρχούν κατά καιρούς, επομένως συνιστώνται έντονα οι τακτικές ενημερώσεις της πρόβλεψης.
Το Mediterranean Climate Outlook Forum συγκεντρώνει εθνικές μετεωρολογικές και υδρολογικές υπηρεσίες, κλιματικά κέντρα και χρήστες από τη Νότια Ευρώπη, τον Καύκασο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Λειτουργεί ως μια γενική οντότητα για την υποστήριξη του υποπεριφερειακού φόρουμ για την κλιματική προοπτική της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECOF) και του PRESANORD (Βόρεια Αφρική).
Επικεντρώνεται στις πιέσεις μεγάλης κλίμακας, όπως ο Βόρειος Ατλαντικός και η Αρκτική ταλαντώσεις, που επηρεάζουν ολόκληρη τη λεκάνη.
Το MedCOF, συντονισμένο από τον Κρατικό Μετεωρολογικό Οργανισμό της Ισπανίας (AEMET) χρησιμεύει ως πλατφόρμα διαπεριφερειακής συνεργασίας και επιτρέπει σε χώρες με λιγότερη εμπειρία στις εποχιακές προβλέψεις να επωφεληθούν από την εμπειρία που είναι διαθέσιμη σε πιο προηγμένα NMHS, Περιφερειακά Κέντρα Κλίματος (RCC) και άλλα περιφερειακά οντότητες.
Με πληροφορίες του public.wmo.int
σχόλια