Επιστήμονες έκαναν δοκιμή εξοπλισμού για τον φωτισμό σύννεφων στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, με την ελπίδα ότι μπορούν να ρίξουν τη θερμοκρασία του νερού, ώστε προστατεύσουν τα κοράλλια από τη λεύκανση που προκαλείται από την άνοδο της θερμοκρασίας.
Το πείραμα έγινε με τη χρήση τροποποιημένης τουρμπίνας με 100 υψηλής πίεσης ακροφύσια, που ήταν πάνω σε σκάφος και ψέκασε τρισεκατομμύρια νανοκρυστάλλους θαλασσινού αλατιού στον αέρα. Θεωρητικά, οι μικροσκοπικοί κρύσταλλοι αλατιού μπορούν να αναμειχθούν με τα σύννεφα που είναι χαμηλά και να τα κάνει πιο φωτεινά, ώστε να αντανακλούν περισσότερο ηλιακό φως από την επιφάνεια του ωκεανού.
Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος βιώνει την τρίτη μαζική λεύκανση, την τελευταία πενταετία. Οι τροπικοί κοραλλιογενείς ύφαλοι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Μάλιστα, ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι το 70-90% τους θα αφανιστούν εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας.
Το πείραμα έγινε το διάστημα από τις 25 έως τις 28 Μαρτίου, ανοιχτά της πόλης Τάουνσβιλ στην Αυστραλία, από μια μικρή ομάδα ερευνητών από το Southern Cross University και το Institute of Marine Science του Σίδνεϊ. Διαθέσιμοι ήταν και επιστήμονες από τα πανεπιστήμια του Σίδνεϊ και του Κουίνσλαντ, για τη δοκιμή του πρωτότυπου.
«Η φύση κάνει την περισσότερη δουλειά για εσένα», εξήγησε ο Ντάνιελ Χάρισον του Southern Cross University, επικεφαλής αυτού του πρότζεκτ. «Οι νανο-κρύσταλλοι μπαίνουν σε ένα σύννεφο και αναπτύσσουν ένα νέφος σταγονιδίων που αντανακλά πολύ περισσότερο φως του ήλιου», δήλωσε και συμπλήρωσε ότι η τεχνική αυτή ουσιαστικά ενισχύει μια φυσική διαδικασία, γιατί τα σύννεφα σχηματίζονται πάνω από τον ωκεανό κυρίως όταν συγκεντρώνεται υγρασία γύρω από τους κρυστάλλους αλατιού που αναδεύονται από τους ανέμους στην επιφάνεια του ωκεανού.
Η δοκιμή δεν έγινε για να διαπιστωθεί αν τα σύννεφα γίνονται πιο φωτεινά, αλλά για τη λειτουργικότητα του συστήματος. Θα ακολουθήσουν μελλοντικά πειράματα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα σωματίδια αλατιού κάνουν όντως πιο φωτεινά τα σύννεφα, όπως και αν υπάρχουν κίνδυνοι από την εφαρμογή αυτής της τεχνικής. Πρόκειται για μία από τις 43 ιδέες που χρηματοδοτούνται από πακέτο 150 εκατομμυρίων δολαρίων, με κρατική στήριξη. Οι επιστήμονες κάνουν αγώνα δρόμου για να καταλήξουν σε μέτρα που θα μπορούσαν να μειώσουν τον αντίκτυπο που έχει στα κοράλλια η άνοδος της θερμοκρασίας των ωκεανών, που προκαλείται από την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Με πληροφορίες από Guardian
σχόλια