Άλλο ένα επεισόδιο με δεκάδες νεκρούς πιγκουίνους σε ακτή της Νέας Ζηλανδίας διερευνούν οι τοπικές αρχές.
Αυτή τη φορά, πάνω από 180 μικροί μπλε πιγκουίνοι, όπως λέγονται λόγω του μικρού μεγέθους και του μπλε χρώματός τους - ή kororā στη γλώσσα των Μαορί- ξεβράστηκαν νεκροί στην παραλία Ninety Mile Beach την περασμένοι εβδομάδα.
Οι kororā, το πιο μικρό είδους πιγκουίνου στον κόσμο, ενδημεί στη Νέα Ζηλανδία. Είναι κοινό θέαμα στις βόρειες ακτές της, αν και το υπουργείο Προστασίας (DoC) έχει καταχωρίσει τον πληθυσμό του σε «συρρικνούμενο, υπό κίνδυνο».
Οι θάνατοί τους έχουν προκαλέσει σύγχυση, αλλά κυρίως σοκ στους ντόπιους που τους τελευταίους μήνες βρίσκουν εκατοντάδες σε κατάσταση αποσύνθεσης στις ακτές του βόρειου Νησιού.
Οι νέοι 183 εντοπίστηκαν την ίδια εβδομάδα που άλλα 100 άτομα βρέθηκαν ξεβρασμένα στο Cable Bay.
Hi @docgovtnz, 3 dead blue penguins on 90 mile beach today, about 12km north of #Ahipara. All within a 100m stretch of each other. Run over by cars? Or victims of a certain fishing method? #NewZealand #Aotearoa #Wildlife #Penguins@nzherald @NZStuff @Breakfaston1 pic.twitter.com/isuo4OV1Yk
— Jeff Rice (@EvolvingCaveman) May 2, 2022
Στα τέλη Μαΐου οι ντόπιοι φωτογράφισαν ένα σμήνος 109 πιγκουίνων νεκρών στο Ninety Mile Beach ενώ ανάλογα επεισόδια επαναλαμβάνονται από τις αρχές Μαΐου - με τον επικεφαλής επιστημονική σύμβουλο της DoC, Γκράχαμ Τέιλορ να εκτιμά πως έως τώρα ο αριθμός των πτηνών που έχουν ξεβραστεί στις ακτές αγγίζει τα 1.000, ενώ δεν αποκλείεται να είναι και μεγαλύτερος, καθώς πολλοί ντόπιοι σπεύδουν να τους θάψουν στην άμμο.
Πιάνονται στα δίχτυα ψαράδων οι οποίοι στη συνέχεια τους πετούν στη θάλασσα; Υπάρχει κάτι στα νερά της περιοχής; Μήπως ασθενούν από κάποια αρρώστια - όπως την ελονοσία των πτηνών; Λιμοκτονούν λόγω υπεραλίευσης της τροφής τους; Προς το παρόν κανείς δεν ξέρει και οι ντόπιοι προσπαθούν να εντοπίσουν την αιτία των μαζικών θανάτων.
Το μόνο κοινό και βέβαιο είναι πως οι πιγκουίνοι εντοπίζονται αποστεωμένοι.
«Όλοι οι πιγκουίνοι που βρέθηκαν, ήταν λιποβαρείς. Τα πτηνά αυτά πρέπει να ζυγίζουν 800 - 1.000 γραμμάρια. Όμως, αυτά τα πτηνά είχαν σχεδόν το μισό από το κανονικό τους βάρος» αναφέρει ο Τέιλορ.
Το DoC εκτιμά πως οι πιγκουίνοι δεν λιμοκτονούν λόγω υπεραλίευσης. Αποδίδει το φαινόμενο των θανάτων τους στην κλιματική αλλαγή, λόγω της οποίας υπερθερμαίνονται τα νερά και ψοφούν τα ψάρια που αποτελούν τροφή τους.
Στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα πέρυσι, καταδεικνύουν τις υψηλότερες θερμοκρασίες νερού στην ιστορία της περιοχής, και μάλιστα για έκτη συνεχή χρονιά.
Με πληροφορίες από Guardian