Χωρίς συμφωνία για τον περιορισμό της ρύπανσης από πλαστικό έληξε η σύνοδος στη Νότια Κορέα, αφού κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις τα ξημερώματα της Δευτέρας.
Οι 170 χώρες που διαπραγματεύονταν -υπό τον ΟΗΕ- συμφωνία για τον περιορισμό της ρύπανσης από το πλαστικό στον πλανήτη, δεν κατόρθωσαν να καταλήξουν σε κοινή γραμμή, με αποτέλεσμα οι συνομιλίες να καταρρεύσουν και το ζήτημα να λάβει ενός έτους παράταση.
Οι παγκόσμιες συνομιλίες για τη σφυρηλάτηση αυτού που αναμενόταν ως συνθήκη - ορόσημο για τη μείωση της ρύπανσης από πλαστικό στη Γη κατέρρευσαν. Οι διαπραγματευτές παρέμειναν σε αδιέξοδο για το πώς να περιοριστεί ο αυξανόμενος όγκος πλαστικών απορριμμάτων στον κόσμο.
Οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στο Μπουσάν κατέρρευσαν νωρίς τα ξημερώματα της Δευτέρας, τοπική ώρα, αφού οι συμμετέχοντες δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν. Περισσότερες από 100 χώρες τάχθηκαν υπέρ των μέτρων για την αναστολή της παραγωγής πλαστικών, ενώ οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες διαφώνησαν, υποστηρίζοντας ότι ο κόσμος πρέπει να στοχεύσει τη ρύπανση από πλαστικό, όχι το ίδιο το πλαστικό.
Σύμφωνα με τους κανόνες του ΟΗΕ, οι εκπρόσωποι πρέπει να καταλήξουν σε συναίνεση για να εγκριθεί μια δεσμευτική συμφωνία. Οι διαπραγματευτές δήλωσαν ότι ελπίζουν να επαναλάβουν τις συνομιλίες το επόμενο έτος.
Η κατάρρευση των συνομιλιών ήρθε μετά από μια εβδομάδα διαπραγματεύσεων, στις οποίες συμμετείχαν εκατοντάδες διπλωμάτες, καθώς και αξιωματούχοι της βιομηχανίας πλαστικών. Το αποτέλεσμα υπογραμμίζει τις δυσκολίες στην ανάκληση της χρήσης ενός υλικού που είναι πανταχού παρόν και στηρίζει μια παγκόσμια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Πρέπει να αλλάξουμε ταχύτητα» στην επόμενη συνάντηση, δήλωσε η Έριν Σίλσμπε, επικεφαλής της καναδικής αντιπροσωπείας. «Ήρθε η ώρα να τερματιστεί η πλαστική ρύπανση, καθώς ο κόσμος δεν μπορεί πλέον να περιμένει».
Κάθε χρόνο, ο κόσμος παράγει περισσότερους από 450 εκατομμύρια τόνους πλαστικού, κυρίως από ορυκτά καύσιμα, και παράγει 350 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων. Περίπου τα μισά από αυτά τα απόβλητα απορρίπτονται σε χώρους υγειονομικής ταφής, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Ένα άλλο 19% αποτεφρώνεται, ενώ λιγότερο από το 10% ανακυκλώνεται. Κάτι λιγότερο από το ένα τέταρτο της ποσότητας που παράγεται τελικά εν μέρει καταλήγει σε ποτάμια και ωκεανούς, λόγω κακοδιαχείρισης.
«Ηθική αποτυχία» η μη συμφωνία για τη ρύπανση από το πλαστικό
Περισσότερες από 60 χώρες με επικεφαλής τη Νορβηγία και τη Ρουάντα, μαζί με συμμάχους όπως η Greenpeace, είχαν πιέσει για μια συνθήκη που θα περιόριζε την παραγωγή πλαστικών, θα απαγόρευε ορισμένα χημικά από τα καθημερινά προϊόντα και θα περιείχε μέτρα για την επιβολή μιας τέτοιας συμφωνίας.
Ο Χουάν Κάρλος Μοντερέι Γκόμεζ από τον Παναμά, η αντιπροσωπεία του οποίου είχε προτείνει έναν παγκόσμιο στόχο για τη μείωση της παραγωγής πλαστικών, περιέγραψε τις συνομιλίες ως «ηθική αποτυχία». «Συνάδελφοι, δεν δεχθήκαμε μια αδύναμη συνθήκη εδώ και δεν θα το κάνουμε ποτέ», είπε. «Στα 120 έθνη που υπερασπίζονται τη φιλοδοξία, λέω: Ας είμαστε αμείλικτοι. Μπορεί να καθυστερήσαμε, αλλά δεν θα μας σταματήσουν».
Άλλοι, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Σαουδικής Αραβίας και εμπορικών ομάδων όπως το American Chemistry Council, αντιτάχθηκαν στον περιορισμό της παραγωγής πλαστικών και υποστήριξαν μια εθελοντική, μη δεσμευτική συνθήκη που θα επικεντρωνόταν στη βελτίωση της διαχείρισης απορριμμάτων. «Εάν μπορείτε να σταματήσετε την πλαστική ρύπανση, δεν θα πρέπει να υπάρχει πρόβλημα με την παραγωγή πλαστικών», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας Abdulrahman Al Gwaiz.
Με πληροφορίες από The Washington Post