Τεμπονέρας: Χρειαζόμαστε συνέδριο για την επίλυση διαφορών– Κανείς δεν περισσεύει

τεμπονέρας Facebook Twitter
Φωτ.: ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI
0

Για τη νέα σελίδα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, μίλησε ο Διονύσης Τεμπονέρας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Μεταξύ άλλων, στάθηκε στην ανάγκη σύγκλησης συνεδρίου του κόμματος και τόνισε πως την επόμενη μέρα, «κανείς δεν περισσεύει». 

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο κ. Τεμπονέρας αναφέρθηκε στη μαζική συμμετοχή - και τη δεύτερη Κυριακή - στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ και διαπίστωσε πως οι κάλπες έστειλαν πολλαπλά μηνύματα, με το πρώτο να έχει να κάνει με την ίδια τη συμμετοχή. 

Μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την προεδρία, υπήρξε ένα «σοκ ηγεσίας», όπως είπε, και πλέον απαιτείται επανασύνταξη

«Ήμουν από εκείνους, δεν μπορώ να αναιρέσω τον εαυτό μου, που είχα επισημάνει έναν κίνδυνο ρευστοποίησης της διαδικασίας. Υπό την έννοια ότι η άποψή μου ήταν πως έπρεπε να πάμε πρώτα σε ένα συνέδριο αυτοκριτικής και προοπτικής και να ακολουθήσει η προεδρική εκλογή. Τα συλλογικά όργανα αποφάσισαν διαφορετικά. Εξελίχθηκε η διαδικασία και άρα αυτή τη στιγμή έχουμε δύο ζητούμενα. Το πρώτο είναι βεβαίως η εκλογή του προέδρου και το δεύτερο είναι ακριβώς το αμέσως επόμενο διάστημα να προχωρήσουμε σε μια ιδεολογική, προγραμματική αλλά και οργανωτική επικαιροποίηση του πολιτικού φορέα» επεσήμανε και ζήτησε να πάει το κόμμα σε ένα «συντεταγμένο συνέδριο» όπου θα αποτυπωθούν «τα ιδεολογικά ζητήματα, δηλαδή ακριβώς το στίγμα, το πολιτικό, η φυσιογνωμία, η ταυτότητα, η στρατηγική, οι προτεραιότητες». 

Σχετικά με τον χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου αυτού και τις πληροφορίες ότι μπορεί να πάει την επόμενη χρονιά, σημείωσε πως χρειάζεται ένας «γόνιμος προσυνεδριακός διάλογος, όπου θα εμπλακεί όχι μόνο το κόμμα και τα μέλη του, αλλά και ολόκληρη η κοινωνία. Αυτό θα απαιτήσει λίγους μήνες». 

Διονύσης Τεμπονέρας: Δεν περισσεύει κανείς

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, τόνισε πως «δεν περισσεύει κανείς. Την επόμενη μέρα, πρέπει και είμαστε υποχρεωμένοι να βγούμε ενωμένοι. Πρέπει να βγούμε ενωμένοι, όχι με μια ενότητα η οποία θα είναι κατ' επίκληση και κατ' επίφαση. Αυτή η ενότητα σφυρηλατείται καθημερινά πάνω στο ιδεολογικό, στο προγραμματικό και στο πολιτικό ή οργανωτικό πεδίο».

«Στο προγραμματικό, θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια κοινή συνισταμένη αυτών που λέμε προς τα έξω. Ένα πολιτικό πρόγραμμα το οποίο πρέπει να είναι και κυβερνητικό πρόγραμμα, γιατί αυτό περιμένει κόσμος από εμάς. Αλλά και το οργανωτικό. Και εκεί πρέπει να συμφωνήσουμε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για δυισμούς. Θα πρέπει, ουσιαστικά, το αμέσως επόμενο διάστημα να βρούμε, πάση θυσία, τον τρόπο με τον οποίο το μοντέλο του κόμματος το καινούργιο, ο νέος πολιτικός φορέας, η νέα αρχή, θα εμπλέκει όσο δυνατόν περισσότερους ανθρώπους σε μια τέτοια πολιτική διαδικασία» είπε ο ίδιος. 

«Στοιχιζόμαστε πίσω από τις αξίες τις ιδέες και τα οράματα» ανέφερε και επανέλαβε πως η διαδικασία «δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα».

«Εγώ θεωρώ ότι στο πολιτικό αυτό εγχείρημα χωράνε πάρα πολλοί. Μπορεί κάποιοι να μη βλέπουν τον εαυτό τους μέσα στη νέα προσπάθεια. Από κει και πέρα, όμως, είμαστε υποχρεωμένοι ενωμένοι να συνδιαμορφώσουμε τη νέα αυτή συνθήκη και, βεβαίως, να βρούμε, να διαφωνήσουμε, να συμφωνήσουμε και μια κοινή συνισταμένη» διαπίστωσε ο Διονύσης Τεμπονέρας. 

Όπως επεσήμανε, ο ΣΥΡΙΖΑ, από την ίδρυσή του και ύστερα «ανέκαθεν υπήρξε ένας τόπος συνάντησης διαφορετικών ρευμάτων της Αριστεράς. (…) Δεν υπήρξε ιδεολογική ομογενοποίηση» αλλά ξεκαθάρισε πως το επόμενο διάστημα θα πρέπει να απαντά με καθαρό τρόπο, ώστε να έχει και συγκεκριμένο στίγμα. 

Η ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Διονύσης Τεμπονέρας έκανε, επίσης, λόγο για «ανάγκη συγκρότησης ενός μεγάλου δημοκρατικού προοδευτικού πόλου, όπου πράγματι και η Αριστερά και η ευρύτερη κεντροαριστερά θα μπορούν, σε προγραμματικές συγκλίσεις να συνθέσουν, να υπερβούν παλιές αντιθέσεις του παρελθόντος και να μπορέσουν πράγματι να σταθούν ως αξιωματική αντιπολίτευση και μετέπειτα κυβέρνηση σε αυτή τη νέα κατάσταση».

Στο πλαίσιο αυτό, ξεκαθάρισε πως, όσον αφορά στην ταυτότητα του κόμματος, δεν μένει σε «αυτοπροσδιορισμούς, αν είμαστε λίγο ή περισσότερο αριστερά», αλλά στέκεται «περισσότερο στο κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο θα μας προσδιορίσει τελικά όχι με βάση το τι νομίζουμε, τι θεωρούμε, αλλά με βάση αυτό που πραγματικά είμαστε, βάσει αυτού που οραματιζόμαστε. Άρα θα κριθούμε το αμέσως επόμενο διάστημα, αν η πρόταση μας αυτή κυρίως απαντά στα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών». 

«Έχω την αίσθηση ότι το επόμενο διάστημα οι συλλογικές διαδικασίες θα πρέπει να λειτουργήσουν. Χρειαζόμαστε δημοκρατία. Χρειαζόμαστε ένα Συνέδριο, το οποίο μπορεί να λύσει υπαρκτές διαφορές που υπάρχουν. Όχι τώρα, αλλά και παλιότερες διαφορές μέσα στο κόμμα. Χρειάζεται μια επικαιροποίηση των θέσεων. Χρειάζεται δηλαδή μια προγραμματική σύνθεση των απόψεων, προκειμένου να καταλήξουμε στο κυβερνητικό μας σχέδιο. Αυτό είναι μια διαδικασία δύσκολη και επίπονη και είναι και ο χρόνος να γίνει». 

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης:

Πολιτική / Μητσοτάκης για επίορκους δημοσίους υπαλλήλους: «Δεν είναι αποδεκτό η εκδίκαση να ξεπερνά τα 5 χρόνια»

«Θέλουμε ταχύτητα, διαφάνεια και λογοδοσία στο δημόσιο» είπε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο και προανήγγειλε θέσπιση καταληκτικών ορίων για έκδοση τελεσίδικων αποφάσεων
LIFO NEWSROOM
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Πρότεινε για ΠτΔ τον πατέρα της, Νίκο Κωνσταντόπουλο

Πολιτική / Ζωή Κωνσταντοπούλου: Πρότεινε για ΠτΔ τον πατέρα της, Νίκο Κωνσταντόπουλο

Ο 82χρονος πολιτικός, πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, διαθέτει, σύμφωνα με την ίδια, τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για τη θέση αυτή
LIFO NEWSROOM
Ο συγκλονιστικός επικήδειος του Κ. Τσουκαλά για τον Κώστα Σημίτη

Πολιτική / Ο συγκινητικός επικήδειος του Κ. Τσουκαλά για τον Κώστα Σημίτη

Η αποκάλυψη του καθηγητή για την αδελφική σχέση του με Σημίτη και Πουλαντζά - «Σε μια εποχή που όλα στο τέλος καταλήγουν σε μια εικόνα ή ένα ολόγραμμα εσύ ήσουν αλλού» είπε συγκινημένος ο επί 60 χρόνια επιστήθιος φίλος του Κώστα Σημίτη
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης - Αλ Σίσι: Η διεύρυνση της διμερούς για εποχικούς εργάτες στην κατ' ιδίαν συνάντηση

Πολιτική / Μητσοτάκης - Αλ Σίσι: Η διεύρυνση της διμερούς για εποχικούς εργάτες στην κατ' ιδίαν συνάντηση

Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Αιγύπτου συζήτησαν επίσης τη συνεργασία των δύο χωρών στο Μεταναστευτικό, καθώς είναι κομβικός ο ρόλος της Αιγύπτου ώστε να περιοριστούν οι παράνομες οδοί διακίνησης
LIFO NEWSROOM