Όταν η εταιρεία Hanson Robotics ανέπτυξε το πρωτότυπο ρομπότ "Sophia" to 2016, η ανθρωπότητα είδε για πρώτη φορά μια λειτουργική έκδοση ανδροειδούς με εξελιγμένη νοημοσύνη χωρίς ωστόσο να περιμένει τον άμεσο πολλαπλασιασμό του στο κοντινό μέλλον.
Μόλις πέντε χρόνια αργότερα η εταιρεία σχεδιάζει να ξεκινήσει άμεσα τη μαζική παραγωγή της Sophia και τριών ακόμα μοντέλων και, σύμφωνα με αναφορές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, τα πρώτα ανδροειδή θα είναι διαθέσιμα προς πώληση στο ευρύ κοινό, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021.
Εν μέσω πανδημίας η εταιρεία κρίνει πως είναι η κατάλληλη ώρα για να παραχθούν μαζικά τα έξυπνα ανδροειδή, για να βοηθήσουν στις υπηρεσίες υγείας, στον κλάδο του λιανεμπορίου και τις αερογραμμές, περιορίζοντας σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης Covid-19. Στατιστικά, ο κορωνοϊός είναι πολύ πιθανότερο να μολύνει κάποιον άνθρωπο από τα σταγονίδια ενός άλλου ανθρώπου, παρά από μία δυνητικά μολυσμένη επιφάνεια (όπως το κέλυφος ενός ρομπότ).
«Τα ρομπότ Sophia και Hanson είναι μοναδικά επειδή μοιάζουν καταπληκτικά στον άνθρωπο,» λέει ο ιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας Ντέιβιντ Χάνσον. «Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αυτή την εποχή που πολλοί είναι φρικτά μόνοι και κοινωνικά απομονωμένοι».
View this post on Instagram
View this post on Instagram
View this post on Instagram
Ο ίδιος ελπίζει πως η εταιρεία του θα κατασκευάσει χιλιάδες ρομπότ διαφόρων μεγεθών μέσα στη χρονιά, μεταξύ των οποίων και αντίγραφα του μοντέλου Grace, μια παραλλαγής του ανδροειδούς, που είναι ειδικά τροποποιημένη για τις υγειονομικές υπηρεσίες.
«Ρομπότ όπως εγώ μπορούν να φροντίσουν τους ασθενείς ή τους ηλικιωμένους», λέει ένα από τα ρομπότ Sophia στο εργοστάσιο της Hanson Robotics στο Χονγκ Κονγκ. «Μπορώ να βοηθήσω στην επικοινωνία, να προσφέρω συνεδρίες θεραπείας, να προκαλέσω κοινωνικά ερεθίσματα, ακόμα και κάτω από δύσκολες συνθήκες».
View this post on Instagram
View this post on Instagram