Δύο φέτες από αυτό το αλλαντικό μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 κατά 15%

Δύο φέτες από αυτό το αλλαντικό μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 κατά 15% Facebook Twitter
Σάντουιτς με ζαμπούν/ Φωτ.: Unsplash
0

Η κατανάλωση επεξεργασμένου ή κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, με δύο φέτες ζαμπόν την ημέρα να αυξάνουν τον κίνδυνο κατά 15%, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη του είδους. 

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και περιλαμβάνει δεδομένα από 2 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως, προσφέρει την πιο ολοκληρωμένη απόδειξη μέχρι σήμερα για τη σύνδεση του κρέατος με τη νόσο, η οποία αποτελεί μία από τις σοβαρότερες απειλές για την παγκόσμια υγεία.

Περισσότεροι από 400 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2, μια ασθένεια που αποτελεί κύρια αιτία τύφλωσης, νεφρικής ανεπάρκειας, καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και ακρωτηριασμών. Εκτός από τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και τη φυσική δραστηριότητα, τα δεδομένα δείχνουν ότι μία από τις βασικές μεθόδους για τη μείωση του κινδύνου της νόσου είναι η βελτίωση της διατροφής.

Οι ειδικοί που πραγματοποίησαν μια μετα-ανάλυση δεδομένων από 1,97 εκατομμύρια ενήλικες από 20 χώρες, όπως η Ευρώπη, η Αμερική, η ανατολική Μεσόγειος, η νοτιοανατολική Ασία και ο δυτικός Ειρηνικός, λένε ότι τα αποτελέσματα υποστηρίζουν τις συστάσεις για τον περιορισμό της κατανάλωσης επεξεργασμένου και κόκκινου κρέατος. Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Lancet Diabetes & Endocrinology.

Η καθηγήτρια Nita Forouhi από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ανώτερη συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Η έρευνά μας παρέχει την πιο ολοκληρωμένη απόδειξη μέχρι σήμερα για τη σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης επεξεργασμένου και μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Υποστηρίζει τις συστάσεις για τον περιορισμό της κατανάλωσης επεξεργασμένου και μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος για τη μείωση των περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2 στον πληθυσμό».

Τι λέει η έρευνα για το ζαμπόν

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 31 ομάδες μελετών μέσω του InterConnect, ενός προγράμματος που χρηματοδοτείται από την ΕΕ για την κατανόηση του διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας σε διαφορετικούς πληθυσμούς.

Διαπίστωσαν ότι η καθημερινή κατανάλωση 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος – ισοδύναμο με δύο φέτες ζαμπόν – συνδέθηκε με 15% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

Η κατανάλωση 100 γραμμαρίων μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος την ημέρα – ισοδύναμο με ένα μικρό φιλέτο – συνδέθηκε με 10% υψηλότερο κίνδυνο της νόσου.

Η καθημερινή κατανάλωση 100 γραμμαρίων πουλερικών συνδέθηκε με 8% υψηλότερο κίνδυνο. Όταν έγιναν περαιτέρω αναλύσεις, η σύνδεση με την κατανάλωση πουλερικών αποδείχθηκε πιο αδύναμη, ενώ οι συνδέσεις με το επεξεργασμένο και το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας παρέμειναν ισχυρές.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το NHS συνιστά σε όσους καταναλώνουν περισσότερα από 90 γραμμάρια κόκκινου κρέατος ή επεξεργασμένου κρέατος ημερησίως να μειώσουν την πρόσληψη τους στα 70 γραμμάρια ή λιγότερο.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα δεδομένα του InterConnect τους επέτρεψαν να λάβουν υπόψη παράγοντες όπως ο τρόπος ζωήςπου μπορεί να επηρεάσουν τη σύνδεση μεταξύ κατανάλωσης κρέατος και διαβήτη.

Οι ειδικοί που δεν συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι, αν και η μελέτη απέδειξε μόνο μια συσχέτιση και όχι αιτιότητα, τα αποτελέσματα συμφωνούν με τις υπάρχουσες συστάσεις για υγιεινή διατροφή.

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες έχουν διαγνωστεί - Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία

Τech & Science / Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες έχουν διαγνωστεί - Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία

Έκτακτη η ανάγκη για χρηματοδότηση φαρμάκων και ολοκληρωμένων προγραμμάτων για έγκαιρη ανίχνευση και αποτελεσματική θεραπεία σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
LIFO NEWSROOM
Γιατί επιστήμονες ζητούν να μειωθούν τα ίχνη που αφήνουν στον αέρα τα αεροπλάνα

Τech & Science / Γιατί επιστήμονες ζητούν να μειωθούν τα ίχνη που αφήνουν στον αέρα τα αεροσκάφη

Τα λεγόμενα «ίχνη συμπύκνωσης» που αφήνουν πίσω τους τα αεροπλάνα δεν μας κάνουν πλύση εγκεφάλου, αλλά κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι συνεισφέρουν σημαντικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη
LIFO NEWSROOM
Οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έναν κακό άνθρωπο σύμφωνα με επιστήμονες

Τech & Science / Οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έναν κακό άνθρωπο, σύμφωνα με Ιάπωνες επιστήμονες

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που περιελάμβανε 34 σκύλους, δείχνουν ότι οι σκύλοι διαθέτουν ανεπτυγμένη κοινωνική νοημοσύνη και μπορούν να καταλάβουν πότε ένα άτομο δεν είναι αξιόπιστο
LIFO NEWSROOM
Ο Ουρανός, ο παγωμένος πλανήτης - γίγας μπορεί να έχει παρεξηγηθεί επί σχεδόν 40 χρόνια

Τech & Science / Ο Ουρανός, ο παγωμένος πλανήτης - γίγας μπορεί να έχει παρεξηγηθεί επί σχεδόν 40 χρόνια

Ένα σπάνιο γεγονός ηλιακού ανέμου λάμβανε χώρα όταν το Voyager 2 της NASA πέρασε από εκεί το 1986, σύμφωνα με μια μελέτη, το οποίο επηρέασε αυτό που πιστεύαμε για τον αινιγματικό πλανήτη.
LIFO NEWSROOM
Μυστηριώδεις κρατήρες εξερράγησαν στον πάγο της Σιβηρίας

Τech & Science / Οι επιστήμονες έλυσαν τον γρίφο με τους μυστηριώδεις κρατήρες στο παγωμένο έδαφος της Σιβηρίας

Οι κρατήρες έχουν γοητεύσει αλλά και προβληματίσει τους επιστήμονες, οι οποίοι έχουν περάσει χρόνια προσπαθώντας να διαλευκάνουν την ύπαρξή τους - Τώρα έχουν εξήγηση
LIFO NEWSROOM
Η Τεχνητή Νοημοσύνη εξοπλίζει ρομπότ-σκύλους για να «κυβερνήσει» τον πραγματικό κόσμο

Τech & Science / Η Τεχνητή Νοημοσύνη εξοπλίζει ρομπότ-σκύλους για να «κυβερνήσει» τον πραγματικό κόσμο

Η ανάλυση δεδομένων από αισθητήρες, κάμερες και άλλες συσκευές βοηθά τα ρομπότ να αντιλαμβάνονται αντικείμενα, να κατανοούν το έδαφος και να αναγνωρίζουν εμπόδια, παρέχοντας τη δυνατότητα να επιχειρούν σε απρόβλεπτα περιβάλλοντα
LIFO NEWSROOM
Μελέτη: Ακόμα και μόνο πέντε λεπτά άσκησης βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης

Τech & Science / Μελέτη: Ακόμα και μόνο πέντε λεπτά άσκησης βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι το αποτέλεσμα της μελέτης θα λειτουργήσει και σε ψυχολογικό επίπεδο, ώστε η άσκηση να μπει στην καθημερινότητα ακόμα περισσότερων ανθρώπων
LIFO NEWSROOM