Ένα νέο αγωνιστικό μονοθέσιο όχημα από φοιτητική ομάδα του ΕΜΠ

Ένα νέο αγωνιστικό μονοθέσιο όχημα από φοιτητική ομάδα του ΕΜΠ Facebook Twitter
Facebook Prom Racing NTUA FSAE Team
0

Ένα νέο αγωνιστικό μονοθέσιο όχημα, το οποίο προορίζεται να τρέξει φέτος το καλοκαίρι στους διεθνείς μηχανολογικούς-φοιτητικούς αγώνες τύπου «Φόρμουλα» (Formula Student), παρουσίασε η ομάδα Prom Racing Team της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ σε αποψινή εκδήλωση στη Μαρίνα Φλοίσβου.

Πρόκειται για το Ρ18, με το οποίο η ομάδα Prom Racing Team θα συμμετάσχει φέτος στο Formula Student East και στο Formula Student Czech Republic, που θα διεξαχθούν τον Ιούλιο στην Ουγγαρία και τον Αύγουστο στην Τσεχία αντίστοιχα.

Το νέο αγωνιστικό μονοθέσιο σχεδιάσθηκε και κατασκευάσθηκε μέσα σε ένα μόνο ακαδημαϊκό έτος και είναι πλέον έτοιμο να ανταγωνισθεί αντίστοιχες ομάδες από κορυφαία πολυτεχνεία άλλων χωρών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν στην εκδήλωση, το νέο αυτοκίνητο είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα, ατσάλι και αλουμίνιο αεροπορικού τύπου, ενώ το 80% των εξαρτημάτων του κατασκευάσθηκαν από φοιτητές στα εργαστήρια του ΕΜΠ.

Ο κινητήρας είναι 510 κυβικών εκατοστών, το κιβώτιο ταχυτήτων είναι ημιαυτόματο, η ιπποδύναμη 60 ίπποι και το βάρος του 175 κιλά. Η κατασκευή του πρωτοτύπου κόστισε περίπου 65.000 ευρώ, με οικονομική στήριξη που παρείχαν οι Global Prep, Bosch, 3M και άλλες εταιρείες.

Υπεύθυνος καθηγητής της ομάδας είναι ο Δημήτριος Κουλοχέρης, επίκουρος καθηγητής στον Τομέα Μηχανολογικών Κατασκευών και Αυτομάτου Ελέγχου της ΣΜΜ. Η ομάδα περιλαμβάνει περισσότερα από 40 μέλη, με αρχηγό τον Χάρη Αφεντουλίδη, ενώ οδηγός του μονοθέσιου θα είναι ο Φώτης Σωτηρόπουλος.

Το Ρ18 είναι το τρίτο κατά σειρά αγωνιστικό μονοθέσιο που δημιουργεί η ομάδα, η οποία είχε δημιουργηθεί από πέντε φοιτητές το 2008 και φέτος κλείνει δέκα χρόνια ύπαρξης. Το 2008 είχε συμμετάσχει σε αγώνες στην Ιταλία, το 2011 στην Ιταλία και στην Ουγγαρία, το 2016 στην Τσεχία και το 2017 στην Αυστρία, όταν πήρε και την καλύτερη θέση της στην παγκόσμια κατάταξη μέχρι σήμερα (18η μεταξύ 50 ομάδων).

Ο διαγωνισμός Formula Student πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ το 1981 και έκτοτε έχει γνωρίσει διεθνή εξάπλωση. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται πάνω από 15 αγώνες σε διάφορες χώρες.

Όπως τονίσθηκε στην εκδήλωση, η συμμετοχή σε μια ομάδα όπως η Prom Racing Team αποτελεί θαυμάσια εκπαίδευση στην πράξη για ένα μηχανολόγο μηχανικό. Είναι ενδεικτικό ότι ο Σταύρος Πατηνιώτης, αρχηγός της ομάδας το 2016, εργάζεται σήμερα ως μηχανικός στην Jaguar Land Rover στη Βρετανία.

Ενώ η Ευφημία Παναγιωτάκη, στέλεχος επίσης της ομάδας του 2016, σήμερα είναι μηχανικός στην κορυφαία ομάδα της «Φόρμουλα 1» William Martini Racing F1 Team.

Και οι δύο μίλησαν μέσω Skype στην εκδήλωση και τόνισαν ότι η ενασχόληση με το σχεδιασμό και την κατασκευή ενός αγωνιστικού μονοθέσιου στη διάρκεια των σπουδών ανοίγει το δρόμο για την επαγγελματική απασχόληση στη διεθνή αυτοκινητοβιομηχανία.

Ο αναπληρωτής κοσμήτορας της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών δρ Χριστόφορος Βοσνιάκος, καθηγητής στον Τομέα Τεχνολογίας των Κατεργασιών, χαρακτήρισε πολύ σημαντική την προσπάθεια των φοιτητών και, όπως είπε, μπορεί να μένουν λίγο πίσω στις σπουδές τους, όμως τελικά βγαίνουν πολύ καλύτεροι μηχανικοί, έχοντας κάνει μια «πρόβα τζενεράλε» για το επαγγελματικό μέλλον τους.

Ο υπεύθυνος καθηγητής κ. Κουλοχέρης επεσήμανε ότι σε αυτά τα δέκα χρόνια η ομάδα έχει μεγαλώσει και φτιάχνει καλύτερα αυτοκίνητα, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν χορηγοί για να στηρίξουν το εγχείρημα και στο μέλλον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM