Έρευνα: Οι φυτοφάγοι έχουν περισσότερους υγιείς βιοδείκτες από τους κρεατοφάγους

φτφγ Facebook Twitter
Pixabay
0

Όσοι κάνουν φυτοφαγική διατροφή έχουν πιο υγιές «προφίλ» βιοδεικτών στο σώμα τους σε σχέση με όσους τρώνε κρέας και αυτό συμβαίνει ανεξάρτητα από την ηλικία και το βάρος, σύμφωνα με μία νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Κάρλος Σέλις-Μοράλες του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο -διαδικτυακό φέτος λόγω κορονοϊού- ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας (ECO), ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 178.000 υγιή άτομα ηλικίας 37 έως 73 ετών, από τους οποίους οι 4.111 ήταν φυτοφάγοι.

Η μελέτη εξέτασε τη σχέση της διατροφής με 19 βιοδείκτες του αίματος και των ούρων, οι οποίοι σχετίζονται με διάφορες παθήσεις (διαβήτη, καρδιαγγειακή νόσο, καρκίνο, νεφρική και ηπατική λειτουργία, υγεία οστών κ.ά.).

Διαπιστώθηκε ότι, σε σχέση με τους κρεατοφάγους, οι φυτοφάγοι έχουν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα σε 13 δυνητικά επικίνδυνους βιοδείκτες, όπως είναι η ολική χοληστερίνη, η «κακή» χοληστερίνη (LDL), η κρεατινίνη, οι δείκτες του ήπατος GGT και AST, η ορμόνη IGF-1 κ.ά. Από την άλλη πλευρά, όμως, οι φυτοφάγοι έχουν χαμηλότερα επίπεδα σε «καλούς» βιοδείκτες, όπως η «καλή» χοληστερίνη (HDL), η βιταμίνη D και το ασβέστιο, καθώς επίσης σημαντικά υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων.

Δεν διαπιστώθηκε κάποια διαφορά μεταξύ φυτοφάγων-κρεατοφάγων σε άλλους βιοδείκτες, όπως τα επίπεδα σακχάρου (γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης), αρτηριακής πίεσης ή C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (δείκτης φλεγμονής). Γενικά, σύμφωνα με τον δρα Μοράλες, «οι φυτοφάγοι φαίνονται να έχουν χαμηλότερα επίπεδα παθολογικών βιοδεικτών που μπορούν να οδηγήσουν σε κυτταρική βλάβη και σε χρόνια νόσο».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ουρανός, ο παγωμένος πλανήτης - γίγας μπορεί να έχει παρεξηγηθεί επί σχεδόν 40 χρόνια

Τech & Science / Ο Ουρανός, ο παγωμένος πλανήτης - γίγας μπορεί να έχει παρεξηγηθεί επί σχεδόν 40 χρόνια

Ένα σπάνιο γεγονός ηλιακού ανέμου λάμβανε χώρα όταν το Voyager 2 της NASA πέρασε από εκεί το 1986, σύμφωνα με μια μελέτη, το οποίο επηρέασε αυτό που πιστεύαμε για τον αινιγματικό πλανήτη.
LIFO NEWSROOM
Μυστηριώδεις κρατήρες εξερράγησαν στον πάγο της Σιβηρίας

Τech & Science / Οι επιστήμονες έλυσαν τον γρίφο με τους μυστηριώδεις κρατήρες στο παγωμένο έδαφος της Σιβηρίας

Οι κρατήρες έχουν γοητεύσει αλλά και προβληματίσει τους επιστήμονες, οι οποίοι έχουν περάσει χρόνια προσπαθώντας να διαλευκάνουν την ύπαρξή τους - Τώρα έχουν εξήγηση
LIFO NEWSROOM
Η Τεχνητή Νοημοσύνη εξοπλίζει ρομπότ-σκύλους για να «κυβερνήσει» τον πραγματικό κόσμο

Τech & Science / Η Τεχνητή Νοημοσύνη εξοπλίζει ρομπότ-σκύλους για να «κυβερνήσει» τον πραγματικό κόσμο

Η ανάλυση δεδομένων από αισθητήρες, κάμερες και άλλες συσκευές βοηθά τα ρομπότ να αντιλαμβάνονται αντικείμενα, να κατανοούν το έδαφος και να αναγνωρίζουν εμπόδια, παρέχοντας τη δυνατότητα να επιχειρούν σε απρόβλεπτα περιβάλλοντα
LIFO NEWSROOM
Μελέτη: Ακόμα και μόνο πέντε λεπτά άσκησης βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης

Τech & Science / Μελέτη: Ακόμα και μόνο πέντε λεπτά άσκησης βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι το αποτέλεσμα της μελέτης θα λειτουργήσει και σε ψυχολογικό επίπεδο, ώστε η άσκηση να μπει στην καθημερινότητα ακόμα περισσότερων ανθρώπων
LIFO NEWSROOM
Τα πρόωρα νεογνά έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και εισόδημα ως ενήλικες, δείχνει έρευνα

Τech & Science / Τα πρόωρα νεογνά έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και εισόδημα ως ενήλικες, δείχνει έρευνα

Οι πρόωρες γεννήσεις και οι συναφείς γνωστικές, αναπτυξιακές και σωματικές επιπτώσεις της προωρότητας στην υγεία συνδέονται με χαμηλότερο εισόδημα από την απασχόληση, περιορισμένη εγγραφή σε πανεπιστήμια και χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο μέχρι την ηλικία των 28 ετών
LIFO NEWSROOM