Για πρώτη φορά στην ιστορία οι επιστήμονες κατέστησαν με επιτυχία έγκυο μια θηλυκή νότια λευκή ρινόκερο με τεχνητή γονιμοποίηση.
Σύμφωνα με τους Γερμανούς επιστήμονες οι οποίοι έκαναν την τεχνητή γονιμοποίηση, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια να σωθούν οι βόρειοι λευκοί ρινόκεροι, οι οποίοι αποτελούν συγγενικό είδος και κινδυνεύουν με εξαφάνιση.
Στον κόσμο έχουν απομείνει μόνο δύο ηλικιωμένες θηλυκές βόρειες λευκές ρινόκεροι. «Πετύχαμε κάτι που το θεωρούσαμε αδύνατον», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τόμας Χίλντεμπραντ, επικεφαλής του προγράμματος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.
Επόμενο βήμα της επιστημονικής ομάδας είναι η γονιμοποίηση μιας νότιας λευκής ρινοκερίνας με ένα έμβρυο βόρειου λευκού ρινόκερου. Οι δύο τελευταίες θηλυκές τους υποείδους των βόρειων λευκών ρινόκερων, η Νατζίν και η κόρη της Φατού, είναι πολύ ηλικιωμένες για να φέρουν εις πέρας μια εγκυμοσύνη. Ο τελευταίος αρσενικός του είδους τους ο Σουδάν, πέθανε το 2018 στον δρυμό Ολ Πετζέτα της Κένυας. Οι δύο εναπομείναντες ρινόκεροι ζουν στον ίδιο δρυμό και φυλάσσονται σε 24ωρη βάση, καθώς στη φύση θα κινδύνευαν από τους λαθροθήρες.
Η ομάδα του Τόμας Χίλντεμπραντ έχει θέσει ως στόχο να γεννηθούν βόρειοι λευκοί ρινόκεροι με ωάρια που θα γονιμοποιηθούν από κατεψυγμένο σπέρμα, μέσα στα επόμενα δυόμισι χρόνια. Ωστόσο ίσως χρειαστεί περισσότερος χρόνος καθώς η εγκυμοσύνη ενός ρινόκερου διαρκεί 16 μήνες. Η μέθοδος αυτή μπορεί να ανοίξει το δρόμο και να βοηθήσει στη διάσωση και άλλων απειλούμενων ειδών, όπως του ρινόκερου της Σουμάτρας.
Παρότι οι ρινόκεροι δεν έχουν πολλούς εχθρούς, τα τελευταία 50 χρόνια ο αριθμός τους έχει μειωθεί δραματικά λόγω της λαθροθηρίας. Στα μέσα του 19ου αιώνα σχεδόν ένα εκατομμύριο ρινόκεροι ζούσαν ακόμη στην άγρια φύση, αφού κατάφεραν να επιβιώσουν στον πλανήτη επί 26 εκατομμύρια χρόνια.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ / AFP