Πριν από μια δεκαετία σχεδόν, η Shria Kumar, γαστρεντερολόγος και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, άρχισε να παρατηρεί κάτι ανησυχητικό. Μερικοί από τους ασθενείς της με καρκίνο του στομάχου ήταν πολύ νεότεροι από ό,τι συνήθως και πολλές από αυτές ήταν γυναίκες. Είναι μια τάση που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Οι επιστήμονες είναι ανήσυχοι προσπαθώντας να καταλάβουν γιατί συμβαίνει αυτό. Εξετάζοντας μητρώα ασθενών με καρκίνο σε πολλές πολιτείες στις ΗΠΑ, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο καρκίνος του στομάχου αυξάνεται με μεγαλύτερο ρυθμό στις νεότερες γυναίκες. Κατά τη διάρκεια σχεδόν δύο δεκαετιών, τα ποσοστά για τις γυναίκες κάτω των 55 ετών αυξήθηκαν κατά 3%, δηλαδή διπλάσιο από το αντίστοιχο για τους νεότερους άνδρες. Αυτό συμβαίνει καθώς μειώνονται παράλληλα, τα ποσοστά για τους ασθενείς με μεγαλύτερη ηλικία. Η αύξηση στις νεαρές γυναίκες συμβαίνει κυρίως σε μη Ισπανόφωνες λευκές.
Στις ΗΠΑ, οι άνδρες άνω των 55 εξακολουθούν να αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών με καρκίνο του στομάχου, αλλά η εξέλιξη στις νεότερες γυναίκες είναι ιδιαίτερα ανησυχητική επειδή η ασθένειά τους τείνει να είναι πιο λοιμώδης.
«Αυτοί οι όγκοι είναι πιο προχωρημένοι στη διάγνωση και είναι πιο επιθετικοί», που οδηγεί σε χειρότερες προγνώσεις, είπε η Kumar.
Το συνολικό ποσοστό πενταετούς επιβίωσης για τον καρκίνο του στομάχου στις ΗΠΑ είναι 36%. Ο αριθμός αυτός μειώνεται τα τελευταία χρόνια, ειδικά στους Ασιάτες και τους Μαύρους Αμερικανούς. Αλλά για τα άτομα που διαγνώστηκαν μετά την εξάπλωση του καρκίνου -ένα πιθανό σενάριο για τα νεότερα άτομα με πιο επιθετικούς όγκους- το ποσοστό επιβίωσης είναι μόλις 6,6%.
Η αύξηση των καρκίνων του στομάχου μιμείται ένα παρόμοιο άλμα σε άλλους καρκίνους του γαστρεντερικού σε νεότερους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παγκρέατος και του παχέος εντέρου, ένας λόγος για τον οποίο οι συστάσεις για κολονοσκόπηση μειώθηκαν από την ηλικία των 50 στα 45.
Γιατί ο καρκίνος του στομάχου είναι πιο συχνός στις νεαρές γυναίκες;
Υπάρχουν αρκετές θεωρίες για το τι προκαλεί την αύξηση αυτή στον καρκίνο του στομάχου στις νεαρές γυναίκες, αλλά δεν υπάρχει οριστική κατανόηση για το γιατί συμβαίνει αυτό. «Αυτή είναι η ερώτηση για την οποία κανείς δεν έχει καλή απάντηση», είπε ο Michael Cecchini, ογκολόγος στο Κέντρο Γαστρεντερικών Καρκίνων στο Κέντρο Καρκίνου του Γέιλ.
Ο Srinivas Gaddam, γαστρεντερολόγος στο Cedars-Sinai Medical Center στο Λος Άντζελες και συντάκτης της μελέτης παρακολούθησης πιστεύει ότι ο τρόπος ζωής και οι περιβαλλοντικές αλλαγές τις τελευταίες δεκαετίες μπορεί να επηρεάσουν τις νεαρές γυναίκες.
«Το περιβάλλον που δημιουργείται στο στομάχι σου είναι ό,τι λαμβάνεις στο σώμα σου. Οι νεαρές γυναίκες πίνουν και καπνίζουν περισσότερο, κάτι που μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο. Ή ίσως νέες χημικές ουσίες έχουν εισέλθει στο σύστημα τροφίμων. Ακόμη και οι τοξίνες που αναπνέουμε μπορούν να εισέλθουν στο στομάχι αν οι πνεύμονες το επιτρέψουν» επισήμανε.
Εκτός από την καούρα και τον κοιλιακό πόνο, άλλα συμπτώματα του καρκίνου του στομάχου περιλαμβάνουν ναυτία, απώλεια βάρους και έμετο που συνοδεύεται από αίμα. Αλλά δεδομένου ότι το πρώιμο στάδιο είναι γενικά «ήσυχο», συμπτώματα όπως αυτά πιθανότατα υποδηλώνουν προχωρημένη ασθένεια.
Καρκίνος του στομάχου: Οι θεραπείες βελτιώνονται συνεχώς
Οι θεραπείες για τον καρκίνο του στομάχου περιλαμβάνουν χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία, ακτινοβολία και/ή ανοσοθεραπεία. Σε αντίθεση με τη μαστογραφία για τον καρκίνο του μαστού ή την κολονοσκόπηση για το παχέος εντέρου, δεν συνιστώνται επί του παρόντος πρωτόκολλα προσυμπτωματικού ελέγχου για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του στομάχου.
Ο εκτεταμένος προληπτικός έλεγχος, ο οποίος θα περιλαμβάνει ενδοσκόπηση και βιοψία οποιωνδήποτε αλλοιώσεων, δεν έχει νόημα για όλους τους ανθρώπους πάνω από μία ορισμένη ηλικίας στις ΗΠΑ, επειδή ο καρκίνος δεν είναι αρκετά κοινός, λέει η Kumar.
Ελπίζει ωστόσο, ότι η μελλοντική έρευνα μπορεί να εντοπίσει τις υποομάδες των ατόμων που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου, ώστε κάποια μέρα μπορεί να παραπεμφθούν για ετήσιους ελέγχους, όπως και ορισμένοι πρώην καπνιστές συστήνεται να κάνουν ετήσιες εξετάσεις για τον καρκίνο του πνεύμονα.
Μέχρι στιγμής, η Kumar και οι συνάδελφοί της έχουν εντοπίσει αρκετές ομάδες που είναι πιο επιρρεπείς, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που γεννήθηκαν στην Ανατολική Ευρώπη, ορισμένων ασιατικών χωρών συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας (αλλά όχι της Κορέας ή της Κίνας), του Ισημερινού, της Ονδούρας ή του Περού.
Εν τω μεταξύ, καθώς η συχνότητα εμφάνισης αυξάνεται σε νεότερους ανθρώπους, όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του γαστρεντερικού σωλήνα ή που παρουσιάζουν επίμονα συμπτώματα θα πρέπει να συζητήσουν το θέμα με τον γιατρό τους.
«Η αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης στους νεότερους σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε αυξημένη ευαισθητοποίηση και να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τα συμπτώματα, τους ασθενείς όσο και τους γιατρούς», λένε ο ειδικοί.
Με πληροφορίες του National Geographic