Η Apple είχε απαγορεύσει αυτό το app για χρόνια. Είναι πλέον το Νο. 1 app της Αμερικής.

Η Νο1 εφαρμογή στις ΗΠΑ ήταν μέχρι τώρα απαγορεύμενη από την Apple- Η μυστηριώδης άρση των περιορισμών Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Η πιο δημοφιλής εφαρμογή για iPhone στις Ηνωμένες Πολιτείες, ήταν μέχρι πρότινος απαγορευμένη από την Apple και ίσως αυτό είναι που την έκανε τόσο δημοφιλή.   

Αυτή η εφαρμογή, η Delta, επιτρέπει στους χρήστες να παίζουν «old school» βιντεοπαιχνίδια όπως το «Super Mario Bros» από το iPhone τους. Η Apple είχε απαγορεύσει εφαρμογές όπως αυτή για χρόνια, αλλά οι περιορισμοί αυτοί άρθηκαν αυτόν τον μήνα χωρίς πολλές εξηγήσεις. Οι δημιουργοί της Delta λένε ότι οι αυξανόμενες αντιμονοπωλιακές πιέσεις που δέχτηκε η εταιρεία ευθύνονται για την αλλαγή στην πολιτική απαγορεύσεων της. 

Παρόλο που πολλοί χρήστες της Apple δεν απολαμβάνουν τα βιντεοπαιχνίδια η εισαγωγή της Delta στο Αpp store καταδεικνύει τα μειονεκτήματα της 15ετούς απόλυτης εξουσίας της Apple στις εφαρμογές iPhone

Η Apple έχει κάνει το επίσημο App Store της ένα εύκολο και κυρίως ασφαλές μέρος για να κατεβάζουν οι χρήστες εφαρμογές και να προχωρούν σε αγορές μέσα από αυτές. Αλλά η επιμονή της Apple να θέτει όλους τους κανόνες σχετικά με τις εφαρμογές iPhone, εμπόδιζε τους χρήστες της να δοκιμάσουν μερικές ευφάνταστες τεχνολογίες όπως η Delta. 

Οι θεσμικές πιέσεις για άρση των αυστηρών πολιτικών της Apple 

Τα δικαστήρια και οι ρυθμιστικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων αυτών των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Νότιας Κορέας, της Βρετανίας και της Ιαπωνίας, προσπαθούν να χαλαρώσουν τον έλεγχο της Apple και της Google στις εφαρμογές για να εμπλουτίσουν την εμπειρία των χρηστών αλλά και να μειώσουν το κόστος για αγορές εντός εφαρμογής . 

Το παράδειγμα της εφαρμογής Delta, μπορεί να δείξει πως η αντιμονοπωλιακή πίεση αλλάζει το iPhone προς το καλύτερο και πώς μια εναλλακτική εφαρμογή θα μπορούσε να λειτουργήσει στο μέλλον. 

Από απαγορευμένη η κορυφαία εφαρμογή στις Ηνωμένες Πολιτείες 

Το Delta είναι ένα είδος λογισμικού γνωστό ως «εξομοιωτής» βιντεοπαιχνιδιών που η Apple είχε κρατήσει έξω από το App store. Οι πιο έμπειροι τεχνολογικά μπορούσαν ακόμη και με τις απαγορεύσεις που έθετε η Apple να βρίσκουν λύσεις για τη χρήση εξομοιωτών, οι οποίες υπήρχαν σε μια νομικά γκρίζα ζώνη. 

Ορισμένες εταιρείες παιχνιδιών έχουν πει ότι οι εξομοιωτές καταπατούν τα πνευματικά τους δικαιώματα επειδή οι άνθρωποι μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να παίξουν πειρατικά αντίγραφα παιχνιδιών. Οι εξομοιωτές είναι πιο εύκολα προσπελάσιμοι στα κινητά Android, αλλά και εκεί το νομικό πλαίσιο είναι λίγο θολό. 

Υπάρχουν νόμιμες χρήσεις για εξομοιωτές, συμπεριλαμβανομένων αυτώ που μέσω των οποίων γίνεται η αναβίωση παιχνιδιών από την κονσόλα Nintendo 64 της δεκαετίας του 1990 για αναπαραγωγή σε iPhone. 

Η έκπληξη ήταν η ανατροπή της απαγόρευσης των εξομοιωτών από την Apple τον Απρίλιο, παρόλο που οι εξομοιωτές δεν τροποποίησαν την πολιτική τους για τα πνευματικά δικαιώματα.  

Ο Ρίλεϊ Τέστατ έχει εργαστεί σε εξομοιωτές για περισσότερο από μια δεκαετία. Πριν από δύο εβδομάδες, αυτός και ο συνιδρυτής Σέιν Γκιλ της Delta έλαβαν έγκριση να κάνουν την εφαρμογή διαθέσιμη στο αμερικανικό iPhone App Store.  

Από τότε, σύμφωνα με το Sensor Tower, είναι σταθερά η δωρεάν εφαρμογή iPhone με τις περισσότερες λήψεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Σύμφωνα με την Washington Post, η Apple δεν έδωσε απαντήσεις σχετικά με το τι ήταν αυτό που την έκανε να αλλάξει γνώμη σχετικά με τις εφαρμογές εξομοιωτών. Όμως ο Τεστούτ και ο Γκιλ λένε ότι υπεύθυνες ήταν οι αλλαγές που επιβλήθηκαν από την αμερικανική κυβέρνηση. 

Οι Σέιν Γκιλ και Ρίλεϊ Τέστατ είχαν ολοκληρώσει τη δημιουργία του AltStore PAL, ένα από τα νέα, εναλλακτικά καταστήματα εφαρμογών στα iPhone στην Ευρωπαϊκή Ένωση που η δημιουργία του έγινε εφικτή χάρη στο νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές. Στόχος του νόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν να δώσει στους Ευρωπαίους χρήστες περισσότερες επιλογές για λήψη εφαρμογών και για πληρωμή στις ψηφιακές τους αγορές. 

Οι Τέστατ και Γκιλ πιστεύουν ότι η Apple δεν ήθελε το AltStore PAL, το οποίο μέχρι στιγμής περιλαμβάνει τη Delta και μια αδελφική εφαρμογή, να γίνει δημοφιλές όσο η Delta ήταν απαγορευμένη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τους ίδιους αυτοί οι φόβοι της Apple απέναντι στην δημοτικότητα του AltStore PAL, οδήγησνα την εταιρεία στην απόφαση να ανοίξει τις πόρτες της στη Delta. 

Η αύξηση των λήψεων της εφαρμογής αυτόν τον μήνα δείχνει πόσο σημαντικό είναι για τους χρήστες των iPhone το App Store καθώς έτσι βρίσκουν εφαρμογές και παράλληλα εμπιστεύονται ότι αυτές είναι ασφαλείς. Αλλά η ανεκπλήρωτη μέχρι τώρα ζήτηση για τη Delta δείχνει επίσης τα μειονεκτήματα στον έλεγχο της Apple σχετικά με το τι μπορούν οι χρήστες να κάνουν στο iPhone τους. 

Παρόλο που η αξία του «περιποιημένου» App Store δεν αμφισβητείται, είναι σημαντικό οι χρήστες να μπορούν να εξερευνήσουν κι άλλες έξυπνες και ίσως κάπως πιο πρόχειρες εφαρμογές που για οποιονδήποτε λόγο δεν έχουν τη σφραγίδα έγκρισης της Apple. 

Με πληροφορίες από The Washington Post 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καταγγελία υπαλλήλων: Η Αpple απολύει και τιμωρεί όσους υποστηρίζουν την Παλαιστίνη

Διεθνή / Καταγγελία υπαλλήλων: Η Αpple απολύει και τιμωρεί όσους υποστηρίζουν την Παλαιστίνη

Όποιος εκφράζει υποστήριξη υπέρ της Παλαιστίνης με τη μορφή «της παλαιστινιακής μαντίλας, καρφιτσών, βραχιολιών ή ρούχων» «παραβιάζει την επιχειρηματική συμπεριφορά»
LIFO NEWSROOM
Γιατί η Apple πετάει τόσα πολλά χρήματα σε παραγωγές που δεν βλέπει σχεδόν κανείς;

Οθόνες / Γιατί η Apple πετάει τόσα πολλά χρήματα σε παραγωγές που δεν βλέπει σχεδόν κανείς;

Ο τεχνολογικός γίγαντας έχει την πολυτέλεια να ξοδεύει μυθικά ποσά για περιεχόμενο υψηλού κύρους αλλά χαμηλής ανταπόκρισης. Είναι αυτό μέρος μιας στρατηγικής ή απλά έχει λεφτά για πέταμα;
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα εμβόλια δεν προκαλούν αυτισμό - Όμως γιατί αυξάνονται τα ποσοστά του; 

Τech & Science / Τα εμβόλια δεν προκαλούν αυτισμό - Όμως γιατί αυξάνονται τα ποσοστά του; 

Δεκάδες επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα εμβόλια δεν σχετίζονται με τον αυτισμό, καθώς οι επιστήμονες αναζητούν την εξήγηση της αύξησής του στην παγκόσμια κοινότητα
LIFO NEWSROOM
Η Meta ανακοίνωσε ότι σταματάει το fact-checking. Πώς θα ξέρουμε αν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μάς λένε την αλήθεια; 

Τech & Science / Πώς θα γνωρίζουμε πλέον αν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μάς λένε την αλήθεια; 

Το Facebook, το Instagram και το Threads παύουν να κάνουν fact-checking στις αναρτήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τι σημαίνει αυτό για τα feeds και πώς μπορούμε να αποφύγουμε να πέσουμε θύματα παραπληροφόρησης;
LIFO NEWSROOM