To ιαπωνικό διαστημικό σκάφος Hayabusa 2 «πάτησε» στον αστεροειδή Ριούγκου

To ιαπωνικό διαστημικό σκάφος Hayabusa 2 «πάτησε» στον αστεροειδή Ριούγκου Facebook Twitter
0

Το ιαπωνικό διαστημικό σκάφος Hayabusa 2 άγγιξε την επιφάνεια του αστεροειδούς Ριούγκου και πέτυχε την αποστολή του να συλλέξει δείγμα από το ουράνιο σώμα, όπως ανακοίνωσε η ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία (JAXA).

Η επαφή έγινε στη 1:30π.μ (ώρα Ελλάδας) και η αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) συνεχάρη την αντίστοιχη ιαπωνική για το επίτευγμα.

Το σκάφος είχε φθάσει στον αστεροειδή, σε απόσταση περίπου 300 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, πέρυσι τον Ιούνιο μετά από ένα ταξίδι διάρκειας 3,5 ετών.

Όλον αυτόν τον καιρό, το εξερευνητικό σκάφος είχε παραμείνει σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τον Ριούγκου.

To ιαπωνικό διαστημικό σκάφος Hayabusa 2 «πάτησε» στον αστεροειδή Ριούγκου Facebook Twitter

Λίγες ώρες νωρίτερα όμως, προσέγγισε τον αστεροειδή διαμέτρου περίπου ενός χιλιομέτρου, τον «άγγιξε» και εξαπέλυσε πάνω του ένα μικρό βλήμα από ταντάλιο, βάρους πέντε γραμμαρίων, με ταχύτητα άνω των 1.000 χιλιομέτρων την ώρα.

Σωματίδια διασκορπίστηκαν λόγω της πρόσκρουσης και συλλέχθηκαν από ένα όργανο του σκάφους.


Μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο, η JAXA θα προχωρήσει και στην επόμενη, ακόμη πιο εντυπωσιακή φάση της αποστολής, προκαλώντας μια έκρηξη στον Ριούγκου, ώστε να ανοίξει κρατήρα στην επιφάνειά του.

Το σκάφος θα κατέβει, στη συνέχεια, για να συλλέξει περισσότερα δείγματα.

Αν όλα πάνε καλά, τα δείγματα θα επιστρέψουν στη Γη τον Δεκέμβριο του 2020 και η χημική τους σύσταση θα αναλυθεί εξονυχιστικά στα επιστημονικά εργαστήρια. Το 2005, οι Ιάπωνες είχαν κάνει μια ανάλογη αποστολή στον αστεροειδή Ιτοκάβα.

«Κάναμε επιτυχή προσεδάφιση και εξαπολύσαμε ένα βλήμα», ανακοίνωσε ο διευθυντής του πρότζεκτ, Γιούτσι Τσουντά, στους δημοσιογράφους. «Καταφέραμε την ιδανική προσεδάφιση, κάτω από τις καλύτερες δυνατές συνθήκες». 

Οι επιστήμονες συνεχίζουν να συλλέγουν στοιχεία από το διαστημικό σκάφος, που καταφτάνουν με καθυστέρηση περίπου 16 λεπτών στη Γη, εξαιτίας της τεράστιας απόστασης που διανύουν τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα, με την ταχύτητα του φωτός. 

Οι ερευνητές εκτιμούν πως ο αστεροειδής είναι πιθανό να περιέχει σχετικά μεγάλες ποσότητες οργανικών ενώσεων και νερού, από την «πρώτη ύλη» του ηλιακού μας συστήματος, που σχηματίστηκε πριν από περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια. 

Τα 10 γραμμάρια του πολύτιμου δείγματος, θα επιστρέψουν στον πλανήτη το 2020, σε πεδίο προσγειώσεων στη Νότια Αυστραλία, μετά από ταξίδι συνολικά τριών δισεκατομμυρίων μιλίων. 

Με πληροφορίες από JAXA, NASA και Guardian

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συντροφιά ενός κατοικιδίου ισοδυναμεί με τα οφέλη του γάμου ή της φιλίας στην ψυχική υγεία

Τech & Science / Η συντροφιά ενός κατοικιδίου ισοδυναμεί με τα οφέλη του γάμου ή της φιλίας στην ψυχική υγεία

Οφέλη ζωής αξίας 90.000 δολαρίων προσφέρει η καθημερινή σχέση με έναν σκύλο ή γάτα, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη – Κάλεσμα για άρση των περιορισμών στην κατοχή κατοικιδίων
LIFO NEWSROOM
Πώς η Μεσογειακή διατροφή και η άσκηση μπορούν να προστατεύσουν την υγεία των οστών στους ηλικιωμένους

Τech & Science / Πώς η Μεσογειακή διατροφή και η άσκηση μπορούν να προστατεύσουν την υγεία των οστών στους ηλικιωμένους

Νέα έρευνα δείχνει ότι η χαμηλών θερμίδων Μεσογειακή δίαιτα, σε συνδυασμό με τακτική φυσική δραστηριότητα, μπορεί να προστατεύσει την οστική υγεία των ηλικιωμένων γυναικών
LIFO NEWSROOM
Ο Ανταρόλυκος επιστρέφει: Πώς επιστήμονες «ανέστησαν» ένα προϊστορικό ζώο που εξαφανίστηκε πριν 13.000 χρόνια

Τech & Science / Ο Ανταρόλυκος επιστρέφει: Πώς επιστήμονες «ανέστησαν» ένα προϊστορικό ζώο που εξαφανίστηκε πριν 13.000 χρόνια

Οι ειδικοί έφεραν τους Ανταρόλυκους στη ζωή χρησιμοποιώντας ανάλογη μέθοδο με εκείνη βάσει της οποίας δημιουργήθηκε το πρώτο κλωνοποιημένο θηλαστικό, το πρόβατο Dolly
LIFO NEWSROOM