To ιαπωνικό διαστημικό σκάφος Hayabusa 2 «πάτησε» στον αστεροειδή Ριούγκου

To ιαπωνικό διαστημικό σκάφος Hayabusa 2 «πάτησε» στον αστεροειδή Ριούγκου Facebook Twitter
0

Το ιαπωνικό διαστημικό σκάφος Hayabusa 2 άγγιξε την επιφάνεια του αστεροειδούς Ριούγκου και πέτυχε την αποστολή του να συλλέξει δείγμα από το ουράνιο σώμα, όπως ανακοίνωσε η ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία (JAXA).

Η επαφή έγινε στη 1:30π.μ (ώρα Ελλάδας) και η αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) συνεχάρη την αντίστοιχη ιαπωνική για το επίτευγμα.

Το σκάφος είχε φθάσει στον αστεροειδή, σε απόσταση περίπου 300 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, πέρυσι τον Ιούνιο μετά από ένα ταξίδι διάρκειας 3,5 ετών.

Όλον αυτόν τον καιρό, το εξερευνητικό σκάφος είχε παραμείνει σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τον Ριούγκου.

To ιαπωνικό διαστημικό σκάφος Hayabusa 2 «πάτησε» στον αστεροειδή Ριούγκου Facebook Twitter

Λίγες ώρες νωρίτερα όμως, προσέγγισε τον αστεροειδή διαμέτρου περίπου ενός χιλιομέτρου, τον «άγγιξε» και εξαπέλυσε πάνω του ένα μικρό βλήμα από ταντάλιο, βάρους πέντε γραμμαρίων, με ταχύτητα άνω των 1.000 χιλιομέτρων την ώρα.

Σωματίδια διασκορπίστηκαν λόγω της πρόσκρουσης και συλλέχθηκαν από ένα όργανο του σκάφους.


Μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο, η JAXA θα προχωρήσει και στην επόμενη, ακόμη πιο εντυπωσιακή φάση της αποστολής, προκαλώντας μια έκρηξη στον Ριούγκου, ώστε να ανοίξει κρατήρα στην επιφάνειά του.

Το σκάφος θα κατέβει, στη συνέχεια, για να συλλέξει περισσότερα δείγματα.

Αν όλα πάνε καλά, τα δείγματα θα επιστρέψουν στη Γη τον Δεκέμβριο του 2020 και η χημική τους σύσταση θα αναλυθεί εξονυχιστικά στα επιστημονικά εργαστήρια. Το 2005, οι Ιάπωνες είχαν κάνει μια ανάλογη αποστολή στον αστεροειδή Ιτοκάβα.

«Κάναμε επιτυχή προσεδάφιση και εξαπολύσαμε ένα βλήμα», ανακοίνωσε ο διευθυντής του πρότζεκτ, Γιούτσι Τσουντά, στους δημοσιογράφους. «Καταφέραμε την ιδανική προσεδάφιση, κάτω από τις καλύτερες δυνατές συνθήκες». 

Οι επιστήμονες συνεχίζουν να συλλέγουν στοιχεία από το διαστημικό σκάφος, που καταφτάνουν με καθυστέρηση περίπου 16 λεπτών στη Γη, εξαιτίας της τεράστιας απόστασης που διανύουν τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα, με την ταχύτητα του φωτός. 

Οι ερευνητές εκτιμούν πως ο αστεροειδής είναι πιθανό να περιέχει σχετικά μεγάλες ποσότητες οργανικών ενώσεων και νερού, από την «πρώτη ύλη» του ηλιακού μας συστήματος, που σχηματίστηκε πριν από περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια. 

Τα 10 γραμμάρια του πολύτιμου δείγματος, θα επιστρέψουν στον πλανήτη το 2020, σε πεδίο προσγειώσεων στη Νότια Αυστραλία, μετά από ταξίδι συνολικά τριών δισεκατομμυρίων μιλίων. 

Με πληροφορίες από JAXA, NASA και Guardian

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πρόωρα νεογνά έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και εισόδημα ως ενήλικες, δείχνει έρευνα

Τech & Science / Τα πρόωρα νεογνά έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και εισόδημα ως ενήλικες, δείχνει έρευνα

Οι πρόωρες γεννήσεις και οι συναφείς γνωστικές, αναπτυξιακές και σωματικές επιπτώσεις της προωρότητας στην υγεία συνδέονται με χαμηλότερο εισόδημα από την απασχόληση, περιορισμένη εγγραφή σε πανεπιστήμια και χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο μέχρι την ηλικία των 28 ετών
LIFO NEWSROOM
Νυχτερίδες βαμπίρ τρέχουν σε διάδρομο και αποκαλύπτουν πώς χρησιμοποιούν το αίμα που καταναλώνουν

Τech & Science / Νυχτερίδες βαμπίρ τρέχουν σε διάδρομο και αποκαλύπτουν πώς χρησιμοποιούν το αίμα που καταναλώνουν

Για να επιβεβαιώσουν τις υποθέσεις τους, οι ερευνητές τάισαν τις νυχτερίδες με αίμα αγελάδας εμπλουτισμένο με αμινοξέα, τα οποία παρακολούθησαν με ειδικές μοριακές ετικέτες
LIFO NEWSROOM
Ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος στον κόσμο εκτοξεύεται στο διάστημα σε δοκιμή για την εξερεύνηση του Άρη

Τech & Science / Ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος στον κόσμο εκτοξεύεται στο διάστημα σε δοκιμή για την εξερεύνηση του Άρη

Ο δορυφόρος θα παραμείνει σε τροχιά για έξι μήνες, δίνοντας στους επιστήμονες τη δυνατότητα να παρατηρήσουν την απόδοση του ξύλου στο διάστημα και να αξιολογήσουν τις πιθανές του εφαρμογές στις επερχόμενες διαστημικές αποστολές
LIFO NEWSROOM
«Space Race»: Πώς η Ινδία φτάνει στον Άρη για λιγότερο από όσο κόστισε το «Gravity» 

Τech & Science / «Space Race»: Πώς η Ινδία στέλνει διαστημόπλοια στη Σελήνη και στον Άρη με πολύ λιγότερα χρήματα από τις ΗΠΑ

Η Ινδία κατασκευάζει εγχώρια όλα όσα χρειάζεται το διαστημικό της πρόγραμμα, καταφέρνοντας έτσι να ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ και τη Ρωσία στην «κούρσα» της διαστημικής εξερεύνησης δαπανώντας πολύ λιγότερα χρήματα
LIFO NEWSROOM