Λίγους μήνες νωρίτερα, μια γυναίκα που υπέστη σοβαρά εγκαύματα δευτέρου βαθμού έγινε ή πρώτη περίπτωση ασθενούς που δέχτηκε θεραπεία με δέρμα ψαριού.
Σήμερα, οι γιατροί στη Βραζιλία που πρώτοι δοκίμασαν να εφαρμόζουν αυτή την εναλλακτική θεραπεία έχουν πλέον αρχίσει να χρησιμοποιούν το δέρμα ψαριού και σε άλλους ασθενείς.
Οι γιατροί δοκιμάζουν μια εναλλακτική θεραπεία και όχι τις παραδοσιακές αλοιφές, δημιουργώντας έναν επίδεσμο με αποστειρωμένο δέρμα ενός ψαριού που ονομάζεται Tilapia.
Το συγκεκριμένο δέρμα ψαριού επιλέχθηκε επειδή είναι πλούσιο σε κολλαγόνο τύπου α' και υγρασία, κάτι που θεωρείται πως βοηθά στην επούλωση των εγκαυμάτων και παρέχει στην ασθενή τις απαραίτητες πρωτεΐνες.
Η πρωτοποριακή βιολογική θεραπεία έχει αναπτυχθεί από μια ομάδα ερευνητών με πλαστικούς χειρουργούς και ακόμη δοκιμάζεται πιλοτικά.
Ο Δρ. Maciel, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος του Ινστιτούτου Υποστήριξης Εγκαυμάτων, δήλωσε: «Ανακαλύψαμε πως το δέρμα των ψαριών αποδίδει σημαντικά καλύτερα στη διαδικασία επούλωσης και έχει καταπραϋντικές ιδιότητες στη θεραπεία σοβαρών τραυμάτων που προκαλούνται από εγκαύματα».
«Εκπλαγήκαμε όταν είδαμε ότι η ποσότητα των πρωτεϊνών κολλαγόνου, τύπου 1 και 3, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές για την επούλωση ουλών υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες στο δέρμα των ψαριών αυτών. Είναι μεγαλύτερες ακόμη και συγκριτικά με το ανθρώπινο δέρμα πρόσθεσε ο Maciel.
Η θεραπεία με δέρμα τιλάπια επίσης μειώνει το χρόνο επούλωσης έως και αρκετές ημέρες και μειώνει τη χρήση παυσίπονων.
Οι αρχικές παρτίδες δέρματος μελετήθηκαν και προετοιμάστηκαν από μια ομάδα ερευνητών στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Σεαρά.
σχόλια