Mobile Βιβλία

Mobile Βιβλία Facebook Twitter
0

Όληαυτή η συζήτηση που προκλήθηκε τηνπροηγούμενη εβδομάδα για τα e-booksκαι τη διανομή τους, με αφορμή τηνπαρουσίαση του ηλεκτρονικού αναγνωστικούKindle της Amazonπου παρουσιάσαμε και σε αυτή τη στήληστο προηγούμενο τεύχος, έφερε στηνεπιφάνεια διάφορα ζητήματα που αφορούνστη δημιουργία και διανομή προϊόντωνπνευματικού μόχθου.

Ένααπό αυτά τα ζητήματα εντοπίζεται στηνΙαπωνία, όπου σύμφωνα με την αυστραλέζικηεφημερίδα «Sunday HeraldTimes», τα μισά από ταβιβλία που βρίσκονται στο τοπ 10 τωνπωλήσεων έχουν γραφτεί όχι με χαρτί καιστυλό, όχι με γραφομηχανή, ούτε μευπολογιστή, αλλά με πληκτρολόγιο κινητούτηλεφώνου. Ναι, καλά διαβάσατε, φίλεΓουτεμβέργιε, στο αχανές μετρό τουΤόκιο, στο Superfast τρένο τουΝαγκάνο ή στα λεωφορεία της Οζάκα, οιΙάπωνες συγγραφείς (και wannabeλογοτέχνες) εκφράζονται μέσω τουalphanumeric πληκτρολογίουτους.

ΟιΝουβέλες Κινητού (ή keitaishousetsu) προέρχονται απόπρωτάρηδες συγγραφείς, ως επί το πλείστον,που υπογράφουν με μονολεκτικά ψευδώνυμα,ενώ το αναγνωστικό κοινό τους αποτελείταιστη συντριπτική πλειοψηφία από νεαρέςγυναίκες που δηλώνουν εξαρτημένες απότη χρήση κινητού. Οι ιστορίες των βιβλίωναυτών περιγράφουν εφηβικά ρομάντζαπασπαλισμένα με αγχωμένο σεξ καιναρκωτικά, που αποτελούνται από προτάσειςτης μιας αράδας, συνοδευόμενες απόemoticons [ :-) ] και αποσιωπητικά(που υποδηλώνουν ότι ο κεντρικόςχαρακτήρας σκέφτεται) ενώ απουσιάζειπαντελώς κάθε καλολογικό στοιχείο καιεμβάθυνση στους χαρακτήρες.

Χαρακτηριστικήείναι η περίπτωση της Ριν, 21 ετών,νηπιαγωγού από την Kokura,η οποία κατάφερε με μια mobileνουβέλα της στην οποία περιέγραφε τιςερωτικές και παραβατικές περιπέτειεςμιας έφηβης μαθήτριας, να πουλήσει420.000 αντίτυπα του βιβλίου της, ρίχνονταςαπό την κορυφή τους Αδερφούς Καραμαζώφ.Το βιβλίο της με τίτλο Koizora (Ο Ουρανόςτης Αγάπης), «χτυπημένο» όλο μετους αντίχειρες, δημοσιεύτηκε πρωτίστωςσε ένα site συνδρομητώναναγνωστών παρόμοιου περιεχομένου,πριν το ανακαλύψει ο εκδοτικός οίκοςκαι το τυπώσει, πριν από περίπου έναχρόνο.

Τογεγονός ότι τα μισά τουλάχιστον βιβλίατου γιαπωνέζικου τοπ 10 έχουν γραφτείμε παρόμοιο τρόπο έκανε τον πρόεδρο τουμεγαλύτερου εγχώριου εκδοτικού οίκουGoma Books να αναφερθεί στο φαινόμενο όχιως παροδικό trend αλλά «ωςμια νέου τύπου κουλτούρα».

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Φανταστείτεμια κινηματογραφική οθόνη όπου θαπροβάλλονται (ψηφιακά) ταινίες σε ανάλυσηυψηλότερη από αυτή που προσφέρει τοFull HighDefinition (1920 x1080). Προσθέστε σε αυτό επαγγελματικέςκάμερες που να αποτυπώνουν το όραμα τουσκηνοθέτη όχι πλέον σε φιλμ αλλά σεψηφιακό φορμά, και σε αναλύσεις πουξεπερνούν κατά πολύ αυτές του συμβατικούφιλμ, και έχετε μπροστά σας το μέλλοντου ψηφιακού σινεμά!

ΗSony έδωσε μια πρώτηγεύση από το μέλλον παρουσιάζοντας στηΘεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του 48ουΦεστιβάλ Κινηματογράφου, τον πρώτοεπαγγελματικό προβολέα τεχνολογίας και την νέα επαγγελματική κάμερα CineAltaF23. (Περισσότερα:www.sonybiz.net/4k)

Ηομολογουμένως εντυπωσιακή ποιότηταεικόνας, διπλάσιας σε ανάλυση από τασυμβατικά μέσα κινηματογραφικήςπροβολής, ενθουσίασε αρκετούς από τουςδημοσιογράφους και επαγγελματίες τουχώρου που παρευρέθησαν στο φουτουριστικόπερίπτερο της Sony στηνΑποθήκη 8, των εγκαταστάσεων του Φεστιβάλ.Παράλληλα όμως, η παρουσίαση ήγειρε καιαρκετά ζητήματα σχετικά με το μέλλοντης κινηματογραφικής βιομηχανίας, ιδίωςσε σχέση με τις υπόλοιπες πτυχές της,όπως αυτή της οικιακής ψυχαγωγίαςπου, εντέλει, αντιμετωπίζεται ανταγωνιστικάαπό την πρώτη. Το σίγουρο είναι πάντωςπως όλες αυτές οι αναδυόμενες τεχνολογίεςαπόδοσης υψηλής ευκρίνειας θα μαςπροσφέρουν εικόνες απαράμιλλης ποιότητας.Μακάρι να δούμε και ισάξιου επιπέδουμε την ευκρίνειά τους ταινίες φτιαγμένεςεξολοκλήρου από ελληνικά χέρια.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM