Οι αληθινές «ρέπλικες» του Hiroshi Ishiguro

Οι αληθινές «ρέπλικες» του Hiroshi Ishiguro Facebook Twitter
0
Οι αληθινές «ρέπλικες» του Hiroshi Ishiguro Facebook Twitter

Υπάρχουν δεκάδες ονόματα για να βαφτίσεις ένα ρομπότ. Ο Hiroshi Ishiguro, ένας ρομποτιστής στο Πανεπιστήμιο της Οσάκα στην  Ιαπωνία –και κορυφαίος στον τομέα του– ονομάζει το μοντέλο που έχει δημιουργήσει Geminoid HI-2. Το Geminoid είναι ένα αντίγραφο του εαυτού του. Μοιάζει σαν να βλέπεις το δίδυμο αδερφό του. Παίρνει τις ίδιες εκφράσεις, νομίζεις ότι αναπνέει και ίσως έχει ένα πιο αυστηρό βλέμμα, μόνο που δεν είναι πραγματικός άνθρωπος από σάρκα και αίμα αλλά μια ρέπλικα φτιαγμένη από συνθετική σιλικόνη και εκατοντάδες μικροτσίπ. Ο συμπαθής επιστήμονας ελέγχει τις εκφράσεις του προσώπου και τις κινήσεις του δημιουργήματος του με την βοήθεια ενός υπολογιστή.

Ο Ishiguro λέει στο LIFO.gr πως αποφάσισε να ασχοληθεί με τα ρομπότ για να απαντήσει στο θεμελιώδης ερώτημα «τι είναι ο άνθρωπος;» Το Geminoid δεν είναι το πρώτο ρομπότ που έχει φτιάξει. Το ανθρωπόμορφο μηχάνημα του είναι το αποτέλεσμα της υπόθεσης του και μιας πολύχρονης έρευνας. Αν και αρχικά οι σπουδές του αφορούσαν την πληροφορική και την τεχνική νοημοσύνη, όσο πιο πολύ εμβάθυνε στο αντικείμενο του, τόσο πιο πολύ πλησίαζε σε μια πιο ριζοσπαστική προσέγγιση. Σκέφτηκε όπως αναφέρει ότι «η τεχνητή νοημοσύνη για να είναι αληθινή χρειάζεται ένα σώμα για να αποκτήσει εμπειρίες από μόνη της. Τότε αποφάσισα να σπουδάσω ρομποτική. Ξεκίνησα αυτό το επικοινωνιακό ρομποτικό πρότζεκτ από τα μέσα των 90’ς. Έτσι, ασχολούμαι με αυτό για περίπου 20 χρόνια».

Αυτό που διαφοροποιεί το Geminoid από διάφορα άλλα ρομπότ όπως π.χ. το διάσημο Asimo της Honda είναι πως είναι καθαρά ανθρωπομορφικό στην εμφάνιση του και όχι απλά μηχανικό. Η μορφή του εναρμονίζεται πλήρως με την πεποίθηση του Ishiguro ότι εφόσον τα ρομπότ θα αντικαταστήσουν μελλοντικά κάποιες πρακτικές λειτουργίες της καθημερινής μας ζωής πρέπει να δίνουν την αίσθηση της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης. «Ένα ρομπότ είναι ένας καθρέπτης που αντικατοπτρίζει τον άνθρωπο, ένα geminoid είναι μια ακριβή αντανάκλαση του ατόμου.» Αυτή η αρχή είναι θεμελιώδης επειδή κατά την άποψη του για τους ανθρώπους, η ανθρώπινη παρουσία και επαφή είναι κάτι το φυσιολογικό και αναπόφευκτο.

Το μέλλον που φαντάστηκαν κορυφαίοι συγγραφείς της επιστημονικής φαντασίας όπως ο Isaac Asimov και o Shirow Masamune ή ταινίες όπως το Blade Runner φαντάζει τον 21ο αιώνα πιο κοντά από ποτέ. Σύμφωνα με τον Ishiguro έχει ήδη γίνει πραγματικότητα: « Μέχρι στιγμής οι άνθρωποι έχουν κάνει πραγματικότητα με καινούργιες τεχνολογίες το όραμα της λογοτεχνίας και των ταινιών και αυτό θα συνεχιστεί.» Αν και στην ερώτηση του πόσο στοιχίζει ένα geminoid, η απάντηση του είναι περίπου 100.000 δολάρια, σίγουρα θα έρθει μια εποχή που όχι μόνο θα φιγουράρουν σε βιτρίνες πολυτελών εμπορικών καταστημάτων σαν αξιοπερίεργο θέαμα αλλά θα αποτελούν κάτι παραπάνω για τους ανθρώπους. Το πρώτο βήμα έχει ήδη γίνει.   

Οι αληθινές «ρέπλικες» του Hiroshi Ishiguro Facebook Twitter

Hello, my name is

Τα όνειρα για τη δημιουργία μηχανικών ανθρώπων υπήρχαν από την αρχαιότητα. Ανά τους αιώνες, η ανθρώπινη φαντασία έχει επινοήσει εκατοντάδες ρομπότ –ορδές γήινων ή εξωγήινων ρομπότ που άλλοτε έχουν δημιουργηθεί από την ανίερη ένωση ανθρώπου και μηχανής και άλλοτε είναι αποτέλεσμα διαφόρων βιολογικών μεταλλάξεων. Ανθροπόμορφα, τερατώδη, μηχανές που έχουν αναπτύξει υψηλή νοημοσύνη. Από τα υπηρεσιακά ανδροειδή του Άλιεν έως τον τρομακτικό Gort από το The Day the Earth Stood Still μαζέψαμε τις πιο επιβλητικές κινηματογραφικές φυλές ρομπότ που έχουν απασχολήσει την ποπ κουλτούρα.

Cylons: Οι Cylons είναι τρομακτικοί γιατί δεν μπορείς να τους ξεχωρίσεις από τους ανθρώπους –τουλάχιστον τη νέα γενιά, επειδή οι εργάτες και οι στρατιώτες είναι κανονικές βαρβάτες μηχανές. Στο Battlestar Galactica του 1978 είναι δημιούργημα μιας ερπετόμορφης εξωγήινης φυλής. Στην αναβίωση του 2003 τους έχουν φτιάξει οι άνθρωποι και το έχουν μετανιώσει πάρα, πάρα πολύ. 

Replicants: Ο Ridley Scott ήθελε να χρησιμοποιήσει στο Blade Runner έναν νέο όρο που δεν είχε καμία σχέση με το ανδροειδές ή το ρομπότ. Ο σεναριογράφος David Peoples συμβουλεύτηκε την κόρη του που ασχολιόταν με την μικροβιολογία και την βιοχημεία και μαζί σκέφτηκαν τον όρο replicants από την ορολογία για τους κλώνους. Τον ίδιο ακριβώς όρο συναντάμε στην αναβίωση του Battlestar Galactica για να περιγράψουν τoυς humanoid cylons.

Bioroid: Ο όρος έγινε διάσημος το 1985 από την δημοφιλή mecha σαπουνόπερα, το Robotech, αλλά χρησιμοποιούταν από πριν στο cyberpunk και σε διάφορα RPG. Τον συναντάμε επίσης στο Appleseed του Masamune Shirow. Τα bioroids είναι τα πιο κοντινά στις ρέπλικες του Blade Runner.

Cyborg: Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1960 από τους επιστήμονες Manfred Clynes και Nathan S. Kline. Διάσημα cyborgs θεωρούνται μεταξύ άλλων ο Robocop, τα μοντέλα  T-800, T-850 και T-10 από τη σειρά ταινιών «Ο Εξολοθρευτής», ο Darth Vader από το Star Wars, ο Iron Man και η Motoko Kusanagi από το Ghost in the Shell.

Dalek: Είναι οι πιο τρομακτικοί κακοί στο σύμπαν του Doctor Who. Μια μεταλλαγμένη εξωγήινη φυλή, στην πραγματικότητα είναι cyborgs από τον πλανήτη Skaro που δημιουργήθηκαν από τον σατανικό επιστήμονα Davros. Στον Doctor Who επίσης συναντάμε τους σατανικούς Cybermen, cyborgs που προήλθαν από μια ανθρωπόμορφη εξωγήινη φυλή που μεταμόσχευσε τεχνητά και μηχανικά μέλη για να μην εξαφανιστεί. 

The Borg: Οι Borg είναι μια ψευδό-φυλή από «κυβερνητικούς οργανισμούς» που αφομοιώνει ό,τι κινείται μπροστά της για πετύχει την τελειότητα. Βρίσκουν τη νέμεση στο πρόσωπο του Captain Picard. Όλα στο Star Trek φυσικά.

Android: Ο πιο διάσημος όρος για τα ανθρωπόμορφα και οργανικά ρομπότ. Τον συναντάμε σχεδόν παντού. Από τα Star Wars μέχρι τα Alien. Ανδροειδή θεωρείται και ο Data του Star Trek: The Next Generation. To αντίθετό του είναι το gynoid (το γυναικείο ρομπότ), ενώ για συντομία λέγεται και Droid. 

Humanoid: Συνώνυμο του Android. Συνήθως πάει πλάι στο robot ως επίθετο. Το πιο γνωστό humanoid στον κινηματογράφο είναι το maschinenmensch, το γυναικείο ρομπότ του Metropolis του Fritz Lang.

Synthoid: Μια τεχνητή μορφή ζωής που κάνει την εμφάνιση της στους GI Joe και έχει ως πρότυπο τα cyborgs του Εξολοθρευτή.

Autobot: H φυλή των αυτοκινήτων που γίνονται τεράστια ρομπότ στους Transformers. Οι αντίπαλοί τους φυσικά είναι οι Decepticons. Χαίρε Optimus Prime!

Homunculus: Παραπλήσιος όρος με το γκόλεμ. Στην αλχημεία τα homunculi είναι ανθρωπόμορφα πλάσματα φτιαγμένα από άψυχη ύλη (συνήθως μικροσκοπικά). Homunculus είναι ο λατρεμένος Roger στο «Hellboy» του Mike Mignola και οι «κακοί» στο κορυφαίο «Full Metal Alchemist» της Hiromu Arakawa.

Ρομπότ ανά τους αιώνες

Τάλως – 400 π.χ.

Ο μηχανικός ιππότης του Leonardo Da Vinci – 1495

H «εύπεπτη πάπια» – 1739

Televox – 1927

Gakutensoku – 1929

Shakey το ρομπότ – 1966

P3 – 1997

ASIMO – 2000

Robonaut 2 – 2010

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM