Όταν ο Κρόνος κρύφτηκε πίσω απ' τη Σελήνη

Όταν ο Κρόνος κρύφτηκε πίσω απ' τη Σελήνη Facebook Twitter
2

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να διακρίνετε τη Σελήνη και τον Κρόνο -δύο φωτογενή ουράνια σώματα- να γλιστρούν αργά, σχεδόν νωχελικά, στο βαθυκύανο στερέωμα. Στο τέλος, ο Κρόνος κρύβεται πίσω από τη Σελήνη και συνεχίζει αδιατάρακτος την αέναη πορεία του, ~1,5 δισεκατομμύριο χλμ. μακριά από τα περίεργα βλέμματα της ανθρωπότητας και του Colin Legg που τράβηξε το βίντεο.

Σας προκαλεί τα ίδια συναισθήματα δέους;

Πόσο προνομιούχοι είμαστε σήμερα, που διαθέτουμε άμεση πρόσβαση μέσω του διαδικτύου σε τέτοιο υλικό, όταν μόλις πριν από 4 αιώνες μόνο δύο ζευγάρια μάτια -αυτά του Γαλιλαίου και του Τόμας Χάριοτ- είχαν την ευκαιρία να ρίξουν κλεφτές ματιές στο παρασκήνιο του σύμπαντος.

 

Παρεμπιπτόντως, ο Γαλιλαίος δεν ήταν o πρώτος που παρατήρησε το φυσικό μας δορυφόρο μέσα από τηλεσκόπιο, αλλά ο Τόμας Χάριοτ! Τον Ιούλιο του 1609 [4 μήνες νωρίτερα από το Γαλιλαίο] είχε σχεδιάσει τις παρατηρήσεις του σε χαρτί, αλλά δεν τις δημοσίευσε ποτέ και γι αυτό το λόγο δεν πέρασε στην ιστορία.

 

 

Υ.Γ.: Η κλίμακα των μεγεθών και των αποστάσεων είναι ασύλληπτα μεγάλη. Τόσο που η συνειδητοποίηση της μικρότητας μας γίνεται εύκολη υπόθεση. Το αναφέρω αυτό, γιατί η κουλτούρα του είδους μας μοιάζει να αποκτά έναν ολοένα και πιο αυτιστικό/self-interested χαρακτήρα. Είναι προβληματική αυτή η τάση; Δεν γνωρίζω. Πιστεύω όμως ότι μια "εξωστρέφεια" στη διάθεση μας να γνωρίσουμε καλύτερα τον κόσμο ίσως να έκανε καλό. Κάτι σαν καλιμπράρισμα.

 

Τech & Science
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια