Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι συμβαίνει λίγο πριν από ένα ρέψιμο; (Γιατί το τι συμβαίνει αμέσως μετά το γνωρίζουμε: αμηχανία έως και ντροπή για μία φυσική λειτουργία του σώματος που έχει συνδεθεί με τους πλέον αγενείς τρόπους, ωστόσο η καταστολή της μπορεί να προκαλέσει σοβαρή δυσφορία τόσο στο αναπνευστικό όσο και στο γαστρεντερικό σύστημα. Το ρέψιμο μέχρι σήμερα θεωρείται ένα ταμπού της ανθρώπινης συμπεριφοράς και μάλιστα σε δημόσιο χώρο ή μπροστά σε άλλους...).
Το ρέψιμο δημιουργείται κατά την παραγωγή αερίου στο στομάχι, το οποίο ταξιδεύει από τον οισοφάγο προς τη στοματική κοιλότητα. Τη στιγμή εκείνη οι φωνητικές μας χορδές τεντώνονται ανακλαστικά για να εμποδίσουν την παλινδρόμηση τροφής.
Εάν το αέριο που βρίσκεται υπό πίεση εκτονωθεί γρήγορα, συντονίζεται με τις φωνητικές χορδές και άλλους μύες του οισοφάγου και του λαιμού, δημιουργώντας τον γαστρικό θόρυβο. Κοινώς, το ρέψιμο.
Ωστόσο, εάν προσπαθήσετε, μπορείτε να μετριάσετε τη συνολική ένταση ενός ρεψίματος.
Γιατί ρευόμαστε;
Για μερικούς ανθρώπους, το ρέψιμο δεν ξεκινά από το στομάχι. Αυτή η μορφή ρεψίματος συμβαίνει όταν ρουφάτε ασυνείδητα αέρα ο οποίος εγκλωβίζεται στον οισοφάγο. Αυτό το πλεόνασμα αέρα αργά ή γρήγορα πρέπει να απελευθερωθεί, ακολουθώντας την παραπάνω διαδρομή.
Αυτό το είδος ρεψίματος ονομάζεται υπεργαστρικό και είναι πιο σπάνιο από το γαστρικό ρέψιμο, κατά το οποίο το πλεόνασμα αέρα φτάνει στο στομάχι και έπειτα ταξιδεύει ξανά προς τα πάνω. Η διάκριση μεταξύ τους είναι σημαντική καθώς έτσι είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν με τον κατάλληλο τρόπο.
Σε περίπτωση που ρεύεστε συχνά, ανεξάρτητα από το αν έχετε καταναλώσει τροφή ή όχι, ή ακόμη και κατά την διάρκεια του ύπνου, μπορεί να υποφέρετε από το υπεργαστρικό ρέψιμο. Αυτή η μορφή μπορεί να μετατραπεί σε μια ασυνείδητη, επαναλαμβανόμενη πράξη που μπορεί να προκαλέσει χρόνια ενόχληση στο άτομο.
Η γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραπεία (cognitive behavioral therapy) σε συνδυασμό με την εξάσκηση της διαφραγματικής αναπνοής μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση του υπεργαστρικού ρεψίματος.
Πώς μπορούμε να ρευόμαστε λιγότερο;
Όσον αφορά το γαστρικό είδος ρεψίματος, υπάρχουν μερικοί τρόποι προκειμένου να ελέγξετε καλύτερα τον οισοφάγο σας και να προλάβετε τις ντροπιαστικές στιγμές.
• Αποφύγετε τα καλαμάκια, τις τσίχλες και το κάπνισμα. Όλα τα παραπάνω συμβάλουν στην αύξηση της ποσότητας αέρα που καταπίνετε.
• Πάρτε τον χρόνο σας όσο τρώτε. Όταν καταπίνετε το φαγητό γρήγορα μπορεί να καταπιείτε ταυτόχρονα περισσότερο αέρα από ό,τι θα θέλατε, γεγονός που θα οδηγήσει σίγουρα στο να ρευτείτε αργά ή γρήγορα.
• Εντοπίστε τροφές και ποτά που μπορεί να σας ενοχλούν και να επιδεινώνουν το ρέψιμο. Συνήθως τέτοιες τροφές αποτελούν τα τεχνητά γλυκαντικά, τα ανθρακούχα ποτά όπως η σόδα και η μπύρα, τα φασόλια, τα κρεμμύδια, τα φρούτα, η λακτόζη ή τα όσπρια.
• Βεβαιωθείτε ότι η οδοντοστοιχία σας είναι ευθυγραμμισμένη και οι σιαγόνες ακουμπούν σωστά η μια πάνω στην άλλη. Οι οδοντοστοιχίες με κακή εφαρμογή μπορεί να παγιδεύσουν τον αέρα και να προκαλέσουν περισσότερο ρέψιμο.
• Ελέγξτε τα φάρμακα που καταναλώνετε. Ορισμένα φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής όπως το ιχθυέλαιο και τα οπιοειδή, τα συμπληρώματα σιδήρου και φυτικών ινών μπορεί να προκαλέσουν την παραγωγή αερίων και κατά συνέπεια ρέψιμο.
• Δοκιμάστε κάποιο φάρμακο για τη μείωση των στομαχικών οξέων. Σε ορισμένους ανθρώπους, το ρέψιμο εμφανίζεται παράλληλα με την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και μπορεί να βελτιωθεί με φάρμακα που καταστέλλουν την παραγωγή οξέος.
Με στοιχεία από το The Washington Post.