Το διαστημικό σκάφος Perseverance της αποστολής Mars 2020 της NASA προσεδαφίστηκε επιτυχώς στην επιφάνεια του Άρη, με σκοπό να αναζητήσει ίχνη μικροβιακής ζωής στον πλανήτη και να τον μελετήσει γεωλογικά.
Το διαστημικό σκάφος προσεδαφίστηκε στον κρατήρα Jezero, περί τις 10:57μμ ώρα Ελλάδος. Στο κέντρο ελέγχου όλη η επιστημονική ομάδα ξέσπασε σε χειροκροτήματα και ιαχές πανηγυρισμών, και λίγο αργότερα, το διαστημικό όχημα έστειλε την πρώτη του φωτογραφία στη Γη.
Το σκάφος εισήλθε στην ατμόσφαιρα με την κυριολεκτικά διαστημική ταχύτητα των 20.000 χιλιομέτρων την ώρα και ένα ειδικά σχεδιασμένο αλεξίπτωτο σε συνδυασμό με τη μηχανικά ελεγχόμενη κάθοδο, ελάττωσαν την ταχύτητα του σκάφους στα 3 χιλιόμετρα ανά ώρα, ακουμπώντας απαλά και με ασφάλεια στην αρειανή επιφάνεια.
Κατά τη διάρκεια της απαιτητικής μανούβρας που είναι γνωστή ως «ο ελιγμός του γερανού», τρία καλώδια κατέβασαν το εξάτροχο όχημα στον Jezero. Το Perseverance φέρει επίσης και το πρώτο αρειανό ελικόπτερο, το Ingenuity. Με αυτό θα επιχειρηθεί για πρώτη φορά μια ελεγχόμενη πτήση σε άλλον πλανήτη από τη γη.
Βασικός σκοπός του Perseverance είναι η αναζήτηση πιθανών ιχνών προαιώνιας ζωής στον πλανήτη Άρη. Προηγούμενες αποστολές έχουν αποδείξει πως ο «γείτονας» της Γης φιλοξενούσε κάποτε νερό στην επιφάνειά του, πριν μετασχηματιστεί σε μία παγωμένη, ερυθρά έρημο.
Η αποστολή θα αξιοποιήσει την τελευταία «λέξη» της τεχνολογίας συγκεντρώνοντας πολύτιμα δεδομένα που θα προετοιμάσουν το «έδαφος» για μελλοντικές, επανδρωμένες αποστολές.
Το ρομποτικό ρόβερ μεγέθους SUV, γνωστό και ως Percy, είναι λίγο μεγαλύτερο και πιο βαρύ από το ρόβερ Curiosity που μελετά μέχρι σήμερα τον Άρη. Διαθέτει πιο εξελιγμένα επιστημονικά όργανα, ικανά για πιο φιλόδοξα πειράματα, αποτελώντας το πιο σύγχρονο εργαστήριο αστροβιολογίας που έχει ποτέ σταλεί σε άλλο ουράνιο σώμα.
Ζωντανά εικόνα από το κέντρο ελέγχου: