Βαρκελώνη: η πιο «έξυπνη» πόλη του κόσμου

Βαρκελώνη: η πιο «έξυπνη» πόλη του κόσμου Facebook Twitter
φωτογραφία αρχείου
1

«Μια έξυπνη πόλη μπορεί να νιώθει συνεχώς και σε πραγματικό χρόνο τον δικό της ρυθμό και παλμό. Ενσωματωμένοι αισθητήρες, αναλύουν και παρατηρούν μέσω δικτύων τα δεδομένα της πόλης. Κινητές συσκευές συνδέουν τους ανθρώπους με την πόλη και την πόλη με τους ανθρώπους της και όταν προκύψει πρόβλημα, η πόλη το γνωρίζει και άμεσα καλεί για βοήθεια.»

Αυτός είναι ο τρόπος που περιγράφει την έξυπνες πόλεις ο Νίκος Λαμπρογεώργος, senior account manager της εταιρίας προϊόντων και υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών Cisco, και συνεχίζει περιγράφοντας παραδείγματα τέτοιων πόλεων που υπάρχουν αυτή την στιγμή στον πλανήτη.

Πόλεις που εκμεταλλεύονται στο έπακρον τις δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες όταν συνδυαστούν με την χρήση του λεγόμενου «Internet of Things», ενός δικτύου ικανού να συνδέσει ταυτόχρονα δεδομένα, άτομα και αντικείμενα.


Όπως αναφέρει στην κορυφή των έξυπνων πόλεων βρίσκεται η Βαρκελώνη, όπου στους δρόμους της πόλης υπάρχει ο έξυπνος φωτισμός: τα φώτα LED που διαθέτουν αισθητήρες μπορούν να ανιχνεύσουν την κίνηση, τον καιρό, τη ρύπανση και τον θόρυβο.

Τα φώτα μπορούν να ελέγχονται εξ αποστάσεως, να ενεργοποιούνται ή να απενεργοποιούνται. Επίσης, με αισθητήρες κίνησης μπορούν να προσφέρουν ρύθμιση φωτεινότητας όταν δεν υπάρχει κίνηση, για περαιτέρω εξοικονόμηση ενέργειας.

Τα δεδομένα από τους αισθητήρες μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό αυξημένης κυκλοφοριακής κίνησης καθώς και στη βελτίωση της ασφάλειας.


Σε πλήρη ανάπτυξη υπάρχει και το έξυπνο parking: ανιχνευτές εικόνας και μετάλλων εγκατεστημένοι σε κάθε θέση στάθμευσης του δρόμου γνωρίζουν, εάν ο χώρος είναι κατειλημμένος.

Οι οδηγοί λαμβάνουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, σχετικά με τις διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης χρησιμοποιώντας μία mobile εφαρμογή στο κινητό τους τηλέφωνο.

Η ανάλυση των δεδομένων που παράγονται από αυτό το έξυπνο σύστημα, βοηθούν την πόλη να σχεδιάσει καλύτερους δρόμους και χώρους στάθμευσης.

Στο Σαν Φρανσίσκο η πόλη έχει διαθέσει σχεδόν 200 σύνολα δεδομένων στους προγραμματιστές, από τη δημόσια ασφάλεια έως και την υποδομή και εκείνοι έχουν δημιουργήσει περισσότερες από 60 εφαρμογές μέσων μεταφοράς.

Οι εφαρμογές δημόσιας ασφάλειας περιλαμβάνουν την παρακολούθηση των πιο επικίνδυνων σημείων της πόλης και χάρτη καθημερινής εγκληματικότητας.


Το Connected Renewable Energy SF Energy Map Tool συνδέεται με τις εγκαταστάσεις ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην πόλη. Τα δεδομένα μεταφέρονται σε μια ιστοσελίδα που βοηθά τους ιδιοκτήτες κτιρίων να αντλήσουν στοιχεία και δεδομένα.


Στην πόλη λειτουργούν 110 δημόσιοι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Οι δικτυωμένοι σταθμοί επιτρέπουν στην πόλη να παρακολουθεί τη χρήση και την κατάσταση των φορτιστών. Οι χρήστες συνδέονται σε ειδική εφαρμογή για να βρουν τον πλησιέστερο σταθμό και να παρακολουθήσουν τα στατιστικά στοιχεία χρήσης.


Στη Σιγκαπούρη έχει εγκατασταθεί ένα δίκτυο αισθητήρων, καμερών και συσκευών που παρακολουθούν από την ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα που απορροφούν τα δέντρα, έως την κυκλοφοριακή συμφόρηση και την κατάσταση των κτιρίων.


Η Σιγκαπούρη δημιουργεί, επίσης, ασύρματα δίκτυα που έχουν μεγαλύτερη κάλυψη, αλλά απαιτούν λιγότερη ισχύ από ένα καθιερωμένο Wi-Fi. Το ασύρματο δίκτυο θα χρησιμοποιηθεί επίσης για τη μετάδοση των δεδομένων που θα παράγει η πόλη.

Αισθητήρες σε δημόσια κτήρια ανιχνεύουν σεισμικές δονήσεις και στέλνουν μηνύματα σε πραγματικό χρόνο στους μηχανικούς της πόλης, για να ζητήσουν επιθεωρήσεις συγκεκριμένων κτιρίων.

Ποικίλες εφαρμογές χρησιμοποιώντας και επεξεργάζοντας τα ανοικτά δεδομένα των πόλεων βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, την εξυπηρέτηση των επισκεπτών και τουριστών της και την βιωσιμότητα των επιχειρήσεών της.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM