Καθώς ο κορωναϊός έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, άνθρωποι από την Ασία ή με ρίζες από εκεί ανέφεραν ότι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη εχθρότητα. Ο influencer μόδας Bryanboy είπε ότι σοκαρίστηκε όταν βρήκε «ρατσιστικές» εικόνες στους τοίχους ενός εστιατορίου της Στοκχόλμης.
«Μόλις υποβάλαμε την παραγγελία μας, παρατηρήσαμε όλες τις τεράστιες αφίσες στον τοίχο και υπήρχε ένα εικονογραφημένο πορτρέτο που έδειχνε τον Σι Τζινπίνγκ (πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας) πολύ κίτρινο με αυτιά νυχτερίδας και μια επικεφαλίδα που τον ανέφερε ως Βatman», είπε. Το εστιατόριο Riche έχει αφαιρέσει έκτοτε τις αφίσες και είπε ότι πολλοί πελάτες βρήκαν το έργο «ενοχλητικό και ρατσιστικό, κάτι που δεν ήταν η πρόθεσή τους», ενώ ζήτησαν συγγνώμη από όποιον είχε προσβληθεί.
Ο καλλιτέχνης πίσω από την αφίσα, ο οποίος υπογράφει τα έργα του με το όνομα Iron Art Works, ζήτησε συγγνώμη για τυχόν αναστάτωση που προκλήθηκε, αλλά όχι για την ίδια την εικόνα ενώ σε δήλωσή του έκανε λόγο για καλλιτεχνική ελευθερία και είπε πως έχει κάνει και άλλα έργα με πρωταγωνιστές ισχυρούς που τους σαρκάζει. «Δεν θα το έκανα εξαρχής, αν δεν το υποστήριζα. Εξακολουθώ να το κάνω», είπε στο BBC μέσω email. «Δεν θέλω να βλάψω τους ανθρώπους φυσικά, δεν είναι καθόλου πρόθεσή μου».
Ο Bryanboy, του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Bryan Yambao, γευμάτιζε στο εστιατόριο της σουηδικής πρωτεύουσας με ένα φίλο από το Χονγκ Κονγκ το Σάββατο και έγραψε στο Instagram για την αφίσα. «Από τότε που ξέσπασε ο Covid, εγώ και πολλοί από τους Ασιάτες που γνωρίζω έχουν υποστεί πολλές ρατσιστικές και ξενοφοβικές κακοποιήσεις στο Διαδίκτυο», δήλωσε στο BBC ο Yambao, ο οποίος είναι Φιλιππινέζος. «Το να το βλέπουμε και στην πραγματική ζωή ήταν κάπως σουρεαλιστικό»
Το έργο τέχνης χαρακτηρίζει τον Κινέζο πρόεδρο ως "Bat Man" (άνθρωπο νυχτερίδα) - σε μια προφανή αναφορά στη θεωρία ότι ο κορωνοϊός μπορεί να προήλθε από νυχτερίδες και εγκαταστάθηκε στο εστιατόριο πριν από αρκετές εβδομάδες. Η πανδημία προκάλεσε ένα κύμα ρατσισμού, ξενοφοβίας και ακόμη και βίας απέναντι σε ανθρώπους κινέζικης εθνικότητας, καθώς και σε ανθρώπους της Ανατολικής Ασίας. Σε μια περίπτωση στο Λονδίνο, ένας μαθητής από τη Σιγκαπούρη ξυλοκοπήθηκε από μια ομάδα ανδρών που φέρεται να είπε: «Δεν θέλω τον κορωνοϊό σου στη χώρα μου». Σχεδόν κάθε μέρα λαμβάνω σχόλια, μόνο και μόνο επειδή είμαι Ασιάτη», είπε ο Yambao. «Και δεν είναι μόνο online - αυτές οι εικόνες έχουν πραγματικές επιπτώσεις, επειδή δημιουργούν ένα εχθρικό περιβάλλον για τους Ασιάτες και εντείνουν τον ρατσισμό και την ξενοφοβία εναντίον τους».
«Σε αυτούς τους τρελούς καιρούς, όταν εκατομμύρια άνθρωποι πλήττονται από αυτήν την ασθένεια και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη πεθάνει, και ο κόσμος είναι ήδη σε τόσο κακή κατάσταση, πρέπει πραγματικά να δημιουργήσουμε διχαστικά έργα τέχνης;» διερωτήθηκε ο Yambao. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει να μην συνδέεται με συγκεκριμένες τοποθεσίες ή εθνότητες η πανδημία. «Αυτός δεν είναι "Ιός Γουχάν","Κινεζικός ιός" ή "Ασιατικός ιός"», ανέφερε ο οργανισμός σε οδηγία που εκδόθηκε νωρίτερα αυτό το έτος, προσθέτοντας ότι το «επίσημο όνομα της νόσου επιλέχθηκε σκόπιμα για να αποφευχθεί ο στιγματισμός».
σχόλια