Air Fryers: Μαγειρεύουν τόσο υγιεινά ή κάτι κάνουμε λάθος εδώ;

Air Fryers: Μαγειρεύουν τόσο υγιεινά ή κάτι κάνουμε λάθος εδώ; Facebook Twitter
Φωτό: Unsplash
0

Από το 2017 έως το 2019 πωλήθηκαν 10 εκ. air fryers στις ΗΠΑ με πολλούς ανθρώπους να έχουν πιστέψει το ότι οι φριτέζες αέρος είναι ένα γρήγος και κυρίως υγιεινός τρόπος για να παρασκευάζουν γεύματα που συμβάλλουν στη διατήρηση του βάρους τους και των φυσιολογικών τιμών στην πίεση, το σάκχαρο και τη γενικότερη φυσική τους κατάσταση.

Όμως, είναι το μαγείρεμα με τη φριτέζα αέρος όντως πιο υγιεινό από τις παραδοσιακές τεχνικές μαγειρέματος;Κατ’ αρχάς τι είναι τα air fryes και πώς λειτουργούν;  

Η φριτέζα αέρος είναι μια συσκευή κουζίνας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποκτήσετε την τραγανότητα των τηγανητών φαγητών χωρίς στην πραγματικότητα να τα τηγανίζετε σε λάδι. Τα παναρισμένα ή στεγνά καρυκευμένα φαγητά είναι από τις πιο δημοφιλείς συνταγές.

Αντί να τοποθετήσετε κάτι όπως το παναρισμένο κοτόπουλο σε ένα τηγάνι με λάδι, η φριτέζα αέρος διοχετεύει ζεστό αέρα γύρω από το κοτόπουλο και το κάνει να γίνει τραγανό και να ροδίσει, δημιουργώντας μια τραγανή υφή που μοιάζει με το τηγανητό κοτόπουλο.

Υπάρχουν ορισμένα οφέλη για την υγεία από τη χρήση μιας φριτέζας αέρα

Δεδομένου ότι χρησιμοποιείτε λιγότερο λάδι όταν μαγειρεύετε σε μια φριτέζα αέρος, υπάρχουν ορισμένα οφέλη για την υγεία. Για αρχή, η χρήση μιας φριτέζας αέρα μπορεί να μειώσει 70 έως 80% των θερμίδων από τη διατροφή σας σε σύγκριση με το τηγάνισμα σε λάδι, εξηγεί η Ariana Cucuzza, διαιτολόγος, στην Cleveland Clinic.

Ο διατροφολόγος Andy Bellatti δηλώνει σχετικά: «Μια κουταλιά της σούπας λάδι έχει 125 θερμίδες. Όταν χρησιμοποιείτε μόνο ένα κουταλάκι του γλυκού λάδι σε μια φριτέζα αέρος, θα έχει πολύ λιγότερες θερμίδες από κάτι σε μια πραγματική φριτέζα, όπου απορροφάται πολύ περισσότερο λάδι. Είναι ένας τρόπος για να μειώσετε αρκετά σημαντικά την πρόσληψη θερμίδων».

Επιπλέον, η μείωση ή η απουσία λαδιού κατά το τηγάνισμα στον αέρα συμβάλλει στη μείωση του συνολικού λίπους.

«Για όσους προσέχουν την πρόσληψη λίπους για ιατρικούς λόγους, οι φριτέζες αέρος μπορούν να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε τηγανητά φαγητά που έχουν χαμηλότερη συνολική περιεκτικότητα σε λίπος», δηλώνει από την πλευρά της η Rachael Hartley, εγγεγραμμένη διαιτολόγος και συγγραφέας του βιβλίου "Gentle Nutrition".

Η μείωση της πρόσληψης λίπους και θερμίδων μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να χάσει βάρος και να τρώει πιο υγιεινά σε σύγκριση με την κατανάλωση τηγανητών φαγητών. Ως εκ τούτου, οι φριτέζες αέρα μπορούν να είναι χρήσιμες για τα άτομα που παρακολουθούν τις θερμίδες και την πρόσληψη λίπους.

Αλλά ορισμένοι ειδικοί λένε ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι το τηγάνισμα στον αέρα είναι ένας πιο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος

Τα οφέλη των φριτέζων αέρος για την υγεία έχουν τα όριά τους, επειδή δεν προωθούν ή εγγυώνται απαραίτητα μια υγιεινή διατροφή.

Ας ας πούμε κάποιος μαγειρεύει σε καθημερινή βάση με air fryer, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τρέφεται και υγιεινά, σύμφωνα με τον Hartley. Σίγουρα, η διαδικασία καθιστά ορισμένες συνταγές μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση, αλλά δεν προσθέτει θρεπτική αξία. Ομοίως, δεν μετατρέπει ως δια μαγείας ένα ανθυγιεινό πιάτο σε μια έξυπνη επιλογή. Στο τέλος της ημέρας, το παναρισμένο στον αέρα κοτόπουλο παραμένει παναρισμένο κοτόπουλο - το κοτόπουλο στη σχάρα θα ήταν η πιο υγιεινή επιλογή.

«Λέω στους πελάτες μου ότι οι φριτέζες αέρος δεν είναι απαραίτητα πιο υγιεινές, είναι απλώς ένας εύκολος και πρακτικός τρόπος να μαγειρεύετε. Αντί να τις σκέφτεστε ως εργαλείο δίαιτας, σκεφτείτε τες ως ένα εργαλείο για να μαγειρεύετε απλά και ικανοποιητικά γεύματα χωρίς πολλή φασαρία», επισημαίνει ο Hartley.

Και τελικά, πού καταλήγουμε; Είναι υγιεινό ή όχι το μαγείρεμα στα air fryers;

Αν και η χρήση μιας φριτέζας αέρα για την αντικατάσταση των τηγανητών φαγητών μπορεί να είναι πιο υγιεινή, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η συνολική σας διατροφή θα είναι ισορροπημένη ή θρεπτική. Αν θέλετε να χάσετε βάρος, να μετρήσετε θερμίδες ή να παρακολουθείτε την πρόσληψη λίπους, οι φριτέζες αέρα μπορεί να είναι χρήσιμες, αλλά δεν θα κάνουν απαραίτητα εσάς ή τα γεύματά σας υγιεινά.

Και εδώ ισχύει ότι ισχύει παντού στο σύμπαν της υγιεινής διατροφής: μέτρο, προσήλωση στα πραγματικά υγιεινά υλικά και σε αυτό που συνιστά μία πραγματικά ισορροπημένη διατροφή.

Με στοιχεία από Business Insider 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η σωστή διατροφή δεν θέλει κόπο ούτε στερήσεις, αλλά τρόπο

Υγεία & Σώμα / Η σωστή διατροφή δεν θέλει κόπο ούτε στερήσεις, αλλά τρόπο

Πέρασε ανεπιστρεπτί η εποχή που οι όροι «δίαιτα» και «διατροφή» ήταν συνδεδεμένοι με την έννοια της στέρησης. Σήμερα η σωστή διατροφή χρειάζεται μυαλό, ώστε να αποφεύγουμε τις παγίδες, σωστές επιλογές, αρκετά μικρά υγιεινά σνακ και ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Ποια είναι η καλύτερη διατροφή για το σώμα μας;

Τech & Science / Το ιερό δισκοπότηρο της διατροφής: Το μεγαλύτερο διατροφικό πείραμα μόλις ξεκίνησε

Επενδύθηκαν 189 εκ. και στο πείραμα θα συμμετάσχουν 10.000 εθελοντές με στόχο να αποκαλυφθεί μεταξύ άλλων γιατί πεινάμε, αλλά δεν χάνουμε βάρος, ποια είναι πραγματικά η καλύτερη διατροφή για το κάθε σώμα και πώς η υγεία μας μπορεί να βελτιωθεί κυρίως μέσω των όσων τρώμε
LIFO NEWSROOM
Η Freelee επέστρεψε μετά από χρόνια στα social media και εξακολουθεί να τρώει μπανάνες

Social Media / Τι απέγινε η «γυμνή vegan blogger» που έτρωγε μόνο μπανάνες; Επέστρεψε και δεν είναι για καλό

«Είμαι πολύ αδύνατη ή η κοινωνία γίνεται πολύ χοντρή;»: Η Freelee επέστρεψε μετά από χρόνια στα social media με νέες θεωρίες συνωμοσίας, αμφιλεγόμενες δίαιτες και όρεξη για bodyshaming σε όποι@ δεν της μοιάζει.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Τα φάρμακα «μπλοκμπάστερ» για την απώλεια βάρους αποκαλύπτουν όσα ακόμη δεν κατανοούμε για την παχυσαρκία

Τech & Science / Η παχυσαρκία είναι ασθένεια: Τι δείχνει πολυετής έρευνα στα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Πώς λειτουργούν τα GLP-1 φάρμακα - Η αμφιλεγόμενη χρήση, οι παρενέργειες, το υψηλό κόστος και η διαπίστωση πως οι περισσότεροι σταματούν έπειτα από 12 εβδομάδες
LIFO NEWSROOM
Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Τech & Science / Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της Open Business, της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων που «ανοίγει παράθυρο στο μέλλον»
LIFO NEWSROOM
Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Tech & Science / Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η προέλευση του φιλιού ανάγεται σε μια πρακτική περιποίησης των μεγάλων πιθήκων που χτενίζουν το τρίχωμα των οικείων τους με τα δάχτυλά τους και χρησιμοποιούν τα χείλη τους για να απομακρύνουν τα υπολείμματα.
LIFO NEWSROOM