Η σωστή διατροφή δεν θέλει κόπο ούτε στερήσεις, αλλά τρόπο

Η σωστή διατροφή δεν θέλει κόπο ούτε στερήσεις, αλλά τρόπο Facebook Twitter
Η υγιεινή διατροφή συνίσταται στην κατανάλωση τροφίμων κατά το δυνατό εποχικών και μη επεξεργασμένων, στην αποφυγή των αλμυρών, των πολλών γλυκών, των τηγανητών και του junk food. 
0

ΕΙΜΑΣΤΕ ΝΕΡΟ, κύτταρα και ενέργεια, σωστά; Απαιτείται, λοιπόν, επαρκής λήψη θρεπτικών συστατικών για να έχουμε ενέργεια, τόσο για τις οργανικές μας λειτουργίες όσο και για τις δραστηριότητές μας. Και επειδή είμαστε στο πόδι πολλές ώρες, χρειαζόμαστε μικρά συχνά γεύματα για να μην ξεμένουμε από ενέργεια. Η υγιεινή διατροφή συνίσταται στην κατανάλωση τροφίμων κατά το δυνατό εποχικών και μη επεξεργασμένων, στην αποφυγή των αλμυρών, των πολλών γλυκών, των τηγανητών και του junk food. 

Οι καλύτερες πηγές πρωτεΐνης είναι το ψάρι, το άπαχο κρέας αλλά και οι ανάλατοι ξηροί καρποί. Οι υδατάνθρακες πρέπει να είναι σύνθετοι, το μισό μας κυρίως γεύμα να αποτελείται από φρέσκια σαλάτα και το πιάτο στο οποίο τρώμε να είναι πιάτο γλυκού (μικρό σε μέγεθος, ώστε μην το παρακάνουμε με τις μερίδες). 

Φυσικά, τα γλυκά δεν απαγορεύονται – άλλωστε, τι γεύση θα είχε η ζωή χωρίς γλυκά; Αυτό που πρέπει να μάθουμε να αποφεύγουμε είναι τα γλυκά που είναι βόμβες θερμίδων. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε ένα κομμάτι γαλακτομπούρεκο με ένα γλυκό με ζελέ και γιαούρτι, ή  ένα λαχταριστό smoothie με άπαχο γάλα, ή άπαχο γιαούρτι και φρούτα, ή με γιαούρτι και λίγο γλυκό του κουταλιού, ή ακόμα και με παγωτό. Για παράδειγμα, τα σορμπέ και τα semi-freddo δεν περιέχουν λιπαρά. Ουσιαστικά αποφεύγουμε τα πολλά λιπαρά, γιατί, όπως επισημαίνει η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Σοφία  Ελευθερίου, 1 γραμμάριο λίπους έχει 9 θερμίδες, ενώ ένα γραμμάριο υδατάνθρακα, 4. Επίσης, προσέχουμε τα toppings, δηλαδή τις επικαλύψεις. Λέμε «όχι» στις μπάρες με επικαλύψεις, λέμε «ναι» στις απλές. Λέμε «όχι» στα παγωτά που καλύπτονται με σιρόπια, κουφέτα, καραμελωμένους ξηρούς καρπούς και κομμάτια σοκολάτας, λέμε «ναι» στα απλά. 

Επίσης, πίνουμε πολύ νερό. Ξεδιψάμε με νερό και πίνουμε με αυστηρό μέτρο ποτά και αναψυκτικά. Ξεκουραζόμαστε αρκετά γιατί η συσσωρευμένη κούραση τρελαίνει τις ορμόνες και ανοίγει την όρεξη και βάζουμε όσο μπορούμε  φρούτα και λαχανικά με έντονο χρώμα στο πιάτο μας, γιατί το έντονο χρώμα σημαίνει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες.   

Ένας σύμμαχος σε αναβράζουσα μορφή!

Οι άνθρωποι που δουλεύουν πολύ, ασκούνται πολύ και φροντίζουν τα μέλη της οικογένειάς τους είναι multitaskers. Επειδή πιθανώς είναι όλη μέρα στο πόδι χρειάζονται αυξημένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών που δεν μπορεί πάντοτε να εξασφαλίσει η διατροφή. Για παράδειγμα, δεν είναι πάντα εύκολο να φάμε 8 πορτοκάλια ή 10 μήλα για να προσλάβουμε την απαιτούμενη ποσότητα βιταμίνης C. Επίσης, οι άνθρωποι που δεν τρώνε συχνά ψάρι πρέπει να προσλάβουν με άλλον τρόπο τα πολύτιμα Ω3 λιπαρά οξέα. Γι’ αυτό έχουν γίνει πολύ δημοφιλείς οι πολυβιταμίνες (αναβράζουσες, σε κάψουλα, χάπι ή και σταγόνες) που καλύπτουν αυτές τις ελλείψεις, ενισχύοντας τις οργανικές λειτουργίες. 

Πολυβιταμίνες και ανοσοποιητικό σύστημα

Τα συμπληρώματα διατροφής χρησιμοποιούνται όλο τον χρόνο, αλλά έχουν την τιμητική τους το φθινόπωρο και τον χειμώνα που αυξάνονται τα κρούσματα των εποχικών ιώσεων. Κι αυτό επειδή τα μικροθρεπτικά συστατικά που περιέχουν (βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία) ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, πετυχαίνοντας με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια: θωρακίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, μας βοηθούν να μην αρρωσταίνουμε με το παραμικρό, ακόμα κι όταν πολλά παθογόνα κινούνται γύρω μας. Επίσης, αν κολλήσουμε έναν ιό ή ένα βακτήριο, η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής βοηθά στην ανάρρωση, επιταχύνοντάς τη. Υπάρχει μεγάλη γκάμα συμπληρωμάτων διατροφής, για κάθε φύλο, κάθε ηλικία και κάθε ανάγκη, ώστε να επιλέξουμε αυτό που ταιριάζει στις ανάγκες μας.        

Υγεία & Σώμα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM