Η σωστή διατροφή δεν θέλει κόπο ούτε στερήσεις, αλλά τρόπο

Η σωστή διατροφή δεν θέλει κόπο ούτε στερήσεις, αλλά τρόπο Facebook Twitter
Η υγιεινή διατροφή συνίσταται στην κατανάλωση τροφίμων κατά το δυνατό εποχικών και μη επεξεργασμένων, στην αποφυγή των αλμυρών, των πολλών γλυκών, των τηγανητών και του junk food. 
0

ΕΙΜΑΣΤΕ ΝΕΡΟ, κύτταρα και ενέργεια, σωστά; Απαιτείται, λοιπόν, επαρκής λήψη θρεπτικών συστατικών για να έχουμε ενέργεια, τόσο για τις οργανικές μας λειτουργίες όσο και για τις δραστηριότητές μας. Και επειδή είμαστε στο πόδι πολλές ώρες, χρειαζόμαστε μικρά συχνά γεύματα για να μην ξεμένουμε από ενέργεια. Η υγιεινή διατροφή συνίσταται στην κατανάλωση τροφίμων κατά το δυνατό εποχικών και μη επεξεργασμένων, στην αποφυγή των αλμυρών, των πολλών γλυκών, των τηγανητών και του junk food. 

Οι καλύτερες πηγές πρωτεΐνης είναι το ψάρι, το άπαχο κρέας αλλά και οι ανάλατοι ξηροί καρποί. Οι υδατάνθρακες πρέπει να είναι σύνθετοι, το μισό μας κυρίως γεύμα να αποτελείται από φρέσκια σαλάτα και το πιάτο στο οποίο τρώμε να είναι πιάτο γλυκού (μικρό σε μέγεθος, ώστε μην το παρακάνουμε με τις μερίδες). 

Φυσικά, τα γλυκά δεν απαγορεύονται – άλλωστε, τι γεύση θα είχε η ζωή χωρίς γλυκά; Αυτό που πρέπει να μάθουμε να αποφεύγουμε είναι τα γλυκά που είναι βόμβες θερμίδων. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε ένα κομμάτι γαλακτομπούρεκο με ένα γλυκό με ζελέ και γιαούρτι, ή  ένα λαχταριστό smoothie με άπαχο γάλα, ή άπαχο γιαούρτι και φρούτα, ή με γιαούρτι και λίγο γλυκό του κουταλιού, ή ακόμα και με παγωτό. Για παράδειγμα, τα σορμπέ και τα semi-freddo δεν περιέχουν λιπαρά. Ουσιαστικά αποφεύγουμε τα πολλά λιπαρά, γιατί, όπως επισημαίνει η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Σοφία  Ελευθερίου, 1 γραμμάριο λίπους έχει 9 θερμίδες, ενώ ένα γραμμάριο υδατάνθρακα, 4. Επίσης, προσέχουμε τα toppings, δηλαδή τις επικαλύψεις. Λέμε «όχι» στις μπάρες με επικαλύψεις, λέμε «ναι» στις απλές. Λέμε «όχι» στα παγωτά που καλύπτονται με σιρόπια, κουφέτα, καραμελωμένους ξηρούς καρπούς και κομμάτια σοκολάτας, λέμε «ναι» στα απλά. 

Επίσης, πίνουμε πολύ νερό. Ξεδιψάμε με νερό και πίνουμε με αυστηρό μέτρο ποτά και αναψυκτικά. Ξεκουραζόμαστε αρκετά γιατί η συσσωρευμένη κούραση τρελαίνει τις ορμόνες και ανοίγει την όρεξη και βάζουμε όσο μπορούμε  φρούτα και λαχανικά με έντονο χρώμα στο πιάτο μας, γιατί το έντονο χρώμα σημαίνει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες.   

Ένας σύμμαχος σε αναβράζουσα μορφή!

Οι άνθρωποι που δουλεύουν πολύ, ασκούνται πολύ και φροντίζουν τα μέλη της οικογένειάς τους είναι multitaskers. Επειδή πιθανώς είναι όλη μέρα στο πόδι χρειάζονται αυξημένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών που δεν μπορεί πάντοτε να εξασφαλίσει η διατροφή. Για παράδειγμα, δεν είναι πάντα εύκολο να φάμε 8 πορτοκάλια ή 10 μήλα για να προσλάβουμε την απαιτούμενη ποσότητα βιταμίνης C. Επίσης, οι άνθρωποι που δεν τρώνε συχνά ψάρι πρέπει να προσλάβουν με άλλον τρόπο τα πολύτιμα Ω3 λιπαρά οξέα. Γι’ αυτό έχουν γίνει πολύ δημοφιλείς οι πολυβιταμίνες (αναβράζουσες, σε κάψουλα, χάπι ή και σταγόνες) που καλύπτουν αυτές τις ελλείψεις, ενισχύοντας τις οργανικές λειτουργίες. 

Πολυβιταμίνες και ανοσοποιητικό σύστημα

Τα συμπληρώματα διατροφής χρησιμοποιούνται όλο τον χρόνο, αλλά έχουν την τιμητική τους το φθινόπωρο και τον χειμώνα που αυξάνονται τα κρούσματα των εποχικών ιώσεων. Κι αυτό επειδή τα μικροθρεπτικά συστατικά που περιέχουν (βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία) ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, πετυχαίνοντας με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια: θωρακίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, μας βοηθούν να μην αρρωσταίνουμε με το παραμικρό, ακόμα κι όταν πολλά παθογόνα κινούνται γύρω μας. Επίσης, αν κολλήσουμε έναν ιό ή ένα βακτήριο, η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής βοηθά στην ανάρρωση, επιταχύνοντάς τη. Υπάρχει μεγάλη γκάμα συμπληρωμάτων διατροφής, για κάθε φύλο, κάθε ηλικία και κάθε ανάγκη, ώστε να επιλέξουμε αυτό που ταιριάζει στις ανάγκες μας.        

Υγεία & Σώμα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ