Aιθιοπία: Πάνω από 400 ήταν οι νεκροί σε διαδηλώσεις το Νοέμβριο

Aιθιοπία: Πάνω από 400 ήταν οι νεκροί σε διαδηλώσεις το Νοέμβριο Facebook Twitter
0

Πάνω από 400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν τον Νοέμβριο του 2015 στην Ορόμια της Αιθιοπίας, αναφέρει έκθεση της οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, όμως η αιθιοπική κυβέρνηση διέψευσε αμέσως τον αριθμό αυτό.

Σύμφωνα με τις αρχές της Αιθιοπίας, ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων στις διαδηλώσεις είναι 173 νεκροί, ανάμεσά τους 28 αστυνομικοί και κρατικοί λειτουργοί.

Η μη κυβερνητική οργάνωση κατηγορεί την Αντίς Αμπέμπα ότι επιδίδεται σε «βάρβαρη καταστολή» των «γενικά ειρηνικών» διαδηλωτών, ενώ σημειώνει πως έχει στοιχειοθετήσει την επανειλημμένη χρήση από τις δυνάμεις ασφαλείας της Αιθιοπίας πραγματικών πυρών.

Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαβεβαιώνει ότι έχει επιβεβαιώσει ονομαστικά πάνω από 300 θανάτους. Τα θύματα στην πλειονότητά τους ήταν φοιτητές, σύμφωνα με την HRW.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας της Αιθιοπίας έχουν πυροβολήσει και σκοτώσει εκατοντάδες φοιτητές, αγρότες και ειρηνικούς διαδηλωτές, επιδεικνύοντας πλήρη περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή», σχολίασε η Λέσλι Λέφκοου, υποδιευθύντρια του προγράμματος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Αφρική.

Η έκθεση έκτασης 61 σελίδων κάνει επίσης λόγο περί «δεκάδων χιλιάδων συλλήψεων» κι αναφέρεται σε βασανισμούς και βιασμούς.

Από την πλευρά της, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων —όργανο της αιθιοπικής κυβέρνησης— έκανε λόγο σε έκθεσή της η οποία εγκρίθηκε πρόσφατα από το κοινοβούλιο της χώρας για μεμονωμένα κρούσματα «υπέρμετρης χρήσης βίας» από τις αρχές.

«Γενικά, οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν συμπεριφερθεί με τρόπο πολύ επαγγελματικό και πολύ υπεύθυνο, αλλά πάντοτε υπάρχουν μαύρα πρόβατα», υποστήριξε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Αιθιοπίας, Γκέτατσαϊ Ρέντα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε κατηγορηματικά ότι οι νεκροί είναι πάνω από 400, όπως αναφέρει η έκθεση της HRW, επιμένοντας ότι οι νεκροί είναι 173, συμπεριλαμβανομένων 28 αστυνομικών και δημοσίων λειτουργών, παραπέμποντας στα στοιχεία της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το ανεξάρτητο Αιθιοπικό Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε αναφερθεί σε 103 θύματα σε έκθεσή του που είχε δημοσιοποιηθεί την 14η Μαρτίου, στην οποία κατηγόρησε επίσης τις αιθιοπικές αρχές ότι διαπράττουν εξωδικαστικές εκτελέσεις.

«Το Αιθιοπικό Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο δεν είναι φίλος της κυβέρνησης, δεν κατέγραψε παρά μόνο 103 ονόματα (σ.σ. θυμάτων). Γιατί όχι περισσότερα; Απλούστατα, διότι δεν υπάρχουν (...) η Human Rights Watch είναι πολύ απλόχερη με τους αριθμούς όταν πρόκειται για την Αιθιοπία», δήλωσε ο Ρέντα.

Οι κινητοποιήσεις, που κατεστάλησαν βίαια, ξέσπασαν τον Νοέμβριο του 2015, εξαιτίας ενός αμφιλεγόμενου σχεδίου για την επέκταση του δήμου της πρωτεύουσας, της Αντίς Αμπέμπα. Το σχέδιο προκάλεσε φόβους περί αναγκαστικών απαλλοτριώσεων γαιών των αγροτών της φυλής Ορόμο, της μεγαλύτερης εθνοτικής ομάδας στην Αιθιοπία.

Οι Ορόμο καταγγέλλουν μια πολιτική συστηματικών διακρίσεων σε βάρος τους από την κυβέρνηση της Αιθιοπίας προς όφελος δύο άλλων μεγάλων φυλών, των Αμχάρα και των Τιγκράι.

Το κυβερνητικό σχέδιο εγκαταλείφθηκε τον Ιανουάριο, χωρίς όμως αυτό να αρκέσει για να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να σταματήσουν οι διαδηλώσεις. Ο πρωθυπουργός Χαϊλεμαριάμ Ντεσαλέν ζήτησε συγγνώμη τον Μάρτιο από το βήμα του κοινοβουλίου διότι «δεν άκουσε όσο θα έπρεπε τα παράπονα τ0υ λαού», αλλά αποποιήθηκε κάθε ευθύνη για τους θανάτους, τις καταστροφές και τη βία.

Η κρίση αυτή θεωρείται η σοβαρότερη στην Αιθιοπία μετά τα μετεκλογικά βίαια επεισόδια του 2005, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 200 άνθρωποι.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Κόστισε 1 δισ. ευρώ και είναι καταφύγιο σκύλων»: Η Ιταλία σε δύσκολη θέση για τα μεταναστευτικά κέντρα στην Αλβανία

Διεθνή / «Κόστισε 1 δισ. ευρώ και είναι καταφύγιο σκύλων»: Η Ιταλία σε δύσκολη θέση για τα μεταναστευτικά κέντρα στην Αλβανία

Οι εγκαταστάσεις στη Σενγκίν είναι άδειες, αφού οι λίγοι μετανάστες που είχαν μεταφερθεί εκεί οδηγήθηκαν γρήγορα πίσω στην Ιταλία, ύστερα από απόφαση ιταλικών δικαστηρίων που έκριναν παράνομη την παραμονή τους στην Αλβανία πριν από την επαναπροώθηση σε «ασφαλείς» χώρες
LIFO NEWSROOM
Το Ισραήλ κατεδαφίζει το βόρειο τμήμα της Γάζας και οχυρώνει στρατιωτικές θέσεις - Δορυφορικές εικόνες

Διεθνή / Το Ισραήλ κατεδαφίζει το βόρειο τμήμα της Γάζας και οχυρώνει στρατιωτικές θέσεις - Δορυφορικές εικόνες

Περισσότεροι από 100.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί από τις περιοχές αυτές τις τελευταίες 11 εβδομάδες, ενώ υπολογίζεται ότι παραμένουν 30.000 με 50.000 άνθρωποι, λιγότερο από το ένα όγδοο του προπολεμικού πληθυσμού
THE LIFO TEAM