Αντίο αβοκάντο, ήρθε το εκοβάντο

Αντίο αβοκάντο, έρχεται το εκοβάντο Facebook Twitter
0

Arina Shokouhi, απόφοιτος της σχολής τέχνης Central Saint Martins του Λονδίνου, εφηύρε ένα εναλλακτικό αβοκάντο με την ονομασία εκοβάντο (Ecovado), το οποίο έχει ως στόχο να περιορίσει την εξάρτηση από τα εισαγόμενα φρούτα.  

Πρόκειται για ένα πράσινο (φυσικά), κρεμώδες τρόφιμο που παρασκευάζεται από διάφορα ντόπια προϊόντα και φυλάσσεται σε μία φλούδα από κερί. 

Αντίο αβοκάντο, ήρθε το εκοβάντο Facebook Twitter

«Το αβοκάντο έχει γίνει ένα σύγχρονο πολιτιστικό είδωλο, συνώνυμο των hipster καφέ και των μοντέρνων αναρτήσεων στο Instagram. Αλλά, η παραγωγή του αβοκάντο απαιτεί πολύ ενέργεια και πόρους. Κάθε ένα χρειάζεται 320 λίτρα νερού ώστε να  καλλιεργηθεί πριν τη συγκομιδή» δήλωσε η Shokouhi.

Ακόμα, στάθηκε στο πόσο δύσκολη είναι η εξαγωγή τους, λόγω της ίδιας της φύσης της φλούδας, που είναι πολύ ευαίσθητη, αλλά και τις επιπτώσεις που έχει η παραγωγή τους. Για να καλυφθεί η παγκόσμια ζήτηση απαιτείται η «αποψίλωση ορισμένων εκ των πλέον ποικιλόμορφων τοπίων στον κόσμο». 

Αντίο αβοκάντο, ήρθε το εκοβάντο Facebook Twitter

Για να καταλήξει στη συνταγή του εκοβάντο, η Shokouhi συνεργάστηκε με τον επιστήμονα τροφίμων Jack Wallman από το Πανεπιστήμιο του Nottingham. Τη βοήθησε να προσδιορίσει τη χημική και μοριακή σύνθεση των αβοκάντο και της έδειξε πώς να βρει τα κατάλληλα υποκατάστατα.

Βασικά συστατικά είναι τα φασόλια, τα φουντούκια, το μήλο και το κραμβέλαιο. Η εφευρέτης παραδέχεται πως η προσέγγιση της γεύσης και της υφής του αβοκάντο μόνο με τοπικά, φυσικά και χαμηλής επιβάρυνσης συστατικά ήταν μια τεράστια πρόκληση.

Κατά την εργασία πάνω στο πρότζεκτ αποδείχθηκε πως προϊόντα που φαίνονταν ως ιδανικά υποκατάστατα, όπως το ελαιόλαδο, δεν θα μπορούσαν να απέχουν περισσότερο από τον τελικό στόχο. Αντ' αυτού επιλέχθηκε το κραμβέλαιο που έχει ανάλογο προφίλ λιπαρών οξέων με το αβοκάντο αλλά και είναι ευρέως διαθέσιμο στη βρετανική αγορά. 

Αντίο αβοκάντο, ήρθε το εκοβάντο Facebook Twitter

Δεν θα μπορούσε να παραληφθεί το κουκούτσι. Μετά από πολλά πειράματα, η Shokouhi κατέληξε στη χρήση καρπών, όπως καρύδι, κάστανο ή φουντούκι.

Το προϊόν ολοκληρώθηκε με την παραγωγή των ρεαλιστικών «φωλιών», για τις οποίες χρησιμοποιήθηκε κερί και χρωστικές τροφίμων. Η συσκευασία είναι βιοδιασπώμενη και κομποστοποιήσιμη.

Αντίο αβοκάντο, ήρθε το εκοβάντο Facebook Twitter

Με πληροφορίες από dezeen

Διεθνή
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κίνα επιτίθεται λεκτικά στις ΗΠΑ για τον εμπορικό πόλεμο: «Έχετε ζήσει πέρα από τις δυνατότητές σας και επωφεληθήκατε από την παγκοσμιοποίηση»

Διεθνή / Κίνα προς ΗΠΑ: «Σταματήστε την γκρίνια – Ωφεληθήκατε από την παγκοσμιοποίηση»

Καθώς ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ–Κίνας κλιμακώνεται, η Κίνα καλεί τις ΗΠΑ να σταματήσουν να παριστάνουν το θύμα - Τι σημαίνουν οι νέοι δασμοί για την παγκόσμια οικονομία και τεχνολογία;
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Νέος χάρτης «κόβει» το Αιγαίο στα δύο – Προς ολοκλήρωση το θαλάσσιο σχέδιο της Άγκυρας

Διεθνή / Η Τουρκία παρουσιάζει δικό της θαλάσσιο χάρτη – Χωρίζει το Αιγαίο στη μέση, βάσει «Γαλάζιας Πατρίδας»

Η Τουρκία φέρνει νέο θαλάσσιο χάρτη στο προσκήνιο, βασισμένο στη «μέση γραμμή» του Αιγαίου, εντείνοντας τις γεωπολιτικές εντάσεις με την Ελλάδα.
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Κριτική για την «γυναικεία πτήση» της Blue Origin στο διάστημα: «Παραπάνω από παρωδία»

Διεθνή / Κριτική για την «γυναικεία πτήση» της Blue Origin στο διάστημα: «Τι προσέφεραν, στην πραγματικότητα;»

Έιμι Σούμερ, Ολίβια Γουάιλντ, Ολίβια Μαν, Έμιλι Ραταϊκόφσκι μεταξύ των διασημοτήτων που αντέδρασαν - Ανελέητο τρολάρισμα και στο διαδίκτυο για το μήνυμα του πολυσυζητημένου διαστημικου ταξιδιού της Blue Origin
LIFO NEWSROOM
Ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ με την Κίνα θα μπορούσε να είναι καλός για την Ινδία

Διεθνή / Η Ινδία θα μπορούσε να κερδίσει από τον εμπορικό πόλεμο Τραμπ - Κίνας

Ενώ η Ινδία ονειρεύεται να γίνει ένα νέο εργοστάσιο για τον κόσμο, οι κατασκευαστές της αγωνίζονται να βρουν ειδικευμένους εργάτες, να εξασφαλίσουν εξαρτήματα και να ξεπεράσουν τη γραφειοκρατία.
LIFO NEWSROOM