Συντήρηση των τροφών, μια παραδοσιακή γνώση που κοντεύει να εκλείψει Facebook Twitter
Εγώ μέσα από την τροφοσυλλογή και τη συντήρηση των τροφών πιστεύω ότι παλεύω το άγχος της ύπαρξης, καταλαγιάζω τον φόβο του θανάτου.

Συντήρηση των τροφών, μια παραδοσιακή γνώση που κοντεύει να εκλείψει

0

Ο Φιλάρετος Ψημμένος, ξενοδόχος στο Πήλιο και ιδιαίτερα αγαπητός στους πελάτες του μικρού ξενώνα Αμανίτα, προσπαθεί εδώ και χρόνια να προσφέρει μια ολιστική εμπειρία διαμονής ξεκινώντας από την ανεύρεση άγριων τροφών στα όμορφα δάση του βουνού των Κενταύρων (κυρίως μανιτάρια και άγρια σπαράγγια αλλά και φρούτα και καρπούς) και καταλήγοντας στο μαγείρεμα του πεντανόστιμου φαγητού.

Ο ανήσυχος Φιλάρετος έχει γράψει με γούστο και χιούμορ ένα σχετικό βιβλιαράκι για τους επισκέπτες του ξενώνα («Οι Γαστρονομικές Ανησυχίες ενός Ξενοδόχου») αλλά και για όποιον θέλει να γνωρίσει τις τοπικές απλές συνταγές με πρώτες ύλες από τον περίπατο στη φύση του εύφορου βουνού.


Τελευταίο του εγχείρημα είναι ένα ευχάριστο αλλά κατατοπιστικότατο διαδικτυακό σεμινάριο για τη συντήρηση των τροφών, μια ακόμα χαμένη προκοπή, μια παραδοσιακή γνώση που κοντεύει να εκλείψει στα σύγχρονα νοικοκυριά αν και παλιότερα αποτελούσε ακρογωνιαίο λίθο στην οικονομία κάθε σπιτικού, χωριανού ή αστικού αλλά και πολλών εστιατορίων. Μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού, πίκλες λαχανικών, σπιτικό ξίδι και κρασί, παξιμάδια, ζυμαρικά, πάστωμα κρεατικών, λικέρ, νόστιμα λουκάνικα και σάλτσες ντομάτας ήταν λίγοι από τους θησαυρούς που θα εύρισκες μέχρι και πενήντα χρόνια πριν σε όλα σχεδόν τα οικιακά κελάρια και ντουλάπια.

Η συντήρηση τροφών έρχεται τα τελευταία χρόνια ξανά «στη μόδα» φέρνοντας μαζί της νέες διατροφικές γνώσεις που βοηθούν στη συνειδητότητα του φαγητού, να γνωρίζουμε δηλαδή τι τρώμε, τι μας κάνει καλό και τι μας ενοχλεί ή μας βλάπτει. Έρευνες σε μεγάλα κέντρα και πανεπιστήμια (όπως στο αμερικάνικο Cornell) έδειξαν μάλιστα ότι οι ντομάτες π.χ. περιέχουν περισσότερο λυκοπένιο (ουσία που θεωρείται αντικαρκινική, ιδίως για τον καρκίνο του προστάτη) αφού συντηρηθούν παρά φρέσκιες!

Κομμάτι της δημιουργίας είναι και να αυξάνεις τη διατροφική σου αυτάρκεια. Αυτό που σήμερα έχεις σε αφθονία, να μπορείς να το απολαύσεις και μετά και μάλιστα πιο νόστιμο. Δεν είναι το κύριο, δεν είναι και για πέταμα. Μπορεί να σώσει ζωές.


Τώρα, που έχουμε πολύ ελεύθερο χρόνο στα χέρια μας, μήπως ήρθε η ώρα να ενημερωθούμε και να μάθουμε ξανά πώς να δημιουργούμε ωφέλιμες βάσεις για το φαγητό μας; Όχι σαν χόμπι μόνον (όπως το σπιτικό ψωμί που πολλοί από εμάς μάθαμε να φτιάχνουμε εν μέσω lockdown) αλλά και σαν μια τέχνη που θα μας κάνει πιο δημιουργικούς και ανεξάρτητους καταναλωτές και –έστω και εν μέρει– διατροφικά αυτάρκεις, πράγματα ουσιαστικά και ίσως απαραίτητα για το μέλλον;

— Μας καλείτε να συντηρούμε τις τροφές στο σπίτι, όπως έκαναν οι παλιοί. Το κάνουμε για οικονομία ή και για άλλους λόγους;

Για μένα η συντήρηση των τροφών έχει να κάνει με το «προπατορικό αμάρτημα», τη μετάβαση δηλαδή της ανθρωπότητας από τις μικροομάδες των τροφοσυλλεκτών στις αγροτικές κοινότητες. Ανταλλάξαμε την ελευθερία να τριγυρίζουμε, που είχε μαζί της τον κίνδυνο της πείνας, με τη σταθερή εγκατάσταση, που έφερνε μαζί της μεγαλύτερη διατροφική ασφάλεια. Για να εξασφαλιστεί αυτή η διατροφική ασφάλεια έπρεπε ο άνθρωπος να μάθει να συντηρεί και να επεξεργάζεται τις τροφές. Είναι λοιπόν κάτι που υπάρχει καταγεγραμμένο στο DNA μας. Από εκεί το ανασύρουμε σε δύσκολες εποχές. Σήμερα ζούμε την πιο δύσκολη έως τώρα εποχή της δικιάς μας γενιάς.


Με τη συντήρηση των τροφών στη σπιτική μας κουζίνα παντρεύουμε την οικονομία με την υγιεινή διατροφή και την ψυχολογική μας ισορροπία με την αειφορία και το καλό του πλανήτη.

Συντήρηση των τροφών, μια παραδοσιακή γνώση που κοντεύει να εκλείψει Facebook Twitter
Βλαστάρια φτέρης

— Τι σημαίνει συντηρώ τροφές; Συντηρούμε ό,τι περισσεύει ή και τροφές που μόλις αγοράσαμε;

Με λίγα λόγια σημαίνει ότι επεξεργάζομαι τα πρωτογενή υλικά (φρούτα, λαχανικά, ψάρια, κρέας κ.λπ.) την εποχή της αφθονίας τους, ώστε να μπορούν να μετατραπούν σε χρήσιμα, πολλές φορές πιο σύνθετα, προϊόντα και να αποθηκευτούν για μακροχρόνια χρήση. Ο τελικός στόχος είναι η δημιουργία σπιτικών προϊόντων, που δίνουν εύκολες καθημερινές διατροφικές λύσεις, έχουν χαμηλό κόστος, είναι υγιεινά, χωρίς συντηρητικά και πρόσθετα.


Ανάλογα με την πρόσβαση του καθενός μας, αυτά τα πρωτογενή υλικά μπορεί να είναι από τροφοσυλλογή, προσωπική καλλιέργεια ή αγορά από καλλιεργητές.

— Φαντάζομαι είναι μια διαδικασία που χρειάζεται χρόνο. Εσείς τώρα εμπνευστήκατε αυτή την ασχολία ή σας άρεσε ανέκαθεν; Γιατί εμείς μόνον τώρα μας βλέπω να την εφαρμόζουμε, σαν χόμπι, για να περάσει η ώρα δημιουργικά ίσως...

O χρόνος αποδείχτηκε τόσο σχετικός αυτή την εποχή, o χρόνος που ποτέ δεν μας έφτανε και τώρα μας περισσεύει... Όταν θέλεις να είσαι δημιουργικός, να φροντίσεις τον εαυτό σου, τους φίλους σου, την οικογένειά σου, πάντα βρίσκεις τον χρόνο.


Εγώ μέσα από την τροφοσυλλογή και τη συντήρηση των τροφών, πιστεύω ότι παλεύω το άγχος της ύπαρξης, καταλαγιάζω τον φόβο του θανάτου. Το βάρυνα λίγο το κλίμα, αλλά η συντήρηση των τροφών χωράει σε πολλές φιλοσοφίες και κοσμοθεωρίες. Από τον ωφελιμισμό τού να περνάς καλά και να τρως υγιεινά μέχρι τον ακτιβισμό τού «μην πετάξεις τίποτε» για τη σωτηρία της Γης.


— Την τέχνη και τις τεχνικές της συντήρησης τροφίμων ποιος σας τις έμαθε;

Σίγουρα έχει να κάνει με το ότι οι γονείς μου είχαν αγροτικές ρίζες και μεγάλωσα σε μια μικρή πόλη στην καρδιά του θεσσαλικού κάμπου. Η συντήρηση των τροφών ήταν συχνή πρακτική στο σπίτι μας και στη γειτονιά. Υπήρχε εύκολη πρόσβαση σε εξαιρετικής ποιότητας πρώτες ύλες.


Παρότι σταδιακά άλλαξαν περιβάλλον οι ρίζες μου, όλες αυτές οι εικόνες υπήρχαν μέσα μου και την κατάλληλη στιγμή άπλωσαν. Τώρα τελευταία διάβασα μια φράση του Κομφούκιου, «όποιος ξεθάβει το παλιό για να γνωρίσει το καινούριο, μπορεί να διδάξει» και θέλησα να την ταιριάξω στη ζωή μου. Όλα αυτά τα χρόνια είχα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τη συντήρηση των τροφών και κατά τη διάρκεια των χρόνων που εργαζόμουνα στη βιομηχανία των τροφίμων είχα τη δυνατότητα να δω και να μάθω πολλά. Παρακολούθησα αρκετά σεμινάρια, αλλά μετά προχώρησα πειραματιζόμενος. Όλα αυτά συστηματοποιήθηκαν όταν αποφασίσαμε ότι ένα από τα κύρια στοιχεία του ξενοδοχείου μας ήταν ότι θα προσφέρουμε τα δικά μας παρασκευάσματα.

Συντήρηση των τροφών, μια παραδοσιακή γνώση που κοντεύει να εκλείψει Facebook Twitter
Με τη συντήρηση των τροφών στη σπιτική μας κουζίνα παντρεύουμε την οικονομία με την υγιεινή διατροφή και την ψυχολογική μας ισορροπία με την αειφορία και το καλό του πλανήτη.
Συντήρηση των τροφών, μια παραδοσιακή γνώση που κοντεύει να εκλείψει Facebook Twitter
Η αφθονία της τροφοσυλλογής και ιδιαίτερα των μανιταριών κάνει απαραίτητη τη συντήρησή τους.


— Νόστιμα όντως οι πίκλες, τα παστά κρεατικά και οι μαρμελάδες, όμως θεωρούνται επιβλαβή φαγητά λόγω της ζάχαρης και του αλατιού που περιέχουν.

Πολλά υλικά στη σύγχρονη διατροφή έχουν δαιμονοποιηθεί. Όμως τις περισσότερες φορές αυτό που φταίει είναι ο καθιστικός τρόπος ζωής μας και η υπερκατανάλωσή τους σε συνδυασμό με τα επιβλαβή (trans) λιπαρά. Εδώ όμως μιλάμε για δικά μας παρασκευάσματα, φτιαγμένα με φροντίδα και αγάπη, με τα αγνότερα βιολογικά υλικά. Από κει και πέρα σίγουρα δεν θα τρώμε παστό κρέας κάθε μέρα, όπως έκαναν οι παλιοί, που δούλευαν χειρωνακτικά και μπορούσαν να το μεταβολίσουν. Αυτός που ξέρει να συντηρεί τις τροφές, ξέρει να το κάνει βάζοντας την οριακά απαραίτητη ζάχαρη και αλάτι, ξέρει και να τις καταναλώνει υπεύθυνα.

— Περνάτε με την οικογένειά σας πολλούς μήνες στο Πήλιο για τις ανάγκες της λειτουργίας του ξενοδοχείου σας. Πρέπει να ζεις κοντά στη φύση για να αξίζει αυτή η ασχολία;

Φέτος, όπως φαίνεται, θα περάσουμε όλη τη χρονιά οικογενειακώς στην Τσαγκαράδα. Σίγουρα η αφθονία της τροφοσυλλογής και ιδιαίτερα των μανιταριών κάνει απαραίτητη τη συντήρησή τους. Το ίδιο και ο βιολογικός μπαξές του ξενοδοχείου. Εδώ μπαίνουμε ξανά στα παπούτσια των αρχαίων γεωργών. Υπάρχει η εποχή της αφθονίας και η εποχή της σπανιότητας των τροφών. Αν δεν φροντίσεις να σοδιάσεις το περίσσευμά σου, θα πεινάσεις. Ασφαλώς και δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα πια, αλλά το ίδιο το άριστο προϊόν σε καλεί να το συντηρήσεις.


— Έχετε ανεβάσει εικόνισμα στη σύζυγο και συνοδοιπόρο και στον γιο σας ή όχι ακόμα;

Φαντάζει μερικές φορές εξαιρετικά κουραστικό το σε βαθμό ψύχωσης πάθος του συντρόφου σου να μη χαθεί ούτε ένα κρεμμυδόφυλλο. Θέλει μια ισορροπία. Ασκούμαι πάνω σε αυτό. Την πληρώνουν τα κρεμμυδόφυλλα.

Συντήρηση των τροφών, μια παραδοσιακή γνώση που κοντεύει να εκλείψει Facebook Twitter
Έρευνες σε μεγάλα κέντρα και πανεπιστήμια (όπως στο αμερικάνικο Cornell) έδειξαν μάλιστα ότι οι ντομάτες π.χ. περιέχουν περισσότερο λυκοπένιο (ουσία που θεωρείται αντικαρκινική, ιδίως για τον καρκίνο του προστάτη) αφού συντηρηθούν παρά φρέσκιες!


— Αξίζει να μάθουμε στα παιδιά μας αυτήν την τεχνική και γιατί; Γιατί δηλαδή πρέπει να μεταδοθεί αυτή η γνώση;

Αξίζει να μάθουμε στα παιδιά να είναι δημιουργικά και πολύπλευρα. Κομμάτι της δημιουργίας είναι και να αυξάνεις τη διατροφική σου αυτάρκεια. Αυτό που σήμερα έχεις σε αφθονία να μπορείς να το απολαύσεις και μετά και μάλιστα πιο νόστιμο. Δεν είναι το κύριο, δεν είναι και για πέταμα. Μπορεί να σώσει ζωές.

— Πώς μπορούμε να σας παρακολουθούμε;

Την εποχή του Ίντερνετ υπάρχουν τεράστιες ποσότητες γνώσεων, πολλές φορές αντικρουόμενων για κάθε θέμα, πόσο μάλλον για τη συντήρηση των τροφών. Αυτό που προσπάθησα να κάνω είναι να καταγράψω με απλό και κατανοητό τρόπο τη δικιά μου εμπειρία πάνω στο θέμα αυτό. Προέκυψε ένα βιωματικό εργαστήριο με 135 κανόνες και μυστικά για τη συντήρηση των τροφών σε σπιτική κουζίνα. Είναι μια τετράωρη διαδικασία που περιηγείται, εξηγεί και δίνει συμβουλές για όλους τους διαφορετικούς τρόπους συντήρησης φυτικών και ζωικών τροφών. Το εργαστήρι θα δοθεί ιντερνετικά στις 26 Φεβρουαρίου, στις 4:30 το απόγευμα, με κόστος 40 ευρώ και όλοι οι συμμετέχοντες στο τέλος θα πάρουν και ένα ψηφιακό εγχειρίδιο με 67 συνταγές. Προσδοκώ στη δημιουργία μιας ομάδας, που να μπορεί να συνεργάζεται, να εμβαθύνει, να μοιράζεται.


Αυτό που προσπαθώ να δείξω είναι ότι μπορείς με απλά εργαλεία, που υπάρχουν σε κάθε κουζίνα, να δημιουργήσεις γευστικά θαύματα, χωρίς να είναι ανάγκη να είσαι έμπειρος σεφ, αρκεί να έχεις πάθος και αγάπη.

Συντήρηση των τροφών, μια παραδοσιακή γνώση που κοντεύει να εκλείψει Facebook Twitter
Οι παλιοί ήξεραν και φύλαγαν λεμόνια για το καλοκαίρι πικλάροντας λίγα σε βάζα.

Πίκλες λεμόνι

Μια συνταγή της TwoMinutes Angie

Μία από τις τροφές που βρίσκεται σε υπερπροσφορά το χειμώνα αλλά το κατακαλόκαιρο σε έλλειψη είναι τα λεμόνια! Η χώρα μας καλύπτει την εγχώρια ζήτηση τον χειμώνα, εξάγοντας μάλιστα αρκετά, αλλά το καλοκαίρι το ελληνικό ισοζύγιο γέρνει αρνητικά με πολλούς τόνους εισαγωγές λεμονιών μέχρι και από την Αργεντινή, περισσότερο για τις ανάγκες της εστίασης.

Οι παλιοί ήξεραν και φύλαγαν λεμόνια για το καλοκαίρι πικλάροντας λίγα σε βάζα. θα τα χρησιμοποιήσετε σε λεμονάτα φαγητά της κατσαρόλας και σε ψητά και φυσικά στο μπλέντερ (ξεβγάζοντας το πολύ αλάτι) για τα αγαπημένα σας κοκτέιλ! Δείτε πόσο εύκολα γίνονται:

Βήμα 1. Αποστειρώνουμε τα βάζα: Υπάρχουν δύο τρόποι. Ο πρώτος είναι να βράσουμε αρκετό νερό στον βραστήρα, να το αδειάσουμε καυτό σε μια λεκάνη με τα δύο γυάλινα καθαρά βάζα και τα καπάκια τους μέχρι να καλυφθούν. Αφήνουμε για 5-10 λεπτά και στεγνώνουμε καλά. Ο άλλος είναι να βάλουμε τα πλυμένα βάζα με τα καπάκια τους για 10 λεπτά στον φούρνο στους 150 βαθμούς. Και στις δύο περιπτώσεις θα αφήσουμε τα βάζα να κρυώσουν πριν τα γεμίσουμε.

Βήμα 2. Καθαρίζουμε καλά και κόβουμε τα λεμόνια: Πλένουμε με κρύο νερό και μαλακό σφουγγάρι 10 μικρά λεμονάκια ή 6-8 μεγαλύτερα. Αφαιρούμε τις άκρες τους και όσα από τα κουκούτσια τους είναι ορατά και τα κόβουμε στα τέσσερα.

Βήμα 3. Ετοιμάζουμε τις πίκλες και τις φυλάμε. Ρίχνουμε στον πάτο κάθε βάζου μια κουταλιά σούπας αλάτι χονδρό, κατά προτίμηση θαλασσινό. Βάζουμε τα κομμένα λεμόνια σε στρώσεις εναλλάσσοντάς τα με αλάτι χονδρό και πιέζοντάς τα μέσα στα βάζα με μια ξύλινη κουτάλα για να βγάλουν τον χυμό τους και να στριμωχτούν καλά-καλά. Ο χυμός τους, που βγαίνει όταν τα πιέζουμε, μάλλον φτάνει να τα καλύψει μέχρι επάνω, αλλιώς προσθέτουμε επιπλέον χυμό από άλλα λεμόνια.

Προσθέτουμε μια ακόμα κουταλιά αλάτι πριν κλείσουμε καλά τα βάζα. Αναποδογυρίζουμε και κουνάμε τα βάζα συχνά για 48 ώρες. Έτσι το αλάτι θα πάει παντού. Τα βάζουμε στο ψυγείο δυο μέρες μετά. Συντηρούνται για έξι μήνες στο ψυγείο μέχρι τα φρέσκα φθινοπωρινά λεμόνια να εμφανιστούν ξανά στην αγορά.

Μετρήστε τα οφέλη αυτής της τόσο απλής συνταγής: λιγότερο οικολογικό αποτύπωμα (λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα δηλαδή, αφού αποφύγαμε εισαγωγές που συχνά γίνονται με αεροπλάνα που διανύουν ολόκληρες ηπείρους μέχρι να φτάσει η τροφή στο τραπέζι μας), οικονομία στην τσέπη μας (τα εισαγόμενα λεμόνια είναι πανάκριβα!) και αυτάρκεια σε μία αγαπημένη τροφή ολοχρονίς!


Για δήλωση συμμετοχής στο εργαστήρι δείτε εδώ

Γεύση
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Είναι οι πίτες προϊόν επανάστασης;

Radio Lifo / Είναι οι πίτες προϊόν επανάστασης;

Η Αντζελίνα Καλογεροπούλου λατρεύει τις πίτες όλων των χωρών και όλων των ειδών. Σ' αυτό το podcast εξηγεί γιατί τα φύλλα γιουφκά μπορεί και να είναι τα ιδανικά για σπιτικές πίτες και δίνει μια πανεύκολη συνταγή για ψευτοσπανακόπιτα.
TWOMINUTES ANGIE

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM