H Κίνα καθυστέρησε να ενημερώσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τον κορωνοϊό, σύμφωνα με εκτενές δημοσίευμα του Associated Press, το οποίο επικαλείται ηχογραφημένες συσκέψεις του οργανισμού.
Παρά τους δημόσιους επαίνους του ΠΟΥ, τον περασμένο Ιανουάριο προς την Κίνα για τον χειρισμό του κορωνοϊού, στοιχεία που επικαλείται το Associated Press σκιαγραφούν μια εντελώς διαφορετική εικόνα καθώς η Κίνα καθυστέρησε περισσότερο από μία εβδομάδα να δώσει στη δημοσιότητα το γονιδίωμα του κορωνοϊού, παρότι τρία κρατικά εργαστήρια είχαν αποκωδικοποιήσει πλήρως τον γενετικό κώδικα.
Για την αργοπορία αυτή ευθύνονται οι έλεγχοι στην ενημέρωση αλλά και ανταγωνισμοί μέσα στο κινεζικό σύστημα υγείας, όπως προκύπτει από «δεκάδες συνεντεύξεις και έγγραφα» που επικαλείται το διεθνές πρακτορείο. Το ρεπορτάζ αποκαλύπτει πως ήδη από τις 6 Ιανουαρίου υπήρχε δυσφορία στις τάξεις του ΠΟΥ για τα στοιχεία που μοιράζεται η Κίνα σε σχέση με τη μεταδοτικότητα του ιού και τους κινδύνους που ο κορωνοϊός εγκυμονεί για τον υπόλοιπο πλανήτη.
«Δεν έχουμε παρά ελάχιστες πληροφορίες» αναφέρει η επιδημιολόγος του οργανισμού Μαρία Φαν Κέρκοφ σε μια σύσκεψη την ηχογράφηση της οποίας επικαλείται το Associated Press. «Παίρνουμε πληροφορίες και ενημέρωση 15 λεπτά πριν τις ανακοινώσουν στα κρατικά δελτία ειδήσεων», υποστηρίζει ο Δρ. Γκιντεον Γκαλεα, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Κίνα.
«Προχωράμε με πολύ λίγη πληροφόρηση. Είναι σίγουρα ανεπαρκής για να κάνουμε τον κατάλληλο προγραμματισμό» φέρεται να διαμαρτύρεται ένας άλλος αξιωματούχος του ΠΟΥ.
Τα εργαστήρια της κινεζικής κυβέρνησης γνωστοποίησαν το γονιδίωμα μόνο αφού δημοσιεύθηκε από ένα άλλο εργαστήριο σε έναν σχετικό ιστότοπο στις 11 Ιανουαρίου. Ακόμα και τότε, αναφέρει το Associated Press, η Κίνα καθυστέρησε για τουλάχιστον δύο εβδομάδες να δώσει στον ΠΟΥ λεπτομερή δεδομένα για ασθενείς και περιστατικά, (...) σε μια περίοδο που η επιδημία θα μπορούσε να έχει επιβραδυνθεί δραματικά.
Το ρεπορτάζ για τις πρώτες αντιδράσεις στον ιό έρχεται σε μια στιγμή που ο ΠΟΥ βρίσκεται «υπό πολιορκία» και έχει συμφωνήσει σε έναν ανεξάρτητο έλεγχο για τον πώς αντιμετωπίστηκε η πανδημία. Σημειώνεται ότι αφού επαίνεσε επανειλημμένα την κινεζική στάση κατά τα πρώτα στάδια της πανδημίας, ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τις τελευταίες εβδομάδες τον ΠΟΥ πως μαζί με την Κίνα απέκρυψε την έκταση της κρίσης. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε την Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ τερματίζουν τις σχέσεις τους με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Παράλληλα ο πρόεδρος Σι έχει δεσμευτεί να χορηγήσει 2 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα δύο χρόνια για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, υποστηρίζοντας ότι η Κίνα έδινε πληροφορίες, τόσο στον ΠΟΥ και σε ολόκληρο τον κόσμο, «με τον πιο έγκαιρο τρόπο».
Οι νέες πληροφορίες δεν υποστηρίζουν ούτε την αφήγηση των ΗΠΑ ούτε της Κίνας, αλλά παρουσιάζουν έναν οργανισμό που καθηλωθεί ενώ προσπαθούσε επειγόντως να συγκεντρώσει περισσότερα δεδομένα πέρα από τα όρια της δικής του εξουσίας.
Αν και το διεθνές δίκαιο υποχρεώνει τις χώρες να παρέχουν πληροφορίες στον ΠΟΥ για συμβάντα που θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στη δημόσια υγεία, ο ΠΟΥ δεν έχει εξουσίες επιβολής και δεν μπορεί να διερευνήσει ανεξάρτητα επιδημίες εντός των χωρών. Έτσι, πρέπει να βασίζεται στη συνεργασία των κρατών μελών.
Από τις ηχογραφήσεις αποκαλύπτεται ότι, ο ΠΟΥ «κρατήθηκε στο σκοτάδι» καθώς η Κίνα έδωσε τις ελάχιστες πληροφορίες που απαιτούνται από το νόμο. Ωστόσο ο Οργανισμός προσπάθησε να περιγράφει την Κίνα με θετικούς όρους, πιθανόν ως μέσο για να διασφαλίσει ότι θα έχει αυτές τις περισσότερες πληροφορίες. Παράλληλα οι ειδικοί του ΠΟΥ πίστευαν ότι οι Κινέζοι επιστήμονες είχαν κάνει «πολύ καλή δουλειά» στον εντοπισμό και την αποκωδικοποίηση του ιού, παρά την έλλειψη διαφάνειας από Κινέζους αξιωματούχους.
Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ο ΠΟΥ οφείλει να κοινοποιεί γρήγορα πληροφορίες και ειδοποιήσεις στα κράτη μέλη σχετικά με μια εξελισσόμενη κρίση.
Με πληροφορίες από Associated Press
σχόλια