«Ανησυχητική αύξηση» των περιορισμών στην έκφραση των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με την ΜΚΟ Ilga World.
Η Ilga World, ένας διεθνής οργανισμός υπέρ των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ σε έκθεση που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη κάνει λόγο για «μια ανησυχητική αύξηση» των περιορισμών στην ελευθερία έκφρασης και σχετίζεσθαι.
«Ακόμα και το να μιλάμε για τη ζωή μας δημόσια γίνεται όλο και πιο δύσκολο σε έναν αυξανόμενο αριθμό κρατών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ντία Ρέζκι Ροχαϊζάντ, ένας από τους συντάκτες της νέας έκθεσης της ένωσης, που δημοσιεύεται σήμερα και η οποία επικεντρώνεται χρονικά στην περίοδο Ιανουαρίου 2023-Απριλίου 2024.
«Αυτή η τάση είναι εξαιρετικά ανησυχητική: η ιστορία μάς έχει δείξει ξανά και ξανά ότι η πρόοδος που σημειώνουν τα κινήματά μας σε όλο τον κόσμο» μπορεί να αντιστραφεί από μια εκλογική αναμέτρηση, σημείωσε η εκτελεστική διευθύντρια του Ilga World, Τζούλια Ερτ.
Το 2024, ο μισός πληθυσμός της γης θα επηρεαστεί από εκλογές. Τους τελευταίους 16 μήνες, για παράδειγμα, η Ιορδανία, το Κιργιστάν και η Ουγκάντα έχουν εφαρμόσει επίσημα νομικές διατάξεις κατά της «προώθησης» της ομοφυλοφιλίας, ενώ η Ρωσία έχει χαρακτηρίσει το «διεθνές κίνημα ΛΟΑΤΚΙ+» «εξτρεμιστικό».
Τουλάχιστον 59 από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ επηρεάζονται και ο ίδιος αριθμός έχει θέσει νομικά εμπόδια στην εγγραφή και τη λειτουργία οργανώσεων που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.
Το ένα τρίτο των κρατών μελών ποινικοποιεί τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις. Η θανατική ποινή εφαρμόζεται σε επτά χώρες: Μπρουνέι, Μαυριτανία, Ιράν, Νιγηρία, Σαουδική Αραβία, Ουγκάντα και Υεμένη. Στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Κατάρ, τη Σομαλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η θανατική ποινή είναι πιθανή αλλά με ένα αβέβαιο νομικό πλαίσιο, σύμφωνα με την Ilga.
«Η αδυσώπητη αντιπολίτευση αμαυρώνει την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά τα ίσα δικαιώματα για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα», υπογραμμίζει η ένωση.
Τα βήματα προς την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας
Την ώρα που σε παγκόσμιο επίπεδο η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων υποχωρεί, σημειώνονται κάποια θετικά βήματα.
Μεταξύ της προόδου που καταγράφηκε, η Ανδόρα, η Εσθονία, η Ελλάδα και η Σλοβενία, επέτρεψαν τους γάμους ομοφύλων, ανεβάζοντας τον αριθμό τους σε 35 μαζί και με την Ταϊβάν. Και το Νεπάλ έχει εκδώσει προσωρινή εντολή για τη διευκόλυνση τέτοιων γάμων. Η Βολιβία και η Λετονία έχουν νομιμοποιήσει το σύμφωνο συμβίωσης, όπως και αρκετές ιαπωνικές νομαρχίες.
Πέντε κράτη μέλη του ΟΗΕ η Γερμανία, ο Ισημερινός, η Ισπανία, η Φινλανδία και η Νέα Ζηλανδία, επιτρέπουν πλέον στους ανθρώπους να αναφέρουν το φύλο τους στα επίσημα έγγραφά τους με βάση τον αυτοπροσδιορισμό, ανεβάζοντας σε 17 τον αριθμό των χωρών που επιτρέπουν μια τέτοια προσέγγιση.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP