Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες κατήγγειλε ότι άγνωστοι άνοιξαν πυρ κατά του αυτοκινήτου του.
Ο Μοράλς, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος από το 2006 έως το 2019, δήλωσε σήμερα ότι κουκουλοφόροι πυροβόλησαν 14 φορές κατά του αυτοκινήτου του τραυματίζοντας τον οδηγό του στην Κοτσαμπάμπα της κεντρικής Βολιβίας.
AHORA: El expresidente Evo Morales sobrevive a un aparente intento de asesinato en Shinahota, Bolivia. 14 disparos contra el vehículo en el que viajaba. Su conductor resulta herido.pic.twitter.com/86EnWh1W8z
— Cap. Ace McCloud (@allinargy) October 27, 2024
INTENTARON MATAR A EVO MORALES.
— Canela Crespo (@canela_cs) October 27, 2024
18 disparos, dos heridos.
El plan es acabar con su vida y/o buscar pretextos para la mitarización del país. pic.twitter.com/C8rVoA43y5
«Το αυτοκίνητο με το οποίο έφτασα, δέχθηκε 14 σφαίρες. Αιφνιδιάστηκα. Ευτυχώς είμαστε ζωντανοί (...) Κουκουλοφόροι άνοιξαν πυρ (...) Ηταν σχεδιασμένο, ήταν για να σκοτώσουν τον Εβο», δήλωσε σε τοπικό ραδιοσταθμό.
Βολιβία: Ποιος είναι ο πρώην πρόεδρος Έβο Μοράλες
Ο Έβο Μοράλες είναι Βολιβιανός πολιτικός που διετέλεσε πρόεδρος της χώρας από το 2006 έως και το 2019. Θεωρείται ως ο πρώτος πρόεδρος χώρας που προήλθε από τους ιθαγενικούς πληθυσμούς της Αμερικής. Κατά τη θητεία του εφάρμοσε αριστερές πολιτικές, μείωσε τη φτώχεια και εναντιώθηκε στην επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών και των πολυεθνικών εταιρειών. Είναι, επίσης, επικεφαλής της πολιτικής παράταξης «Κίνηση για τον Σοσιαλισμό» (MAS).
Γεννημένος σε οικογένεια αγροτών της φυλής Αϊμάρα στο Ισαγιάουι της Ορικόνα, ο Μοράλες, αφού περάτωσε τις σπουδές του και ολοκλήρωσε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, εγκαταστάθηκε στην περιφέρεια Τσαπάρε. Ασχολήθηκε με την καλλιέργεια του φυτού της κόκας και σύντομα έγινε γνωστός στις τάξεις του συνδικαλιστικού κινήματος των καλλιεργητών της. Ως συνδικαλιστής εναντιώθηκε στην προσπάθεια των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Βολιβίας να εξαλείψουν το φυτό ως μέρος του γενικότερου πολέμου κατά των ναρκωτικών, καταδικάζοντας αυτές τις προσπάθειες και χαρακτηρίζοντάς τες ως ιμπεριαλιστική βία κατά του πολιτισμού των Ιθαγενών των Άνδεων.
Η ανάμειξή του σε αντικυβερνητικές δράσεις είχε ως αποτέλεσμα να συλληφθεί αρκετές φορές. Ο Μοράλες εισήλθε στην κεντρική πολιτική σκηνή το 1995, ως ηγέτης της πολιτικής παράταξης «Κίνηση για τον Σοσιαλισμό» (MAS), και εξελέγη στο Κογκρέσο της Βολιβίας το 1997. Η εκστρατεία του επικεντρώθηκε σε ζητήματα που αφορούσαν κυρίως τις ομάδες των αυτόχθονων πληθυσμών και των φτωχών κοινωνικών στρωμάτων, υποστηρίζοντας τον αναδασμό της γης καθώς και αναδιανομή του πλούτου που προερχόταν από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου. Σημαντική, επίσης, αναγνωρισιμότητα κέρδισε και από τον ρόλο που διαδραμάτισε στα γεγονότα που έμειναν γνωστά ως ο πόλεμος του νερού στην Κοτσαμπάμπα και από τη διαμάχη που προκλήθηκε για το φυσικό αέριο.
Το 2002 αποβλήθηκε από το Κογκρέσο λόγω της συμμετοχής του σε αντικυβερνητικές ενέργειες ενώ τον ίδιο χρόνο στις προεδρικές εκλογές αναδείχθηκε δεύτερος. Με την εκλογή του ως πρόεδρος της Βολιβίας, το 2005, ο Μοράλες αύξησε τη φορολόγηση στη βιομηχανία υδρογονάνθρακα προκειμένου να υποστηρίξει το πρόγραμμα δημοσίων δαπανών και έδωσε έμφαση στην καταπολέμηση του αναλφαβητισμού, της φτώχειας, του ρατσισμού και το σεξισμού. Σθεναρός πολέμιος του νεοφιλελευθερισμού, η κυβέρνηση του Μοράλες ακολούθησε μεικτή οικονομική πολιτική, μείωσε την εξάρτηση της Βολιβίας από την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πετυχαίνοντας σημαντική οικονομική ανάπτυξη.
Παράλληλα μείωσε την επιρροή από τις ΗΠΑ και καλλιέργησε σχέσεις με τις αριστερές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής, ειδικά με αυτές του Ούγκο Τσάβες της Βενεζουέλας και του Φιντέλ Κάστρο της Κούβας, υπογράφοντας την ένταξη της Βολιβίας στη Βολιβαριανή Συμμαχία των Λαών της Αμερικής (ALBA). Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του αντιτάχθηκε σθεναρά στις αυτονομιστικές τάσεις των ανατολικών περιφερειών της Βολιβίας, οι οποίες υποστηρίζονταν από τη Δεξιά, κέρδισε στο δημοψήφισμα του 2008 σχετικά με την παραμονή του ή όχι στην προεδρία της χώρας και πέτυχε την ψήφιση νέου συντάγματος.
Στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2009 και 2014 επανεξελέγη πρόεδρος της χώρας, αν και η δημοφιλία του μειώθηκε λόγω των προσπαθειών του να καταργήσει το όριο των δύο προεδρικών θητειών. Μετά τη διενέργεια των προεδρικών εκλογών του 2019, το αποτέλεσμα των οποίων αμφισβητήθηκε, ο Μοράλες παραιτήθηκε ύστερα από απαίτηση του στρατού, και διέφυγε, αφού εξασφάλισε πολιτικό άσυλο, στο Μεξικό και εν συνεχεία στην Αργεντινή. Μία μέρα μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου, Λουίς Άρσε, στις 9 Νοεμβρίου 2020, ο Μοράλες επέστρεψε στη Βολιβία μετά από παραμονή έντεκα μηνών στο εξωτερικό.