Η κεταμίνη, που χρησιμοποιείται ευρέως ως φάρμακο αλλά και ως «ναρκωτικό των πάρτι», ενδέχεται να αναβαθμιστεί σε ναρκωτικό Κατηγορίας Α στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών. Η κίνηση αυτή έρχεται καθώς η παράνομη χρήση της κεταμίνης έχει φτάσει σε επίπεδα-ρεκόρ τα τελευταία χρόνια.
Περίπου 269.000 άτομα ηλικίας 16-59 ετών ανέφεραν χρήση κεταμίνης το έτος που έληξε τον Μάρτιο του 2024, ενώ το προηγούμενο έτος ο αριθμός αυτός είχε αγγίξει τους 299.000 – το υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ. Η κεταμίνη συνδέεται με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως μη αναστρέψιμες βλάβες στην ουροδόχο κύστη και στα νεφρά, ενώ αποτελεί μία από τις ουσίες που ανιχνεύονται συχνότερα σε περιστατικά «spiking» (ναρκωτικές ουσίες σε ποτά).
Η αναβάθμιση της κεταμίνης σε Κατηγορία Α θα την τοποθετούσε στην ίδια κατηγορία με ουσίες όπως η κοκαΐνη, η ηρωίνη και το MDMA (έκσταση). Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ισόβια κάθειρξη για διακίνηση και παραγωγή, ενώ η κατοχή θα μπορούσε να επιφέρει ποινές φυλάκισης έως επτά ετών, πρόστιμα ή και τα δύο.
Επί του παρόντος, η κεταμίνη κατατάσσεται στην Κατηγορία Β, με ανώτατες ποινές τα 14 χρόνια φυλάκισης για παραγωγή και διακίνηση και τα πέντε χρόνια για κατοχή. Το 2014, η κεταμίνη είχε ήδη αναβαθμιστεί από Κατηγορία C σε Β λόγω αυξανόμενων ενδείξεων για τους σωματικούς και ψυχολογικούς κινδύνους της.
Προειδοποιήσεις ειδικών και υπόθεση θανάτου
Η συζήτηση για την αναβάθμιση επανήλθε στο προσκήνιο μετά από αναφορά προειδοποίησης θανάτου από ιατροδικαστή για τον θάνατο ενός 38χρονου από σηψαιμία που προκλήθηκε από μόλυνση στα νεφρά, ως επιπλοκή μακροχρόνιας χρήσης κεταμίνης. Ο άνδρας είχε στραφεί στην κεταμίνη θεωρώντας τη «λιγότερο επικίνδυνη» από άλλα ναρκωτικά Κατηγορίας Α.
Η υπουργός Αστυνόμευσης Dame Diana Johnson τόνισε τη δέσμευση της κυβέρνησης για αντιμετώπιση της χρήσης ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησης. «Είναι κρίσιμο να ανταποκρινόμαστε στα τελευταία δεδομένα και να διασφαλίζουμε την ασφάλεια των πολιτών», ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι προτάσεις της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Κατάχρηση Ναρκωτικών (ACMD) θα εξεταστούν προσεκτικά πριν ληφθούν αποφάσεις.
Με πληροφορίες από ΒΒC