Δέκα μέρες πένθους: Τι προβλέπει το πρωτόκολλο για τον θάνατο της Ελισάβετ

Δέκα μέρες πένθους: Τι προβλέπει το πρωτόκολλο για τον θάνατο της Ελισάβετ Facebook Twitter
Φωτ.: Eddie Mulholland - WPA Pool/Getty Images
0

«Η γέφυρα του Λονδίνου έπεσε».

Με αυτή την στωική και μακάβρια φράση μετέφερε την είδηση του θανάτου της Βασίλισσας Ελισάβετ ο ιδιωτικός της γραμματέας στη νέα Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας. 

Είναι μονάχα το πρώτο βήμα της κολοσσιαίας επιχείρησης της διαχείρισης των άμεσων συνεπειών του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ, ενός πολύπλοκου σχεδίου που για χρόνια παρέμενε τυλιγμένο σε ένα πέπλο άκρας μυστικότητας - μέχρις ότου αποκαλυφθεί πέρυσι το καλοκαίρι από το περιοδικό POLITICO έπειτα από την διαρροή επίσημων εγγράφων από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ. 

Η επιχείρηση «Γέφυρα του Λονδίνου» καλύπτει κάθε πιθανή πτυχή του απόηχου του θανάτου της μακροβιότερης βασίλισσας στην παγκόσμια ιστορία: από τις λεπτομέρειες της κηδείας μέχρι την πιθανότητα τρομοκρατικών ενεργειών και από τις προετοιμασίες για την υποδοχή του πλήθους που αναμένεται να κατακλύσει το Λονδίνο για να θρηνήσει την απώλειά της μέχρι την επιμέλεια των επισήμων λογαριασμών του Ηνωμένου Βασιλείου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δέκα μέρες πένθους: Τι προβλέπει το πρωτόκολλο για τον θάνατο της Ελισάβετ Facebook Twitter
Η επίσημη ιστοσελίδα της βασιλικής οικογένειας ντύθηκε στα μαύρα. (Φωτ.: Royal.uk)

Ακολουθεί το δεκαήμερο πρόγραμμα που υπαγορεύει το πρωτόκολλο και τα επόμενα βήματα για το Ηνωμένο Βασίλειο, από την στιγμή του θανάτου της μακροβιότερης μονάρχη του μέχρι την ολοκλήρωση της κηδείας της στο μεγαλοπρεπές Κάστρο του Ουίνδσορ.

D-Day: Η ημέρα του θανάτου

Τα πρώτα λεπτά έπειτα από την απώλεια της Βασίλισσας ενεργοποιήθηκε σαν καλοκουρδισμένο ρολόι το σερί των επίσημων τηλεφωνημάτων για την μετάδοση της δυσάρεστης είδησης στα πιο κομβικά πολιτικά πρόσωπα της χώρας. Η είδηση ταξίδεψε διαδοχικά από τον ιδιωτικό γραμματέα του Στέμματος στη βρετανίδα Πρωθυπουργό, και έπειτα στον Γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου καθώς και τους ανώτερους υπουργούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους. «Μόλις ενημερωθήκαμε για το θάνατο της Αυτής Μεγαλειότητας της Βασίλισσας» είναι το μήνυμα που είχαν την εντολή να μεταφέρουν οι γραμματείς των εκάστοτε υπουργείων, με την υποσημείωση πως πρέπει οπωσδήποτε να υπενθυμίσουν στους αξιωματούχους «να διατηρήσουν την διακριτικότητα τους στα επόμενα επικοινωνιακά τους βήματα».

Σε δεύτερο στάδιο, οι υπόλοιποι υπουργοί και ανώτατοι δημόσιοι υπάλληλοι της χώρας έλαβαν ένα επίσημο email από τον Γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου με το εξής λιτό μήνυμα: «Αγαπητοί μου συνάδελφοι, με λύπη σας γράφω για να σας ενημερώσω για το θάνατο της Αυτής Μεγαλειότητας της Βασίλισσας».

Μόλις δέκα λεπτά αργότερα, και ενώ ένα ουράνιο τόξο διέσχιζε τους ουρανούς του Λονδίνου, η είδηση γίνεται επισήμως γνωστή. Η κυβέρνηση κατεβάζει τις σημαίες κατά μήκος του Whitehall, ωστέ αυτές να κυματίζουν μεσίστιες. Μετά από μερικά δευτερόλεπτα σιγής, το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από το Παλάτι του Μπάγκινγχαμ ξεκινά αυθόρμητα να ψέλλει το "God Save the Queen".

Είναι η τελευταία φορά που ο γνωστός πατριωτικός ύμνος ψάλλεται σε αυτή του την εκδοχή. Το πρωτόκολλο υποαγορεύει πως ήδη, με τον θάνατο της Ελισάβετ Β', ο βρετανικός ύμνος και ο ύμνος της Κοινοπολιτείας επανέρχεται στην ανδρική εκδοχή του, που χρησιμοποιούταν πριν η βασίλισσα ανέλθει στον θρόνο.

Δέκα μέρες πένθους: Τι προβλέπει το πρωτόκολλο για τον θάνατο της Ελισάβετ Facebook Twitter
Η είδηση του θανάτου ανακοινώθηκε την ώρα που ένα ουράνιο τόξο διέσχιζε τους ουρανούς του Λονδίνου. (Φωτ.: Getty images)

Ταυτόχρονα με την διενέργεια των επίσημων επικοινωνιών ενεργοποιήθηκε και το διαδικτυακό πένθος. Ο ιστότοπος της βασιλικής οικογένειας ντύθηκε στα μαύρα, το ίδιο και οι λογαριασμοί που διατηρεί σε Twitter, Facebook και Instagram.

Όλες οι αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα από κάθε κυβερνητικό και υπουργικό λογαριασμό σταμάτησαν αστραπιαία - με μονάχα ελάχιστες εξαιρέσεις την δημοσίευση επίσημων ανακοινώσεων που αφορούν κομβικά εθνικά ζητήματα, και αυτό έπειτα από έγκριση επικοινωνιολόγου. Μέχρι και τα retweets κάθε πολιτικού προσώπου απαγορεύτηκαν ρητά, εκτός εάν πρώτα είχαν εγκριθεί από τον επικεφαλής επικοινωνίας της βρετανικής κυβέρνησης. Κάθε δημόσια τοποθετήσει απαγορεύτηκε ρητά, μέχρις ότου μιλήσει η βρετανίδα Πρωθυπουργός με το πρώτο επίσημο συλλυπητήριο μήνυμα. Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή στο πέρας της χώρας και της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.

Με την επίσημη ανακοίνωση του θανάτου της Ελισάβετ, η χώρα βυθίζεται σε δωδεκαήμερο πένθος, καθώς οι τράπεζες, το χρηματιστήριο, αλλά και οι περισσότερες επιχειρήσεις θα παραμένουν κλειστές. Αργότερα μέσα στη μέρα, η πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει την πρώτη της ανεπίσημη συνάντηση με τον νέο βασιλιά, τον πρίγκιπα Κάρολο.

Η επεισοδιακή μέρα θα ολοκληρωθεί με μια μικρή τελετή στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου, στην καρδιά του Λονδίνου, όπου θα παρευρεθεί ένας μικρός αριθμός υπουργών και αξιωματούχων. Σύμφωνα με τα έγγραφα που αποκάλυψε πέρυσι το POLITICO, οι παρευρισκόμενοι οφείλουν να δείχνουν το πένθος τους με όσο το δυνατόν πιο πηγαίο και αυθόρμητο τρόπο. 

Η επόμενη μέρα: Η άνοδος του Καρόλου

Στις 10 π.μ. την επομένη του θανάτου της βασίλισσας, το λεγόμενο “Συμβούλιο Προσχώρησης” — το όργανο που είναι υπεύθυνο για την μεταφορά της μοναρχίας και το οποίο περιλαμβάνει ανώτερα κυβερνητικά στελέχη — θα συναντηθεί στο Παλάτι του St. James για να ανακηρύξει τον βασιλιά Κάρολο ως νέο μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Εκατοντάδες κυβερνητικά στελέχη, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού και ανώτερων υπουργών, θα κληθούν να παρευρεθούν, φορώντας μαύρα φορέματα και κοστούμια και σκουρόχρωμες γραβάτες. Απαγορεύεται αυστηρά οποιοδήποτε κόσμημα η διακοσμητικό στοιχείο. Στη συνέχεια θα διαβαστεί η διακήρυξη της μεταφοράς του στέμματος, επικυρώνοντας και επισήμως την άνοδο του Βασιλιά Καρόλου ΙΙΙ στον θρόνο ενώ το μεσημέρι, η πρωθυπουργός Λιζ Τρας καθώς και το σύνολο του υπουργικού της συμβουλίου αναμένεται να συναντήσει τον νέο βασιλιά.

Παράλληλα, το Βρετανικό Κοινοβούλιο θα συνεδριάσει για να συμφωνήσει στη σύνταξη του επισήμου συλλυπητηρίου μηνύματος του κοινοβουλευτικού σώματος. Με την ολοκλήρωση της "μακάβριας" συνεδρίασης, οι υπόλοιπες εργασίες της Βουλής θα ανασταλούν για δέκα ολόκληρες ημέρες - παρά τα επείγοντα ζητήματα που αναμενόταν να απασχολήσουν το σώμα λόγω των πρόσφατων πολιτικών εξελίξεων. Για το επόμενο διάστημα, θα επιτρέπονται μονάχα οι αναγνώσεις των νεκρολογιών των Βουλευτών στη μνήμη της απερχόμενης Ελισάβετ.

Δεύτερη με πέμπτη ημέρα: Η μεταφορά του φερέτρου και η περιοδεία του Καρόλου

Την δεύτερη μέρα έπειτα από τον θάνατο της Βασίλισσας θα ενεργοποιηθεί η λεγόμενη επιχείρηση Unicorn (“Μονόκερoς”) - δηλαδή η επιστροφή του φερέτρου της στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ από την Σκωτία. Ανάλογα τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν μεθαύριο το πρωί, η σορός θα μεταφερθεί είτε με το βασιλικό τρένο, είτε με αεροπλάνο. Σε κάθε περίπτωση, βρέξει ή χιονίσει, η πρωθυπουργός και οι υπουργοί της οφείλουν να παραστούν σε μια ακόμα ειδική δεξίωση για να καλωσορίσουν το βασιλικό φέρετρο στο Λονδίνο.

Την τρίτη μέρα, ο Βασιλιάς Κάρολος θα λάβει τη συλλυπητήρια πρόταση που συνέταξε το βρετανικό Κοινοβούλιο στην Αίθουσα του Γουέστμινστερ. Λίγες ώρες αργότερα, παρά το πένθος του, θα ξεκινήσει αμέσως την επίσημη και δυσβάσταχτη περιοδεία του στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την εναρκτήρια επίσκεψη του να λαμβάνει χώρα στο κοινοβούλιο της Σκωτίας. Θα ακολουθήσει μια κατανυκτική λειτουργία στον καθεδρικό ναό St. Giles στο Εδιμβούργο.

Η τέταρτη μέρα ξεκινά με την άφιξη του βασιλιά Καρόλου στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου θα λάβει ένα ακόμα συλλυπητήριο μήνυμα στο Κάστρο Χίλσμπορο και θα παραστεί σε λειτουργία στον καθεδρικό ναό της Αγίας Άννας στο Μπέλφαστ. Την ίδια στιγμή, πίσω στο Λονδίνο και παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, θα ξεκινήσουν οι πρόβες για την επιχείρηση Lion (“Λιοντάρι”) - την περιφορά, δηλαδή, του φέρετρου από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Παλάτι του Γουέστμινστερ.

Την πέμπτη πλέον ημέρα έπειτα από τον θάνατο της Ελισάβετ θα πραγματοποιηθεί η επίσημη πομπή της σορού μέχρι το Βρετανικό παλάτι, κατά μήκος μιας διαδρομής στην καρδιά του Λονδίνου. Ύστερα από την άφιξη του φερέτρου, θα ακολουθήσει άλλη μια λειτουργία στο Westminster Hall.

Έκτη με δέκατη μέρα: Η χώρα παραλύει εν αναμονή της βασιλικής κηδείας

Για τρεις ολόκληρες ημέρες, το σώμα της βασίλισσας θα βρίσκεται ξαπλωμένο στο βασιλικό φέρετρο, στην καρδιά της κεντρικής αίθουσας του Γουέστμινστερ. Το παλάτι θα παραμείνει ανοιχτό για τις επισκέψεις του κοινού για 23 ώρες την ημέρα, καθώς αναμένεται πως στο λαϊκό προσκύνημα θα θελήσουν να συμμετάσχουν δεκάδες χιλιάδες συντετριμμένοι υπήκοοι.

Σε αντίστοιχο κλίμα πένθους και κατάνυξης, ο Βασιλιάς Κάρολος θα ολοκληρώσει την περιοδεία του ταξιδεύοντας στην Ουαλία, για να λάβει ένα ακόμα συλλυπητήριο μήνυμα στο κοινοβούλιο της Ουαλίας και να παραστεί σε λειτουργία στον κεντρικό καθεδρικό ναό του Κάρντιφ.

Την στιγμή που η χώρα θα τυλίγεται στη θλίψη και την κατάνυξη, ωστόσο, οι κυβερνητικές υπηρεσίες θα ζούνε μέσα στη φρενίτιδα των πυρετώδων προετοιμασιών της βασιλικής κηδείας – η οποία κατά κοινή ομολογία θα συνοδευτεί από τιτάνιες προκλήσεις. Το Υπουργείο Εξωτερικών παλεύει ήδη να διευθετήσει τις αμέτρητες αφίξεις αρχηγών κρατών και σημαντικών προσωπικοτήτων από το εξωτερικό, διαχειριζόμενο παράλληλα και τον γραφειοκρατικό εφιάλτη της εισόδου ενός γιγάντιου αριθμού τουριστών στη χώρα. Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται σε μόνιμη εγρήγορση για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε αυξημένης τρομοκρατικής απειλής, ενώ το Υπουργείο Μεταφορών προγραμματίζει τα σχέδια του για να διαχειριστεί την κυκλοφοριακή παράλυση και τον συνωστισμό που αναμένεται να λάβει χώρα στη βρετανική πρωτεύουσα.

Παράλληλα, ο αντίκτυπος του θανάτου της Βασίλισσας θα είναι και οικονομικός. Μονάχα την ημέρα της κηδείας, η απώλεια στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας λόγω της ευρύτερης κρατικής και κυβερνητικής παράλυσης αναμένεται να φτάσει έως και τις 6 δισεκατομμύρια λίρες - δίχως να υπολογίζονται τα υπέρογκα έξοδα της ίδιας της τελετής.

Δέκα μέρες πένθους: Τι προβλέπει το πρωτόκολλο για τον θάνατο της Ελισάβετ Facebook Twitter
Στο εντυπωσιακό παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Ουίνδσορ θα πραγματοποιηθεί η τελετή της νεκρώσιμης ακολουθίας (Φωτ.: Royal.uk)

Μετά από ένα δεκαήμερο διάστημα πένθους, η επόμενη Κυριακή θα σηματοδοτήσει το τέλος του πολύπλοκου πρωτοκόλλου. Η κρατική κηδεία της μακροβιότερης βασίλισσας της παγκόσμιας ιστορίας θα λάβει χώρα στο Αβαείο του Γουέστμινστερ. Στις δώδεκα το μεσημέρι, με το πέρας της τελευταίας λειτουργίας, θα τηρηθεί δύο λεπτών σιγή σε κάθε σπιθαμή της χώρας. Θα ακολουθήσει το τελευταίο βήμα του βασιλικού πρωτοκόλλου: δύο κατανυκτικές πομπές στο Λονδίνο και το Ουίνδσορ.

Έπειτα από την ύστατη βασιλική τελετή - τελετή της νεκρώσιμης ακολουθίας - στο εντυπωσιακό παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Ουίνδσορ, η σορός της βασίλισσας θα ταφεί πλέον στο εντυπωσιακό Μνημείο του Βασιλιά Γεωργίου VI, και το σώμα της μακροβιότερης μονάρχη στην ιστορία της χώρας θα αναπαυθεί δίπλα στους προγόνους της.

Και ύστερα από 70 χρόνια στωικής και σταθερής παρουσίας στην εξουσία, η γέφυρα του Λονδίνου θα έχει πλέον καταρρεύσει.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έλον Μασκ: Έφτιαξε poll για τον εαυτό του - «Μαριονέτα Σιωνιστών;» ή «Αντισημιτιστής;», τι απάντησαν όσοι ψήφισαν

Διεθνή / Έλον Μασκ: Έφτιαξε poll για τον ίδιο - «Μαριονέτα Σιωνιστών;» ή «Αντισημιτιστής;», τι απάντησαν όσοι ψήφισαν

Μετά τις αντιδράσεις με τις παρεμβάσεις του υπέρ ακροδεξιών κομμάτων και ότι «μόνο η AfD μπορεί να σώσει τη Γερμανία», ο δισεκατομμυριούχος έθεσε τέσσερις επιλογές
LIFO NEWSROOM
Λουίτζι Μαντζιόνε: Λαϊκός ήρωας στα μάτια πολλών - Δέχεται χρήματα και γράμματα μέσα από τη φυλακή

Διεθνή / Λουίτζι Μαντζιόνε: Λαϊκός ήρωας στα μάτια πολλών - Δέχεται χρήματα και γράμματα μέσα από τη φυλακή

Οι αρχές καταδικάζουν την υποστήριξη που λαμβάνει ο Μαντζιόνε, με την Επίτροπο της NYPD, Jessica Tisch, να δηλώνει: «Η γιορτή υπέρ ενός ψυχρού εγκλήματος είναι σοκαριστική και αποτρόπαιη»
LIFO NEWSROOM