Στους δρόμους βγήκαν ξανά εκατομμύρια διαδηλωτές, σε πόλεις σε όλη τη Γαλλία, για να διαμαρτυρηθούν κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, αλλά επεισόδια και βανδαλισμοί αμαύρωσαν τις κατά κύριο λόγο ειρηνικές κινητοποιήσεις.
Στο Μπορντό, άγνωστοι πυρπόλησαν το δημαρχείο. Πυροσβέστες έσβησαν γρήγορα τη φωτιά που ξέσπασε στην είσοδο του κτιρίου. Επεισόδια έγιναν και στο Παρίσι, όπου ομάδες αγνώστων έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων και πεζοδρόμια, ενώ υπήρξαν και συγκρούσεις τους με αστυνομικές δυνάμεις, που έκαναν χρήση χημικών.
Η οργή των Γάλλων κατά του Εμανουέλ Μακρόν και της αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης ήταν εμφανής σε όλη τη χώρα την Πέμπτη. Συνολικά 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα εργατικά συνδικάτα. Οι αρχές κάνουν λόγο για πολύ μικρότερη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και περίπου 1,1 εκατομμύριο διαδηλωτές.
Διαδηλώσεις στη Γαλλία: 103 συλλήψεις στο Παρίσι
Στο Παρίσι, σύμφωνα με τους επικεφαλής των συνδικάτων 800.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, ενώ η εκτίμηση της αστυνομίας ήταν 119.000 διαδηλωτές. Υπενθυμίζεται ότι το παρών στις κινητοποιήσεις στη γαλλική πρωτεύουσα έδωσε και ο Δημήτρης Κουτσούμπας.
Στη Ρουέν πήραν μέρος 14.800- 23.000 διαδηλωτές στην πορεία, με βάση τις εκτιμήσεις των συνδικάτων και της αστυνομίας αντίστοιχα. Ένταση υπήρξε και εκεί, όπου σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες μια γυναίκα έχασε τον αντίχειρα της από χειροβομβίδα κρότου- λάμψης που έριξε η αστυνομία. Μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν επίσης στη Μασσαλία, τη Λιόν και άλλες πόλεις της Γαλλίας.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράρ Νταρμανέν ανακοίνωσε ότι 103 άνθρωποι συνελήφθησαν στο Παρίσι την Πέμπτη και πως περισσότεροι από 120 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις. Δεν έχει γίνει γνωστό πόσοι διαδηλωτές τραυματίστηκαν σε όλη τη χώρα.
Τα εργατικά συνδικάτα καλούν για νέο γύρο διαδηλώσεων και απεργιών την ερχόμενη Τρίτη. Εκείνη την ημέρα ο βασιλιάς Κάρολος θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία. Ο Νταρμανέν έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ασφαλείας και πως η χώρα θα «υποδεχθεί καλά» τον μονάρχη.